|

Mahkemede bitecek

ABD, FBI soruşturması gölgesinde seçimlere giriyor. Siyasi rakiplerin birbirine taciz ve seçimlere hile karıştırmak gibi ağır kriminal suçlamalar yönelttiği seçim kavgası 2000 yılında olduğu gibi mahkemede bitecek gibi görünüyor.

Yeni Şafak
04:00 - 1/11/2016 Salı
Güncelleme: 09:58 - 8/11/2016 Salı
Yeni Şafak

ABD başkanlık seçimleri, Trump ve Clinton'ın seçim sonuçları konusunda mahkemelik olabileceği yere doğru gidiyor. 2000 yılı ABD başkanlık seçimleri mahkemede bitmişti. Seçimlerde Cumhuriyetçi Parti 'nin adayı Teksas valisi George W. Bush, Demokratik Parti'nin adayı ise Başkan yardımcısı Albert A.Gore'du. Oy sayımı davalık olduğundan seçimin kesin sonucu aylarca askıda kaldı. Sonuca ABD Yüce Mahkemesi karar verdi ve George W. Bush Başkan ilan edildi.



SEÇİME GÜNLER KALA SORUŞTURMA


ABD'de başkanlık seçimlerine sayılı günler kala bu kez ABD Adalet Bakanlığı, Federal Soruşturma Bürosuna (FBI), Demokratların başkan adayı Hillary Clinton'ın danışmanının eşinin bilgisayarında ortaya çıkan ve Clinton dosyasıyla ilişkili yaklaşık 650 bin e-postayla ilgili soruşturma izni verdi. FBI, Clinton'ın en yakın danışmanlarından Huma Abedin'in (ayrı yaşadığı) eşi eski Kongre üyesi Anthony Weiner'a ait bir bilgisayarda ortaya çıkan yaklaşık 650 e-postayla ilgili soruşturma yürütecek. Reşit olmayan bir kıza cinsel içerikli mesajlar gönderdiği iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında da bilgisayarları incelenen Weiner'in bilgisayarında Clinton ile Abedin arasındaki yazışmalara da rastlayan FBI, bunu yeni bir belge olarak değerlendirip soruşturmayı yeniden açma kararı aldı.



FBI BAŞKANINA SUÇLAMA


Söz konusu e-postaların önemli bir kısmının Clinton'la ilgili olmadığı, ancak Demokrat başkan adayıyla ilgili olabilecek sınırlı sayıdaki e-postanın bile seçim sürecinde önem taşıyabileceği yorumları yapılıyor. Donald Trump FBI'ı “geç kalmış" kararından dolayı kutlarken, FBI Direktörü James Comey'ye, seçimlere 10 gün kala yaptığı açıklamayla “seçim sonuçlarını etkileme" suçlamaları yapılıyor. ABD'de Demokratlar'ın Senato'daki lideri Harry Reid, Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI), başkan adayı Hillary Clinton'ın e-postalarına ilişkin açıklaması ile yasaları ihlal etmiş olabileceğini söyledi. Reid, FBI Başkanı James Comey'i “Donald Trump, Trump'ın danışmanları ve Rus hükümeti arasındaki yakın ilişkilere dair şok edici bilgileri gizlemekle" suçluyor.



OY MAKASI KAPANDI


ABD'de yapılan Washington Post-ABC News anketine göre, FBI soruşturması, Demokrat aday Hillary Clinton'a büyük oy kaybettirecek gibi görünüyor. 28-29 Ekim tarihlerinde yapılan ankete katılanların yüzde 34'ü, bu soruşturma nedeniyle artık Clinton'a oy verme konusunda daha gönülsüz olduklarını belirtti. Anket Clinton'a desteğin yüzde 46 ile Trump'ın (Yüzde 45) sadece 1 puan önünde olduğunu ortaya koydu. İki aday arasındaki farkın çift haneli sayılardan buraya kadar inmesi, Clinton için büyük darbe olarak yorumlandı.



Trump: Kaybedersem kabul etmem


Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump Ekim ayı başında hitap ettiği seçmenlerine, seçimlerde hile olmasını mümkün gördüğüni açıklayarak rakibi Clinton için 'O bir şeytan' dedi. ABD'nin Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump ve rakibi Demokrat Parti adayı Hillary Clinton, 8 Kasım'daki seçimlerden önceki üçüncü ve son başkanlık tartışması için karşı karşıya geldi. Cumhuriyetçi Başkan Adayı Donald Trump, Las Vegas'ta gerçekleşen son tartışmada, başkanlık seçimini kazanamazsa sonucu kabul etmeyebileceği sinyalini verdi.











#Trump
#Hillary Clinton
#ABD Başkanlık Seçimleri
8 yıl önce