Kuzey Kore'den yeni test: Katı yakıtlı ve daha güçlü bir motor

11:52, 16/12/2022, CumaG: Güncelleme: 11:56, 16/12/2022, Cuma
Diğer
Kuzey Kore'den yeni test: Katı yakıtlı ve daha güçlü bir motor
Kim Jong-Un

Kore Yarımadası'nda tansiyon düşmek bilmiyor. Pyongyang yönetimi tarafından geçen aylarda yapılan füze testleri ABD ve Güney Kore'yi harekete geçirmişti. Bölgede artan gerilimde Kuzey Kore'nin söz konusu testleri durdurması istenirken yeni bir test haberi de bu sabah açıklandı. Ülke lideri Kim Jong-Un'nun yeni bir katı yakıtlı roket motorunu test ettiği söylendi.

Resmi Kore Merkezi Haber Ajansı'nın (KCNA) bildirdiğine göre, perşembe günü ülkenin kuzeybatı roket fırlatma tesisinde bir roket motorunun “statik ateşleme testi” gerçekleştirildi. Ajansa göre test Kuzey Kore'de türünün ilk örneğiydi. Testin "başka bir yeni tip stratejik silah sisteminin geliştirilmesi için kesin bir bilim-teknoloji garantisi" sağladığının altı çizildi.

KCNA, Kim'in yeni silahın "en kısa sürede" yapılmasını beklediğini söyleyerek bilim insanları ve teknisyenleri testten ötürü dolayı tebrik ettiği kaydedildi.

Kuzey Koreden yeni test: Katı yakıtlı ve daha güçlü bir motor

Kim'in geçen yılın başlarında düzenlenen büyük İşçi Partisi Kongresi'nde tanıtma sözü verdiği bir dizi yüksek teknoloji silah sistemi arasında yer alan katı yakıtlı bir Kıtalararası Balistik Füze'den (ICBM) söz ettiği tahminler arasındaydı. Kim'in üretmeyi vaat ettiği diğer silah sistemleri arasında çok başlıklı bir füze, su altından fırlatılan nükleer füzeler ve casus uydular yer alıyor.

Son motor testi, Kuzey Kore'nin, salgınla ilgili yerel zorluklara ve nükleer programını durdurmak için ABD baskılara rağmen gelişmiş silah sistemleri geliştirme yeminlerini yerine getirmeye kararlı olduğunu gösterdi. Son aylarda Kuzey Kore, çok sayıda savaş başlığı taşımak üzere tasarlanmış, en uzun menzilli Hwasong-17 ICBM'sinin geçen test etmişti.

KCNA haberine göre Test, itme vektörü kontrol teknolojisine dayalı yüksek itişli katı yakıtlı motorun belirli teknik özelliklerini doğruladı. Test sonuçlarının tüm teknik endekslerin güvenilirliğini ve istikrarını kanıtladığını gösterdiği söylendi.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nde savunma uzmanı olan Joseph Dempsey, Kuzey Kore'nin iddia ettiği itme gücünü değerlendirmenin zor olduğunu söyledi. Ancak, "potansiyel olarak önemli olanın, iddia edilen 'itme vektörü kontrol teknolojisi' olduğunu ve görüntülerin, füzeyi etkili bir şekilde yönlendirmek için itişi yeniden yönlendirebilen hareketli egzoz nozulu kullanıldığını" söyledi.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026