|

Sırbistan ve Kosova arasında yaşanan krizde anlaşma sağlandı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Kosova ile Sırbistan arasında yaşanan 'plaka krizinde' gerginliğin azaltılmasına yönelik anlaşmaya varıldığını açıkladı.

11:42 - 24/11/2022 Perşembe
Güncelleme: 13:01 - 24/11/2022 Perşembe
DHA
Sırbistan-Kosova
Sırbistan-Kosova

Plaka krizinde anlaşmaya varılmasının ardından açıklama yapan Borrell, “İki taraf arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik teklifimiz çerçevesinde bundan sonraki adımları görüşeceğiz” dedi.

"BÜYÜK MEMNUNİYET DUYUYORUM"

Borrell, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Kosova ve Sırbistan arasında yaşanan ‘plaka krizinde’ bir anlaşmaya varıldığını duyurarak, “Bugün Kosova ile Sırbistan arasında yaşanan gerginliğin tırmanmasını önleyecek bir anlaşmaya vardık. AB kolaylaştırıcılığı kapsamında Kosova ve Sırbistan'ın baş müzakerecilerinin daha fazla gerilimi önlemek için önlemler üzerinde anlaşmaya vardıklarını ve ilişkilerinin normalleştirilmesine ilişkin teklife tamamen konsantre olduklarını duyurmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. İki taraf arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik teklifimiz çerçevesinde bundan sonraki adımları görüşeceğiz” dedi.

Belgrad-Priştine diyaloğu ve diğer Batı Balkan bölgesel meselelerinden sorumlu AB Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak’a ve konunun taraflarına ‘sıkı çalışmaları’ için teşekkür eden Borrell, “Sırbistan, Kosova şehirlerinin adıyla plaka vermeyi durduracak ve Kosova, araçların yeniden tescili ile ilgili diğer işlemleri durduracak. Sonraki adımları görüşmek üzere önümüzdeki günlerde tarafları davet edeceğim” ifadelerini kullandı.

SIRBİSTAN-KOSOVA 'ARAÇ PLAKASI' KRİZİNDE NE OLMUŞTU?

Kosovalı yetkililer bölgelerinde bulunan etnik Sırpların, Sırbistan tarafından verilen araç plakalarını teslim etmelerini isteyerek, Kosova plakası kullanmaları gerektiğini ifade etmişti. Ancak Sırbistan, Kosova’nın bağımsızlığını tanımaması sebebiyle durum bölgede gerilime neden olmuştu. AB gerginliğin tırmanmaması için Priştine ile Belgrad arasında müzakere toplantısı düzenlemiş, durum çözüme ulaşamamıştı. Kosovalı yetkililer plakaları teslim etmeyenlere 150 Euro para cezası keseceğini açıklamıştı.

Birkaç gün önce Sırbistan ile Kosova arasındaki krizin çözümü için müzakereler yapılmış ve Borrell toplantı sonucunun hayal kırıklığı yarattığını belirtmişti. Borrell konu hakkında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e bilgi verdiğini açıklamış, Stoltenberg de Borrell ile konuştuğunu belirterek “Plaka anlaşmazlığını çözmenin mümkün olmaması bizi hayal kırıklığına uğrattı. Şimdi sorumluluk ve pragmatik çözümler zamanı. Gerginlikten kaçınılmalıdır. NATO KFOR tetikte olmaya devam ediyor.” açıklamasını yapmıştı.

#Sırbistan
#Kosova
#AB
1 yıl önce