|

İntikam saldırısı: İsrail 'Aksa Tufanı'nın mimarı Deif'in ailesine bomba yağdırdı

İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar 7 Ekim`den bu yana şiddetini her geçen gün artırarak devam ediyor. Gazze'ye yönelik saldırılarına devam eden İsrail'den 'tam taarruza geçiyoruz' açıklaması geldi. İsrail'i gafil avlayan 'Aksa Tufanı' operasyonunun adeta beyni olarak anılan Kassam Tugaylarının başkomutanı Muhammed Deif olduğu biliniyor. İsrail son yaptığı saldırıyla, Deif, babasının evini vurarak yakınlarını öldürdü.

Seren Som
10:21 - 11/10/2023 Çarşamba
Güncelleme: 11:00 - 11/10/2023 Çarşamba
Yeni Şafak
Muhammed Deif
Muhammed Deif

İsrail'in Gazze'ye gece boyunca düzenlediği hava saldırıları kapsamında, Hamas askeri komutanı Muhammed Deif'in Han Yunus'taki Qizan ve Najjar mahallesindeki akrabalarının evini de vurduğu belirtiliyor.

İsrail basınında yer alan haberlere göre, Aksa Tufanı'nın arkasındaki isim olan Deif'in babasının evini vuruldu.

Bombardımanda Deif'in erkek kardeşi, oğlu ve erkek kardeşinin torununun öldürdüğü bildirildi. Lübnan haber ağı Al Mayadeen ise enkaz altında kalanların da olduğunu yazdı.



Muhammed Deif kim?

Hamas’ın İsrail’e karşı son yılların en büyük operasyonunu düzenlemesinin ardından saldırının arkasındaki isim olarak gösterilen Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları’nın lideri Muhammed Deif dünyanın en merak ettiği isimlerden biri oldu.


Kod adı: Misafir

İzzeddin El Kassam Tugayları'nın liderini mercek altına alan İngiliz Financial Times, dikkat çeken bir habere imza attı.

'Misafir: İsrail’e düzenlenen ölümcül saldırının arkasındaki mimar' başlıklı haberde, Deif’in İsrail istihbaratına yakalanmamak için her gece başka bir Filistinlinin evinde kaldığı bu nedenle ona 'Misafir' dendiği belirtildi.


Kolu ve bacakları yok

Saldırıyı gerçekleştirmek için büyük bir gizlilik ile planlarını ilerleten 'Misafir' 20 yıl önce İsrail saldırılarında kolunu ve bacağını yitirmişti. Buna rağmen zekasıyla İsrail ordusuna karşı savaşmaya devam eden 'Misafir' Hamas kuvvetlerinin saygısını kazanmıştı.


İngiliz gazeteye konuşan Filistinli profesör Mkhaimar Abusada, bugüne kadar kutsal bir kişilik olarak kabul edilen Deif’in gördüğü saygının bu operasyon sonrası daha da arttığını belirtti.


Ses kaydı ortaya çıktı

Financial Times, operasyon sonrasında Deif'e ait olduğu iddia edilen bir ses kaydının ayrıntılara yer verdi.

İddialara göre Deif şöyle dedi:

"Halkımıza karşı devam eden suçlar ışığında, işgal çılgınlığı ve uluslararası yasa ve kararları reddetmesi ışığında, Amerika ve Batı desteğinin ışığında tüm bunlara son vermeye karar verdik. Bölyece düşman artık hesap sorulmadan eğlenilmeyeceğini anlamalı."

Böylelikle Deif, 7 yıllık sessizliğini bozdu.


Mülteci kampında doğdu

Gerçek adı Muhammed Diyab İbrahim el-Masri bilinen adıyla Deif 1965 yılında Han Yunus'taki mülteci kampında dünyaya geldi.

İsrail’in Şin Bet istihbarat servisindeki dosyasına göre “amcası ya da babası 1950’lerde İsrail’e sızan silahlı Filistinli savaşçılar arasındaydı.”

Gazze’de İslam Üniversitesi’nde okuyan Deif, Hamas'ın kurulduğu 1980'lerin ortasında genç bir Filistinliydi. Üniversite’nin sahnelediği tiyatrolarda oyunculuk yaptı.

Müslüman Kardeşler Örgütü’ne yakındı. 20 yaşlarında İsrail’e karşı eylemlere katılıyordu. İsrail hapishanelerinde kısa süreli cezalarla birkaç kez yattı.


Tünellerin fikir babası

İzzeddin El Kassam Tugayları’ndaki başarılarıyla örgüt içinde yükselen Deif’in, 1996’da İsrail tarafından gerçekleştirilen bir suikastla öldürülen bombacı Yahya Ayyaş’tan eğitim aldığı biliniyor. Öte yandan Gazze’nin altında örümcek ağı gibi yayılan tünelleri tasarlayan kişinin de o olduğu iddia ediliyor.


'Karikatür çiziyordu'

Hamas’ın kurulduğu yıllarda örgütün politbüro üyesi olan Gazi Hamad, yıllar sonra verdiği bir söyleşide eski dostu Deif’i “Baştan beri askeri yola odaklanmıştı. Çok nazikti. Bizi her zaman güldürmek için karikatürler çizen bir vatanseverdi” sözleriyle anlatmıştı.


Defalarca suikast atlattı: '9 canlı kedi'

Salah Şehade'nin suikastle öldürülmesinin ardından Deif, 2002 yılında Kassam Tugayları'nın başına getirildi.

Deif'in İsrail'in ölüm listesinde bir numarada yer alıyor.

İsrail'e yakın kaynaklar ise Deif’i düzenlenen birçok suikastten kurtulduğu için ‘9 canlı kedi’ olarak niteliyor.


İsrail eşini ve oğlunu öldürdü

Kendisini hedef alan suikast girişimlerinin birinde, eşi ve oğlunu kaybeden Deif’in İsrail ordusu tarafından öldürülememesinin arkasında modern iletişim teknolojilerini kullanmamasının da payı olduğunu düşünülüyor.

İstihbarat raporlarına göre kendisini birkaç kez ağır şekilde yaraladılar.

Teknolojik cihaz kullanmayan, çok fazla insanla görüşmeyen Deif 2001, 2002, 2003 ve 2006 yıllarında kendisine düzenlenen suikast girişimlerinden kurtuldu.


Tel Aviv'in ölüm listesinde 1 numarada

Nitekim New York Times' konuşan İsrail Ordu Sözcüsü Hidai Zilberman, "Operasyon boyunca Deif'i öldürmeye çalıştık" dedi.

İsrailli bir yetkili çatışmalar sırasında Deif'i iki kere öldürmeye çalıştıklarını ifade etti. Özetle, İsrail, yıllardır Deif'in peşinde.




#İsrail
#Aksa Tufanı
#Hamas
7 ay önce