|

İsrail 11 aydır yürüyen Benjamin'i Kudüs'ün kapısından kovdu!

Filistin'de yaşananlara dikkat çekmek için 1 yıl önce yola çıkan İsveçli aktivist Benjamin Ladra, İsrail sınırında gözaltına alındı. İşgalci İsrail tarafından 6 saat sorgulanan Ladra'nın Kudüs'e girişine izin verilmedi. Ladra, "Yolculuğum Filistin özgür olduğu zaman bitecek" ifadelerini kullanmıştı.

Yeni Şafak
11:21 - 6/07/2018 Cuma
Güncelleme: 12:28 - 6/07/2018 Cuma
Ladra, Filistin'in özgürlüğü için 5 bin kilometre yürüdü.
Ladra, Filistin'in özgürlüğü için 5 bin kilometre yürüdü.

İsveçli Yahudi aktivist Benjamin Ladra, yürüyerek Filistin’e gitmek üzere 1 yıl önce İsveç’in Göteborg kentinden yola çıktı. 11 ülkeyi yürüyerek geçtikten sonra Türkiye’ye ulaşan 25 yaşındaki aktivist 5000 kilometre yolu tamamlayarak Filistin'e ulaştı.

İsrail’in Filistin’e yaptıklarına dikkat çekmek için böyle bir eylem kararı aldığını söyleyen Ladra, yürüyerek hedefine ulaştı. ancak 15 Ağustos 2017'de yola çıkıp Almanya, Avusturya, Slovenya, Hırvatistan ve Yunanistan'ın ardından Türkiye'ye gelen Ladraa

asıl hedefi Filistin'e geldiğinde İsrail sınırında 6 saat sorgulandıktan sonra Kudüs'e girmesine izin verilmedi. Ladra, işgalci İsrail güçleri tarafından sınırda deport edildi.
İsrail neden korkuyor?

Yaşananları sosyal medya hesabından duyuran aktivist Ladra, “İsrail benim Filistin’e girmeme izin vermiyor. Girişim yasaklanmadan önce 6 saat boyunca sorguda tutuldum. Girişimi kabul etmemelerine iki sebep gösterdiler. İlki sorgu esnasında yalan söylediğimi düşünmeleri ikincisi ise Filistin’e girdikten sonra Nabi Saleh’in yanına gidip isyan çıkartacağımı düşünmeleriymiş..Bugünle birlikte İsveç’ten yola çıkmamın üzerinden tam 11 ay geçti. Şimdi kendinize sorun : İsveçli bir adamın Filistine girmesinden İsrail hükümeti neden korkuyor?” ifadelerini kullandı.

  • 'Avrupa bilmiyor'
  • Amacını işgalin yolunu açan asırlık Balfour Deklarasyonu’nun imzalandığı yere gitmek olduğu açıklayan 25 yaşındaki aktivist, "Filistin meselesi, din meselesi değil. Mesele; insan hakları meselesi ve onların beraber yaşayabilme meselesi. Türkiye'de gördüğüm kadarıyla çoğu insanlar sadece dini yönden bakıyorlar ama bütün Filistin'i ve orada yasayan bütün insanları düşünmeliler. Sadece Kudüs değil, bütün Filistin insanları işgal altında ve çile, acı içindeler. Biz de eylemciler olarak yapmaya çalıştığımız, insan hakları ihlalini ve işgal altında acı çeken insanları dile getirmek. Avrupa'da tanıştığım insanlar pek fazla bilmiyorlar. Onlara anlatmak zorunda kaldım. En basit şekilde farklı insanlar farklı şekilde algılayabiliyorlar ama sonuç sadece insan hakları ve insanların birlikte yaşamaları ve işgal altında acılara mahkum kalmamaları" ifadelerini kullanmıştı.
Hırvatistan'da mecliste ağırlanmıştı

Ocak ayında Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’e vardığında Hırvatistan hükümeti tarafından meclise davet edildi ve Hırvat milletvekili Ivan Pernar ile Filistin’in özgürlüğü ve Müslümanlar’ın baskı altında yaşamaları hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Bomba birlikleri aradı

Ladra, "Ne zaman Filistin hakkında konuşsam insanlar şaşırıyor. Yürürken Bulgar sınır polisi tarafından tutuklandım. Prag’da bomba birlikleri tarafından arandım ve Avusturya’da antiterör polisi ile karşılaştım. Elçilerle, siyasetçilerle, insan hakları grupları ve eylemcilerle karşılaştım. Şimdiye kadar bu kadar yol yürümek çok zengin bir deneyim" ifadelerini kullandı.


#Hırvatistan
#Benjamin Ladra
6 yıl önce