|

Irak'ta kaç milyon sivil öldü?

İngiltere'de bir araştırma şirketi, ABD işgalinin başladığı 2003 yılından beri süren kanlı saldırılarda ölen Iraklı sayısının 1.2 milyona ulaşmış olabileceğini bildirdi.

Cihan
00:00 - 16/09/2007 Pazar
Güncelleme: 12:39 - 16/09/2007 Pazar
Yeni Şafak
Irak'ta kaç milyon sivil öldü?
Irak'ta kaç milyon sivil öldü?

The Guardian gazetesi, ORB isimli bir araştırma şirketinin Irak genelinde 1461 kişi üzerinde yaptığı anket sonuçlarını yayımladı. Ankete katılanlara sorulan "Sizce Irak'ta şiddet sonucu kaç kişi öldü?" şeklindeki soruya, halkın büyük çoğunluğu "1.2 milyon'un üzerinde" diye cevap verdi.

Haberde, Irak'ta 1 milyonun üzerinde insanın hayatını kaybettiğinin, savaş karşıtı sivil toplum kuruluşlarınca sürekli dile getirildiği, fakat Amerikalı ve İngiliz üst düzey yetkililerin bunu reddettiği kaydedildi.

ORB'nin elde ettiği sonuçlara göre, her 4 Iraklıdan biri, ailesinden birisini kaybetmiş. Başkent Bağdat'ta ise bu rakam her iki kişiden biri olarak değişiyor.Anketörlerin "Ailenizdeki insanlar nasıl öldü?" sorusuna ise Iraklıların yüzde 48'i ateşli silahlarla, yüzde 20'si arabalara yerleştirilen bombalarla, yüzde 9'u da hava bombardımanlarıyla şeklinde cevap veriyor.

Araştırma sonuçlarının, geçtiğimiz yıl Lancet isimli başka bir anket firmasının yayımladıklarına çok benzediği belirtilen haberde, rakamların gerçek olması durumunda Irak'taki ölü sayısının 800 bin kişinin öldüğü Ruanda soykırımından da fazla olduğunun ortaya çıktığı aktarıldı.

İngiliz örgütü Irak Ceset Hesaplaması, ölü sayısının minimum 80 bin olacabileceğini duyurmuştu. Lancet ve ORB gibi şirketlerin vardığı sonuçlar ise ABD Başkanı George W. Bush ve İngiliz yetkililer tarafından 'saçma' olarak değerlendiriliyor. İngiltere Savunma Bakanlığı Bilim Danışmanı Roy Anderson ise Lancet ve ORB'un vardığı sonuçları, "En iyi denemeye yakın" olarak niteliyor. Irak'taki Amerikalı General Tommy Franks, araştırma sonuçlarına olan tepkisini "Ölü sayısı hesaplaması yapmıyoruz" olarak gösteriyor.

17 yıl önce