|

Paranoyak devlet: Kabineyi yalan makinesine bağlayacak

İsrail’de Başbakan Netanyahu, bakanlar ve güvenlik bürokrasisi birbirine düştü. Kimse diğerine güvenmiyor. Netanyahu, kabine toplantısında konuşulanlar ve yaşanan krizler medyaya sızdığı gerekçesiyle toplantıya katılan bakanları ve üst düzey görevlileri yalan makinesine sokmaya imkan veren yasa çıkaracak. Netanyahu, “Bir sızıntı salgını yaşıyoruz ve bu şekilde devam etmek istemiyorum” ifadelerini kullandı.

04:00 - 9/01/2024 Salı
Güncelleme: 01:27 - 9/01/2024 Salı
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

3 aydır Gazze’de imza attığı katliamları yalanlarla perdelemeye çalışan terör devleti İsrail’de, hükümet yaşanan başarısızlık ve skandalların ardından birbirine düştü. Güvenlik bürokrasisi ve siyasiler arasında anlaşmazlık ve güven sorunu zirveye çıkarken, Gazze Kasabı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu siyasi kariyerini kurtarmak için dışarıda savaşa, içeride ise yalan makinasına başvurmaya ve bu amaçla özel bir yasa çıkarmaya hazırlandığı ortaya çıktı. Gazze Kasabı Netanyahu, kabine toplantılarında konuşulan ve yaşanan olayların basına sızmasından rahatsız olduğunu belirterek, söz konusu toplantılara katılan kabine üyelerinin ve üst düzey yetkililerin yalan makinesine sokulmasını içeren bir yasa çıkarmak istediğini açıkladı.

Siyasiler ve rütbeliler şüpheli

Ulusal güvenlik konularının görüşüldüğü toplantılara dair çok fazla ayrıntının basınla paylaşıldığını savunan Netanyahu, söz konusu toplantılara katılan kabine üyelerinin ve üst düzey yetkililerin yalan makinesine sokulmasını içeren bir yasa çıkarmak istediğini açıkladı. Netanyahu, “Bir sızıntı salgını yaşıyoruz ve bu şekilde devam etmek istemiyorum. Bu nedenle siyasi ve rütbeliler de dahil olmak üzere kabinede ve güvenlik toplantılarında yer alan herkesin yalan makinesinden geçmesini sağlayacak bir yasanın çıkarılması talimatını verdim” dedi.

Kabineyi protesto ettiler

Öte yandan işgalci kabine arasındaki anlaşmazlık ve ayrılıklar da her geçen gün derinleşiyor.

Benny Gantz’ın Ulusal Birlik Partisi’nden 3 bakanın önceki gün düzenlenen ‘Acil Durum Hükümeti’ toplantısını protesto ederek katılmadığı ortaya çıktı. Ulusal Birlik Partisi lideri ve Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz ile partinin kabine üyeleri Gadi Eisenkot ve Hili Tropper’ın düzenlenen kabineye katılmadıkları ortaya çıktı.

Asker ile bakanlar arasında tartışma

Güvenlik Kabinesi’nin 4 Ocak’ta yapılan toplantısında birçok bakan ile Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi başta olmak üzere ordu temsilcileri arasında hararetli tartışmalar yaşanmıştı. Benny Gantz da tartışmalara, Genelkurmay Başkanı’nı hedef alan bakanlara bağırarak müdahale etmişti. Gantz, daha sonra yayımladığı video mesajda, çıkan tartışmadan Başbakan Binyamin Netanyahu’yu sorumlu tutmuştu. Netanyahu’nun yalan makinesi hamlesinin bu tartışmaların hemen ardından gelmesi dikkati çekti.

Birçok görüş ayrılığı var

Ordu ile aşırı sağcı siyasilerin tartışması dışında, işgalci kabinede Gazze’nin durumuna ilişkin görüş ayrılıkları, iki devletli çözüm ve Batı Şeria’nın durumuna ilişkin derin görüş ayrılıklarının var olduğu biliniyor.

Acil seçim istiyorlar

İsrail meclisi önünde İsrailli esirlerin aileleri dün bir kez daha gösteri düzenledi. Onlarca kişi İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetini istifasını isterken, hükümetin derhal değiştirilmesini ve aşırılık yanlılarının sınır dışı edilmesini talep etti. Protesto gösterisi organizatörler yaptıkları açıklamada, “Hükümetin bu durumda vermesi gereken umutlar; rehinelerin terk edilmesi, İsrail’in uluslararası itibarına verilen ölümcül zarar, devam eden tahrik ve bölücülükler ile bütçelerin kamu pahasına kişisel çıkarlar için kullanılması sonucu paramparça oldu” ifadelerini kullandı.



#İsrail
#Netanyahu
#Politika
4 ay önce