|

Komşu’da öfke ve acı

Yunanistan’ın başkenti Atina’daki yangın felaketinde ölü sayısı 81’e yükseldi. Yangınlarda 23’ü çocuk 187 kişi yaralandı. 20’si yabancı 150 kişi ise kayıp. Yunan basını ülkenin yakın tarihindeki en ölümcül yangın felaketinden hükümeti ve kamu kurumlarını sorumlu tuttu. Dimokratia” gazetesi 3 gün boyunca Yunan politikacıların fotoğraflarını yayınlamayacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/07/2018 Perşembe
Güncelleme: 01:18 - 26/07/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Yunan basını: Faciaya siyasi alışverişler yol açtı
Yunan basını: Faciaya siyasi alışverişler yol açtı

Yunanistan’ın başkenti Atina’daki yangın felaketinde ölü sayısı 81’e yükseldi. Yangınlarda 23’ü çocuk 187 kişinin yaralandı. 20’si yabancı 100 kişi ise kayıp. Yangında hayatını kaybedenler nedeniyle ülkenin derin üzüntü içinde olduğuna dikkat çeken gazeteler, ülkenin yakın tarihindeki en ölümcül yangın felaketinden hükümeti ve kamu kurumlarını sorumlu tuttu.


ULUSAL TRAJEDİ

“Ta Nea” gazetesi, “Ulusal trajedi - Öfke ve acı” başlığıyla yayımladığı haberinde, yangın esnasında Mati bölgesinde mahsur kalan bir aile üyelerinin cesetlerinin birbirlerine sarılmış şekilde bulunduğunu belirtti.

‘ALEVLERE TERK ETTİLER’

“Eleftheros Typos” gazetesi, “Onları alevlere terk ettiler” başlığını attığı haberinde, yetkili kurum ve makamların yangın sırasında özensiz ve ihmalkar hareket ettiğini kaydetti. Devlet mekanizmasının yangına müdahale etmekte çok geç kaldığını, yangın söndürme çalışmaları esnasında ilgili kurumlar arasında büyük karmaşa yaşandığını ve herkesin kendi başına hareket ettiğine dikkat çeken gazete, “Devletin -sorumsuz- sorumlularından tek bir istifa bile yok.” ifadelerine yer verildi. “Ethnos” gazetesi, “Kıyamet” başlığını kullandığı haberinde faciaya “yıllarca süren ihmallerin, dikkatsizliklerin ve siyasi alışverişlerin” yol açtığını vurgulandı.


‘CİNAYETTEN FARKSIZ’

“Dimokratia” gazetesi, “Cinayet” başlığıyla verdiği haberinde başkent Atina yakınlarındaki yangın felaketinde tarifi mümkün olmayan acılar yaşandığını belirterek yetkili makamların bunda büyük sorumluluğu bulunduğunu vurguladı. Gazete, insanların yardım çağrılarına zamanında cevap verilmediğini aktardı ve 3 günlük ulusal yas süresince “yeteneksiz” Yunan politikacıların hiçbirinin fotoğrafını sayfalarında yayınlamayacağını kaydetti.

TÜRKİYE’DEN TELEFON

“Avgi” gazetesi, “Yunanistan yasta” başlıklı haberinde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan Aleksis Çipras’ı telefonla arayarak yangında hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerini ilettiğini ve “Yunanistan’ın bu zor anlarında Türkiye’nin yardım etmeye hazır olduğunu” söylediğini aktardı.

Kundaklama tartışması

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras “kundaklama” iddiasını ortaya attı. Basına konuşan itfaiyeciler ise “kundaklama yok, helikopterler başka yangına müdahale ettiği için asıl yangın büyüdü” dediler.


Başpiskopos: Yangının nedeni ateist Çipras!

Yunanistan Başpiskoposu Metropoliti Amvrosios, ülke tarihinin en büyük yangını hakkında, “Bu yangın ateist Başbakan Çipras’a ‘Tanrı’nın bir cezası. Ateistlikleriyle ‘Tanrı’nın gazabını çekiyorlar” ifadelerini kullandı.

#Yunanistan
#Yangın
6 yıl önce