|

İnsanlık battı: 100 ölü

İtalya'nın Sicilya kıyıları yine bir insanlık dramına sahne oldu. 500 kadar Afrikalı kaçak göçmenin bulunduğu tekne Lampedusa Adası açıklarında battı. En az 100 kişi öldü. 250'den fazla kayıp var.

Lampedusa
00:00 - 4/10/2013 Cuma
Güncelleme: 23:59 - 3/10/2013 Perşembe
Yeni Şafak
İnsanlık battı: 100 ölü
İnsanlık battı: 100 ölü

İtalya'nın Sicilya bölgesi kıyıları yine bir insanlık dramına sahne oldu. Yeni bir yaşam umuduyla Avrupa'ya kaçak yollardan girmek isteyen Afrikalı göçmenlerin bu hayali felaketle sonuçlandı. Yaklaşık 500 göçmenin tıkabasa doldurulduğu tekne, İtalya'nın Afrika'ya en yakın noktası olan Lampedusa adası açıklarında önce alev aldı, daha sonra suya gömüldü. Alınan bilgilere göre, bazıları kıyıya vurmuş şekilde bulunan cesetlerin sayısı 100'ü buldu. Sağ olarak kurtarılanların sayısı ise 142'ye ulaşırken, tekneyle birlikte suya batan 250'den fazla kişinin ise kayıp olduğu belirtiliyor.

ÖLÜ SAYISI ARTABİLİR

Kurtarma çalışmaları devam ettikçe ölü sayısının artabileceği ifade ediliyor. Çoğunluğu Afrikalı kaçak göçmenleri taşıyan 20 metre uzunluğundaki teknenin, önce yanmaya başladığı, kısa bir süre sonra da battığı öğrenildi. Ölenler arasında çok sayıda kadın ve çocuğun olduğu da gelen bilgiler arasında. Lampedusa adası yetkilileri, balıkçı tekneleri tarafından kurtarılan göçmenlerin çoğunluğunun Somali ve Eritre'den geldiklerini belirtiyor. İtalya Başbakanı Enrico Letta, yaşananları 'büyük bir trajedi' olarak nitelendirdi. Aynı bölgede 4 gün önce bir teknenin batması sonucu 13 göçmen boğularak yaşamını yitirmişti.

25 yılda 19 bin ölü

Sicilya'daki Lampedusa adası, Afrika'dan gelen kaçak göçmenlerin ilk sığındığı noktaların başında geliyor. Tunus'a 113 kilometre uzaklıktaki adanın belediye başkanı Giusi Nicolini, 'Kurtulanlar şoktaydı. Saatlerdir sudaydılar. Yüzlercesi denizde yaşam mücadelesi veriyor. Ölenlerin çoğu Somali ve Eritreli. Korkunç bir tablo. Mezarlık gibi...' ifadelerini kullandı. 1999-2012 yılları arasında 200 binden fazla kaçak göçmen bu ada üzerinden Avrupa'ya girmeye çalıştı. Son 25 yıl içerisinde 19 bin kaçak göçmenin Akdeniz'de yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor.

11 yıl önce