|

Gazze''den Oxford''a uzanan başarı öyküsü

Filistinli gençler İsrail ablukasını başarılarıyla kırıyor. Gazzeli Revan için İngiliz öğrenciler seferber oldu. Yapılan burs kampanyası ile genç kız Oxford''da eğitim hakkı kazandı

Dış Haberler
00:00 - 5/04/2013 Cuma
Güncelleme: 23:37 - 4/04/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Gazze''den Oxford''a uzanan başarı öyküsü
Gazze''den Oxford''a uzanan başarı öyküsü

Yıllardır İsrail ambargosu altında yaşam mücadelesi veren Gazzeli Müslümanlar başarılarıyla hem ablukayı yıkıyor hem de Filistin''in geleceği için dünyaya en anlamlı mesajı yolluyor. Onlardan biri de 19 yaşındaki Revan Yaghi. BBC''nin haberine göre Gazze İslam Üniversitesi''nde İngiliz Dili ve Edebiyat Bölümü''nde okuyan genç kızın hayatı, Oxford''dan burs kazanması ile değişti. Revan, eğitimine İtalyanca ve Dil Bilimi alanında devam edecek. İngiltere''den Gazze''ye uzanan gelişmede dikkat çeken nokta ise, Revan için gerekli olan burs bedelinin önemli bölümünün İsa Koleji''ndeki öğrenciler tarafından karşılanacak olması.

MISIR YOLUNDAN GİDECEK

''Ne kadar az sayıda Gazzeli''nin Oxford''da okuma şansına sahip olduğunu'' düşünen Oxfordlu Emily Dreyfus''un öncülük ettiği burs için her bir öğrenci, dönem başı 4''er sterlin ödeyerek Revan''ın masraflarını karşılamış olacak. Öğrencilerin yardımı yılda 6 bin 300 sterlin ediyor. Oysa Oxford''da dört yıllık bir eğitim, her yıl 30 bin sterlin masraf demek. Fakat üniversite yönetimi Revan''a yüzde 60 harç indirimi yapmış. Masrafların geri kalanı için de üç yardım kuruluşu devreye girmiş. Genç kız, Gazze Şeridi''nden şu ana kadar yalnız bir kez ayrılmış, o da ABD''ye düzenlenen bir eğitim gezisi için. İsrail, yurt dışında okumak isteyen Filistinlilerin Gazze Şeridi''nden çıkışlarına izin vermiyor. Bu nedenle Revan, Oxford''a Mısır yoluyla gidecek. Tüm zorluklara rağmen eğitim hayatına devam eden Revan, Oxford''daki eğitiminin ardından Avrupa''da kalmak yerine yeniden Gazze''ye dönmeyi planlıyor.

Genç Revan''ın favori kitabı, ABD''li yazar Susan AbulHawa''nın ''Filistin Sabahları'' adlı eseri. Kitapta, 1948''de İsrail işgalinden günümüze kadar mülteci kamplarında hayat süren üç nesilin hikayesi anlatılıyor.


11 yıl önce