|

Erbil'de Türk konsolosluk çalışanlarının olduğu restorana saldırı: 1 şehit

Erbil'de Türk konsolosluk çalışanlarının olduğu restorana silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğunda çalışan bir kişi şehit oldu. Erbil Emniyet Müdürü Talat, saldırıya ilişkin soruşturma başlatıldığını, daha sonra detaylı açıklamanın yapılacağını söyledi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Saldırı 3 kişi tarafından düzenlendi. Saldırganlar Iraklı iki kişiye de saldırıyorlar. Hem Erbil hem Bağdat'la temas halindeyiz. Diğer taraftan Irak Dışişleri Bakanı kendisi şu anda Washington'da. Saldırganların yakalanması, arkasında ne var? Bunların tüm detaylarıyla ortaya çıkması için temaslarımızı sürdürüyoruz" dedi.

21:30 - 17/07/2019 Çarşamba
Güncelleme: 21:31 - 17/07/2019 Çarşamba
AA
Silahlı saldırının düzenlendiği restoran.
Silahlı saldırının düzenlendiği restoran.

Irak'ın Erbil'in en işlek noktasında bulunan Huqqabaz adlı restorana düzenlenen silahlı saldırıda Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğunda çalışan bir kişi şehit oldu.

Diplomatların cam kenarına yakın masaya oturdukları, içeri giren 2 sivil giyimli kişinin susturucu silahla saldırdığı bildirildi. Saldırıda 1 Türk diplomatın şehit olduğu açıklandı.

  • Restoran sahibinin paylaştığı bilgilere göre, konsolosluk çalışanları içeri girdikten sonra sivil giyimli ve üzerinde iki silah taşıyan saldırgan, doğrudan konsolosluk çalışanlarını hedef alarak ateş açtı.

Erbil Emniyet Müdürü Abdulhalik Talat, olaya ilişkin soruşturma başlatıldığını, daha sonra detaylı açıklamanın yapılacağını söyledi.

Çavuşoğlu: Saldırıyı 3 kişi gerçekleştirdi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, saldırıya ilişkin temasların sürdüğünü belirterek şu ifadelere yer verdi:

  • "Saldırı 3 kişi tarafından düzenlendi. Saldırganlar Iraklı iki kişiye de saldırıyorlar. Hem Erbil hem Bağdat'la temas halindeyiz. Diğer taraftan Irak Dışişleri Bakanı kendisi şu anda Washington'da. Saldırganların yakalanması, arkasında ne var? Bunların tüm detaylarıyla ortaya çıkması için temaslarımızı sürdürüyoruz. Kendi içimizde istihbaratımızla süreci değerlendiriyoruz. Gerekirse heyet de göndeririz tabii, tüm boyutlarıyla aydınlatılması için. Gereken neyse onu biz yaparız. Temaslarımızı sürdürüyoruz. Şu anda atılması gereken adımlar konusunda onlarla temaslarımız sürüyor. Böyle bir saldırı olunca ilk akla gelen terör saldırısı oluyor. Yan masada iki tane de Iraklı'nın öldürülmesi, daha doğrusu saldırıya uğraması, birinin öldürülmesi, diğeri ağır bir şekilde yaralıymış, onlara yönelik de saldırı olduğu için tam detaylı bilgi vermesi için bunların ortaya çıkması gerekiyor. Bunlar ortaya çıkınca sizlerle paylaşacağız."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Erbil’de konsolosluk çalışanlarına yönelik saldırıya ilişkin sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı.

Erdoğan, "Erbil’de konsolosluk çalışanlarımıza yönelik düzenlenen menfur saldırıyı kınıyorum. Saldırıda şehit olan çalışanımıza Allah’tan rahmet diliyorum.Saldırının faillerinin süratle bulunmaları için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürmektedir" dedi.


Erbil’de konsolosluk çalışanlarımıza yönelik düzenlenen menfur saldırıyı kınıyorum. Saldırıda şehit olan çalışanımıza Allah’tan rahmet diliyorum.Saldırının faillerinin süratle bulunmaları için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürmektedir" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanlığından açıklama

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, sosyal medya hesabından saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, "
Erbil’deki menfur saldırıda hayatını kaybeden konsolosluk çalışanımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum.
Faillerin bulunması için çalışma başlatıldı.
Bu hain saldırıyı yapanlara gereken cevap verilecektir
" dedi.

Dışişleri Bakanlığından açıklama yapıldı

  • Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada şöyle denildi:
  • "
    Bugün öğleden sonra Erbil Başkonsolosluğumuzun bir görevlisi Başkonsolosluğumuz binası dışında bulunduğu bir sırada uğradığı menfur silahlı saldırı neticesinde şehit olmuştur.
  • Saldırının faillerinin süratle bulunması için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürmektedir.
  • Şehidimize Allah’tan rahmet, acılı ailesine ve tüm Türk Milletine sabır diliyoruz."

"Er geç anlayacaklar"

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Twitter hesabından Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğu'ndaki Türk diplomatın şehit edilmesiyle ilgili paylaşımda bulundu.

Irak'ın Erbil kentinde düzenlenen silahlı saldırıda Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğu'nda görevli Türk diplomatın savunmasız bir haldeyken şehit edildiğini öğrendiğini belirten Şentop, bu hain saldırıya gereken cevabın en kısa sürede verileceğini bildirdi.

TBMM Başkanı Şentop, "Milletimizin başı sağ olsun." ifadesini kullandı.

Şentop, "
Türkiye'nin milli çıkarları doğrultusunda uyguladığı politikaları ve terörle mücadelesini taşeron örgütlere havale edilen saldırılarla engelleyebileceğini düşünenler, yanıldıklarını er geç anlayacaklardır.
" değerlendirmesini yaptı.

"Türkiye Cumhuriyeti'ne yapılmış saldırıdır"

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Erbil'de Türk diplomatın şehit edilmesine ilişkin "
Bütün komşularımızın, bütün ülkelerin şunu bilmesi lazım; bizim diplomatlarımız, yurt dışında çalışan arkadaşlarımız, Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil ediyorlar. Onlara yapılan her saldırı, Türkiye Cumhuriyeti'ne yapılmış bir saldırıdır ve biz bunu asla ve asla hoş görmeyiz ve bunun mutlaka nedenlerini öğrenmek isteriz.
" ifadelerini kullandı.

Bakanlık'tan açıklama

Milli Savunma Bakanlığı, saldırıya ilişkin "Erbil’de Konsolosluk çalışanlarımızı vahşice hedef alan menfur saldırıyı en şiddetli şekilde kınıyoruz. Saldırıda şehit olan Konsolosluk çalışanımıza Allah’tan rahmet, ailesine sabır ve yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Milletimizin başı sağolsun." açıklamasında bulundu.

Barzani yurtdışı seyahatini yarıda kesti

Saldırı haberinin ardından Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani Fransa ve diğer yurt dışı temaslarını yarıda kesti. Neçirvan Barzani, bölgeye dönerek olayla ilgili bilgi alacak.


Türk diplomatlara en son saldırı 1994'te oldu

Son olarak 1994'te ASALA tarafından gerçekleştirilen saldırıda Atina Büyükelçiliği Müsteşarı Ömer Haluk Sipahioğlu şehit edilmişti.


#Erbil
#Türkiye konsolosluğu
#Saldırı
5 yıl önce