|

Taliban ilerliyor: 5 kenti ele geçirdiler

ABD birliklerinin Afganistan’dan geri çekilme sürecinin başlamasının ardından Taliban, hakimiyet alanını genişletmeye devam ediyor. Taliban ülkenin kuzeyindeki stratejik öneme sahip Şibirgan, Zaranc, Kunduz ve Sar-i Pul vilayetlerinden sonra kuzeydoğudaki Talukan kentini de ele geçirdi. .

11:18 - 8/08/2021 Pazar
Güncelleme: 17:48 - 8/08/2021 Pazar
IHA
Arşiv
Arşiv

Taliban, ülkenin kuzeyindeki Cüzcan vilayetinin merkezi Şibirgan şehrinde kontrolü ele geçirdi. Şibirgan kenti eski Afganistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mareşal Raşid Dostum'un doğduğu kent ve kalesi olarak biliniyor. Şibirgan'ın düşmesiyle Afgan hükümet güçleri son 3 günde 5 kentin kontrolünü kaybetti.

Cüzcan Vali Yardımcısı Abdul Kadır Maliye, iki gündür Şibirgan şehrinde militanlarla güvenlik güçleri arasında çatışma yaşandığını söyledi.

Raşid Dostum'un kalesi düştü

Çatışmalar sonucu öğleden sonra Şibirgan merkezinin Taliban kontrolüne geçtiğini ifade eden Maliye, şuan tüm kamu binalarının militanların elinde olduğunu belirtti.

Maliye, güvenlik güçlerinin şehir merkezi dışında bulunan havalimanına geri çekildiğini kaydetti.

Maliye, ayrıca Cüzcan vilayetinin son ilçesi olan Hoca Dukuh'nun da Taliban kontrolüne geçtiğini vurguladı.

Taliban'dan yapılan açıklamada ise Cüzcan vilayetinde tamamen hakimiyet sağladıkları ve çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirdikleri iddia edildi.

ABD ve İngiltere’den vatandaşlarına "ülkeyi terk edin" çağrısı

Ülkede şiddet olaylarının artması ve Taliban'ın ilerleyişi nedeniyle ABD ve İngiltere’nin Kabil Büyükelçilikleri de Afganistan’daki vatandaşlarına derhal ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu.

Şibirgan'dan sonra Kunduz da düştü

Gelen son dakika bilgisine göre Şibirgan'ı ele geçirmesinin ardından Taliban'ın, Afganistan'ın kuzeyindeki Tacikistan sınırında bulunan Kunduz ve Sar-i Pul vilayet merkezlerini ele geçirdiği bildirildi.

Gelen son dakika bilgilerine göre Afgan hükümet güçlerinin Taliban'a karşı kontrolü kaybettiği vilayet merkezi sayısı kuzeydoğudaki Talukan kentiyle beraber 5’e yükseldi.

Afgan hükümet güçlerinin Taliban'a karşı kontrolü kaybettiği vilayet merkezi sayısı kuzeydoğudaki Talukan kentiyle beraber 5’e yükseldi.

Afgan hükümet güçlerinin Taliban'a karşı kontrolü kaybettiği vilayet merkezi sayısı kuzeydoğudaki Talukan kentiyle beraber 5’e yükseldi.

Sar-i Pul İl Şura Vekili Esedullah Hurram, Taliban militanlarının vilayet merkezine dün akşam saatlerinde saldırı başlattığını söyledi. Saldırı sonucu bugün öğle saatlerinde Sar-i Pul merkezinin tamamen Taliban kontrolüne geçtiğini aktaran Hurram, güvenlik güçlerinin şehir dışındaki bir askeri kampa çekildiğini belirtti. Hurram, çatışmaların askeri kamp yakınlarında devam ettiğini bildirdi.

Kunduz İl Şura Vekili Emruddin Veli de 2 gün devam eden çatışmanın ardından Kunduz merkezinin Taliban'ın eline geçtiğini bildirdi.

Valilik, emniyet müdürlüğü ve emniyet amirliği binalarının Taliban'ın kontrolünde olduğunu dile getiren Veli, güvenlik güçleri ve yerel yetkililerin Kunduz Havalimanına çekildiği bilgisini verdi.

Militanlar, hapishanedeki tutukluları salıverdi

Görgü tanıklarının ifadesine göre, militanlar, Kunduz'u ele geçirdikten sonra hapishanedeki tutukları salıverdi.

Taliban'dan yapılan açıklamada ise militanların Kunduz ve Sar-i Pul merkezlerini ele geçirdikleri, Tahar'ın merkezine doğru ilerlemenin devam ettiği öne sürüldü.


Taliban, vilayet merkezlerini ele geçirmeye yöneldi

Taliban, hazirandan itibaren onlarca ilçeyi ele geçirdikten sonra kuşatmaya aldığı vilayet merkezlerine yöneldi. Ülkenin İran sınırındaki Nimruz vilayet merkezi Zaranc, Taliban’ın ele geçirdiği ilk vilayet merkezi olmuştu. Güneyde Helmand, kuzeydoğuda Badahşan, Tahar, Kunduz ve batıda Herat vilayet merkezleri de Taliban’ın şiddetli saldırıları altında.

ABD çekiliyor, Taliban ilerliyor

ABD ve diğer uluslararası güçlerin 20 yıllık askeri operasyonların ardından askerlerini ülkeden çekmeye başlamasıyla Afganistan genelinde şiddet giderek tırmandı. Geçtiğimiz 3 Ağustos’ta Savunma Bakanı Bismillah Khan Mohammadi’nin başkent Kabil’deki konutunun önünde bombalı ve silahlı saldırı gerçekleştirilmişti. Bakan Mohammadi’nin hedef alındığı saldırıda 8 sivil hayatını kaybederken, 4 Ağustos’ta saldırıyı Taliban üstlenmişti. Taliban, üst düzey hükümet yetkililerine karşı daha fazla saldırı planladıklarını belirtmişti.

Önceki gün de Afganistan Hükümet Medya ve Bilgi Merkezi (GMIC) Başkanı Dawa khan Menapal, başkent Kabil’de cuma namazı sırasında Taliban militanlarının saldırısına uğrayarak hayatını kaybetmişti.

Taliban, geçtiğimi cuma günü Nimroz vilayetinin başkenti Zaranc’ta kontrolü sağlayarak ilk kez bir vilayetin merkezini ele geçirmişti.

Öte yandan batıdaki Herat vilayetinin merkezi ile güneydeki Kandahar ve Helmand vilayetinin merkezinde de hükümet güçleri ile Taliban militanları arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

B-52 uçakları Taliban mevzilerini bombaladı

Afganistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Favad Aman, , ABD birliklerine ait B-52 bombardıman uçaklarının Cüzcan vilayetinin merkezi Şibirgan şehrindeki Taliban mevzilerini bombaladığını aktardı. Saldırıda 200'den fazla militanın öldürüldüğünü ifade eden Aman, Taliban'a ait çok sayıda silah ve mühimmatın da imha edildiğini belirtti.


#Afganistan
#Taliban
#Raşid Dostum
#Şibirgan
#Cüzcan
3 yıl önce