|

Lübnan’da kritik seçim

Lübnan’da halk, 2009 yılından sonra ilk kez düzenlenen genel seçimlerde oy kullanmak için sandık başına gitti. Yaklaşık 3,6 milyon seçmen, sayıları azaltılan seçim bölgelerinde açılan sandıklarda oy verdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/05/2018 Pazartesi
Güncelleme: 01:14 - 7/05/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Geçen yıl Kasım ayında Suudi Arabistan’da yaptığı istifa açıklamasıyla Lübnan’da krize sebep olan Başbakan Saad Hariri de, seçimlerde oyunu kullandı.
Geçen yıl Kasım ayında Suudi Arabistan’da yaptığı istifa açıklamasıyla Lübnan’da krize sebep olan Başbakan Saad Hariri de, seçimlerde oyunu kullandı.

Geçmişteki seçimlere kıyasla bu sefer bir günde gerçekleştirilen oy verme işleminde, yeni seçim yasası uyarınca nispi temsil prensibi ilk kez uygulandı. Buna göre seçmenler, her seçim bölgesinde aday listelerinin yanı sıra, tercih ettikleri adayları da ayrıca seçiyor.

128 MİLLETVEKİLİ SEÇİLECEK

Bu sayede önceki seçimlere kıyasla kazanan listenin seçim bölgesindeki tüm sandalyeleri kazanmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Kanuna göre, ülkedeki 15 seçim bölgesinde 128 milletvekili seçilecek. Ayrıca yurt dışında ikamet eden Lübnanlılara, ismi seçmen listesinde bulunması ve oy kullanmaya aykırı hukuki bir durumu olmaması kaydıyla, sandık başına gitme hakkı verildi.

Avrupa Birliği’nden dahil olmak üzere birçok uluslararası gözlemci oy verme işlemini takip etti. Ülkede 4 yılda bir gerçekleştirilmesi gereken seçim, son olarak 2009 yılında düzenlenmişti. Normal şartlarda 2013 yılında gerçekleştirilmiş olması gereken seçimler, Suriye’de devam eden iç savaşın yarattığı güvenlik zafiyeti ve seçim sistemindeki eksiklikler dolaysıyla meclis kararıyla birkaç defa ertelenmişti.

#Lübnan
6 yıl önce