|

İşgalde 15'inci gün: Antalya'daki Rusya-Ukrayna-Türkiye zirvesinden barış çıkmadı

Rusya-Ukrayna savaşında 15'inci güne girildi. Rusya, Kiev'e doğru ilerleyişini sürdürürken, iki ülkenin Dışişleri Bakanları Antalya'da bir araya geldi. Tüm dünyanın gözü, Türkiye'nin ara buluculuğu ile bugün gerçekleştirilen görüşmeden çıkacak sonuca çevrildi. İşte dakika dakika bölgede yaşanan gelişmeler...

17:16 - 10/03/2022 Thursday
Güncelleme: 22:02 - 10/03/2022 Thursday
Yeni Şafak
Lavrov - Çavuşoğlu - Kuleba
Lavrov - Çavuşoğlu - Kuleba

Dünyanın gözünü çevirdiği Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında 15'inci güne girildi.

Saldırılar her geçen gün şiddetini artırsa da Türkiye iki ülke arasında arabuluculuk girişimlerini sürdürüyor.

Bu kapsamda; Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, bugün Antalya'da gerçekleştirilecek Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısında bir araya gedi.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında bölgede yaşanan dakika dakika gelişmeler...



21.18:
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Biden'ın "yapıcı ve uzun bir görüşme" gerçekleştirdiğini belirten Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, Türkiye'nin girişimiyle Ukrayna ve Rusya dışişleri bakanlarının Antalya Diplomasi Forumu kapsamında bir araya gelmesine değindi.
21.00:
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Çankaya'da basına kapalı bir görüşme gerçekleştirerek, Rusya-Ukrayna savaşı ve ikili ilişkileri ele aldı.
20.09:
Rusya'nın Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) hizmetlerine erişimi askıya alındı. Böylece Rusya, BIS hizmetlerine erişemeyecek, kurumun toplantılarına ve diğer faaliyetlerine katılamayacak.
20.03:
ABD Temsilciler Meclisi, Rus işgaline maruz kalan Ukrayna'ya desteği içeren paketi onayladı. Buna göre, Ukrayna'ya 13,6 milyar dolarlık bir kaynak aktarılacak.
19.23:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki liderin Ukrayna'yı ele aldığı görüşme 45 dakika sürdü. Görüşmede, Türkiye'de gerçekleşen Rusya-Ukrayna zirvesinin diplomasi zaferi olduğu vurgulandı. Erdoğan Biden'a, Türkiye'ye yönelik uygulanan yaptırımların kaldırılmasının zamanının da çoktan geçtiğini de söyledi.
18.18:
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'yı işgal saldırıları nedeniyle ülkeden ayrılma kararı alan yabancı şirketlere, devlet tarafından yönetim atanmasına destek verdi.
17.57:
Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, gübre ihracatını geçici olarak askıya aldıklarını duyurdu. Rusya, küresel gübre ihracatındaki yaklaşık 12'lik payıyla dünyanın en büyük ihracatçısı konumunda bulunuyor.
17.31:
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'yı işgal girişimleri nedeniyle ABD başta olmak üzere birçok ülke tarafından kendilerine uygulanan yaptırımlara ilişkin konuştu. Ülkelerine uygulanan ambargoların yasal olmadığını savunan Putin, "Batı kendi halkını kandırıyor. Kendi yanlışlarıyla Rusya'yı suçlamaya çalışıyorlar" diye konuştu.
17.21:
Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrası Donetsk’te bombardımandan kaçırılan ve 2,5 gün süren yolculuğun ardından Lviv’e getirilen 85 yetim, Mriya Yetimhanesi’ne yerleştirildi.
17.16:
Ukrayna Dışişleri Bakanı Yardımcısı Emine Dzheppar, Azak Denizi kıyısındaki liman kenti Mariupol’ün bombalanma görüntülerini paylaştı.

17.07:
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya'nın Ukrayna'da doğum hastanesini bombalamasını "çirkin bir savaş suçu" olarak niteledi.
17.06:
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bir günde Rus ordusuyla savaşın devam ettiği şehirlerdeki 60 binden fazla vatandaşın güvenli bölgelere tahliye edildiğini belirtti.
  • Bugün de Mariupol, Volnovaha, İzyum, Sumi Kiev bölgesindeki siviller için insani koridorları oluşturulacağını belirten Zelenskiy, bunun için otobüsler ile yiyecek, su ve ilaç taşıyan kamyonların yola çıktığını sözlerine ekledi.
17.00:
UNICEF, "Savaşın kasıp kavurmaya devam ettiği" Ukrayna'da çoğunluğu Polonya, Macaristan, Slovakya, Moldova ve Romanya'ya olmak üzere 1 milyondan fazla mülteci çocuğun aileleriyle birlikte evlerini terk etmek zorunda kaldığını bildirdi.
16:23:
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Rusya'nın saldırılarının sürdüğü Ukrayna'da "akılalmaz boyutlarda vahşet yaşandığını" söyledi.
15:30:
İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist, savunma bakanı olduğu sürece ülkesinin NATO'ya katılmayacağını söyledi.
15.15:
Rus hükümeti, yıl sonuna kadar teknoloji, telekomünikasyon, tıp, otomobil, tarım ve elektrik ekipmanlarının ihracatını geçici olarak yasakladı.
15.00:
Kiev Belediye Başkanı Kliçko, "Başkentte yaşayan her 2 kişiden biri Kiev'i terk etti. Nüfus 2 milyona indi" dedi.
14.39:
Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştükleri öğrenildi.

Alman hükümetine yakın çevrelerden alınan bilgiye göre, görüşmeler sırasında Almanya ve Fransa, Rusya'dan Ukrayna'da derhal ateşkes ilan etmesini talep etti.

Görüşmede Macron ve Scholz'un Ukrayna'daki krize herhangi bir çözümün Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakereler yoluyla gelmesi gerektiğinde ısrar ettikleri bildirildi.


13.40:
Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın sona erdirilmesi için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba'nın katılımıyla gerçekleşecek üçlü barış zirvesi sona erdi.

İki ülkenin dışişleri bakanı önemli açıklamalarda bulundu. Herhangi bir ilerleme kaydedilemediğini belirten Kubela, "Rusya'nın talepleri teslimiyet listesi gibi" dedi. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmadığını belirten Lavrov,"Putin her zaman Zelenskiy ile görüşmeye hazırdır. Temaslardan asla kaçınmaz. Sadece bu temasların laf olsun diye gerçekleşmesini istemiyoruz" ifadelerini kullandı.



13.35:
Antalya'daki görüşme sonrası Rusya Dışişleri Bakanı Sergey
Lavrov
'dan ilk açıklama geldi. Lavrov, 'Soğuk bir barış, soğuk bir savaştan iyidir" dedi. Açıklama 'kısmi uzlaşma' olarak yorumlandı.
13.34:
Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal, Ukrayna hükümetinin, gıda rezervi oluşturmayı hedeflediğini belirterek, bunun için ülkenin yıllık tüketimine eşit tahılı geri alacağını bildirdi.
12.14:
Ukrayna’nın Mıkolayiv ve Çernihiv kentlerinde Rus birlikleri tarafından atılan ve infilak etmemiş bombaların temizlik çalışmaları yapıldı. Acil servis ekipleri, patlamamış bomba görmeleri halinde bölgeden uzaklaşmaları ve ekipleri beklemeleri konusunda Ukrayna vatandaşlarını uyardı.

PUTİN VE ZELENSKİY GÖRÜŞECEK Mİ?


12.00:
Kremlin Sözcüsü Peskov, "Ukrayna sürekli olarak Putin ve Zelenski arasında doğrudan müzakere yapılmasını öneriyor. Lavrov ve Kuleba şu anda Putin ve Zelenski arasında olası bir görüşmeyi tartışıyor" dedi.

'HASTANE BOMBALANDI' HABERLERİNE YALANLAMA

Konuşmasının devamında Peskov, "Rusya'nın Mariupol'de çocuk hastanesini bombaladığı haberi yalan haber. Bu bir bilgi terörizmi. Rusya'ya karşı başlatılan ekonomik savaşın daha önce eşi benzeri görülmedi" diyerek haberleri yalanladı.



11.30:
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko ile görüştü.

11.26:
Türkiye'nin arabuluculuğu ile Antalya'da düzenlenen Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı başladı.

11.13:
Ukrayna'ya saldıran Rus ordusunun 335 tank, 49 uçak ve 81 helikopter kaybettiği bildirildi.

09.50:
Ukrayna ile Rusya arasındaki en üst düzey görüşme bugün Antalya'da yapılacak. Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları bir araya gelecek. Görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yer alacak. Ukrayna Dışişleri bakanı Kuleba ile görüşmeye başladı. Bakan Çavuşoğlu görüşmeye ilişkin ilk kareyi sosyal medya hesabından paylaştı.
11.00:
İngiltere Savunma Bakanlığı, Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin açıkladığı istihbarat raporunda, Kiev'in kuzeybatısındaki Rus konvoyunun bir haftadan fazla bir süredir çok az ilerleme kaydettiği belirtildi.
10.10:
Rusya’nın Harkov’da yerleşim yerlerine gerçekleştirdiği saldırılarda 2’si çocuk olmak üzere 4 kişi hayatını kaybetti, yaralanan 5 yaşındaki bir çocuk ise hastaneye kaldırıldı.
10.01:
Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Rusya ile yaşanan savaşın sonlandırılması için yürütülen müzakerelerden uzlaşı çıkmasını beklediğini ve "yakın gelecekte" ateşkese yaklaşılacağını düşündüğünü söyledi.
09.40:
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus birliklerinin
Mariupol’deki doğum hastanesine doğrudan hava saldırısı
düzenlediğini belirterek "Burası Mariupol. Rus birliklerinin doğum hastanesine doğrudan saldırı anı. İnsanlar, çocuklar enkaz altında. Dehşet. Dünya daha ne kadar terörü görmezden gelen bir suç ortağı olmaya devam edecek? Hava sahasını hemen kapatın. Öldürmeyi bırak. Gücün var ama insanlığını kaybediyor gibisin" ifadelerini kullandı.

09.22:
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, savaş döneminde sivillerin silah kullanmasına izin veren yasayı imzaladı.

08.37:
Çin, ABD'nin, Rusya yaptırımlarına uymaması halinde misilleme adımlar atabileceği uyarısına tepki gösterdi.
08.00:
Pentagon, Polonya'nın Ukrayna sınırındaki Rzeszow kentine iki Patriot hava savunma sistemi bataryası yerleştirildiğini duyurdu.

07:50
: Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Ukrayna'da Çernobil ve Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki nükleer faaliyet ve maddeleri denetlemek amacıyla ajansın yerleştirdiği ekipmanlardan kurumun merkezine bilgi akışının kesildiğini, bu ani gelişmenin kaygı verici olduğunu söyledi.
07:00:
Gıda şirketi Nestle, tütün şirketi Philip Morris ve elektronik üreticisi Sony, Rusya'daki ticari faaliyetlerini askıya alan şirketler listesine eklendi.
03.46:
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna'nın Mariupol kentindeki doğum hastanesine yönelik saldırının korkunç olduğunu belirterek, ''Bu anlamsız şiddet son bulmalı. Katliama son verin.'' çağrısı yaptı.
00.10:
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, yarın Antalya’da görüşeceği Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile yapılacak görüşmeye değinerek, “Elimiz güçlü şekilde masaya oturacağız” dedi.
00.01:
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Putin'in tıpkı Ukrayna gibi Avrupa'yı da parçalamak istediğini savundu. Zelenskiy,
"Moldova, Gürcistan, Baltık Devletleri hatta Polonya'nın da tehdit altında bulunduğundan eminim. Rusya başka bir devlete saldırma kabiliyetine sahip olduğu sürece tüm kıta tehlike altındadır"
ifadelerini kullandı.




#Rusya
#Ukrayna
#Türkiye
#Antalya
2 years ago