|

NYT: ABD Venezuela ordusuyla 'gizli darbe' planı yaptı

Trump yönetiminin, Venezuela ordusu içinde Maduro'yu devirmek isteyen bazı askerlerle 'gizli darbe planı' hazırlıkları yaptığı ortaya çıktı. ABD yönetiminin darbe görüşmelerini yaptığı üst düzey komutanın da 'yaptırım listesinde' olmasından dolayı, plana cesaret edemediği öne sürüldü. Geçtiğimiz yıl Venezuela'da 'darbe' iddiaları gündeme gelmiş ve Maduro, bazı generalleri ordudan tasfiye etmişti.

Yeni Şafak
20:59 - 8/09/2018 Cumartesi
Güncelleme: 21:34 - 8/09/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Maduro geçtiğimiz günlerde suikast girişiminden son anda kurtulmuştu.
Maduro geçtiğimiz günlerde suikast girişiminden son anda kurtulmuştu.

Trump yönetiminin, geçtiğimiz yıl darbe girişimiyle gündeme gelen Venezuela ordusundaki bazı isyancı askerlerle 'gizli darbe' planı için görüşmeler yaptığı ortaya çıktı.

New York Times gazetesine konuşan Venezuela ordusunda görev yapmış bir üst düzey yetkili, Trump yönetimi ile Maduro'yu darbe ile devirme planını görüştüklerini itiraf etti.

ABD darbeden vazgeçti

ABD'nin darbe girişimine önce sıcak baktığı ancak Maduro'yu devirmek için görüşülen ordu yetkilisinin de 'yaptırım' listesinde olmasından dolayı girişime destek vermeye cesaret edemediği iddia edildi.

NYT haberinde, ABD desteğini alamayan darbecilerin, Maduro tarafından tasfiye edildiği de belirtildi.

Venezuela'da darbe gündeme gelmişti

Venezuela'da ülkenin en büyük üçüncü kenti Valencia'daki bir askeri üste yaşanan hareketlilik ve eski bir yüzbaşı liderliğindeki silahlı kişilerin yayınladıkları videoyla halkı ayaklanmayla çağırmaları Maduro hükümetine karşı darbe girişimi iddialarını gündeme getirmişti.

Trump askeri müdahale çağrısı yapmıştı

ABD Başkanı Donald Trump, dünyanın en zengin petrol rezervlerinin bulunduğu Venezuela ile ilgili, "Venezuela için birçok seçeneğimiz var. Bu arada askeri seçeneği de dışlamayacağım" demişti.

ABD yönetimi, Maduro'yu diktatörlük ve demokratik olmamakla suçluyor.

#Venezuela
#Darbe
#New York Times
6 yıl önce