|

TiKA’ya savaş açtılar

Türkiye’nin Kudüs’e sahip çıkmasından rahatsız olan İsrail, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) Filistin’deki faaliyetlerini kısıtlamaya hazırlanıyor. İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi’nin taslak raporuna göre TİKA’nın artık her proje için ayrı ayrı izin alması gerekecek. Gerekçe ise Hamas’a destek. S. Arabistan ve Ürdün’ün, Türkiye’nin Filistin’deki etkisinden rahatsızlığı medyaya yansımıştı. İyi Parti Genel Başkanı Akşener de FETÖ’nün hedefindeki TİKA’yı kapatmayı vadetmişti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/07/2018 Pazartesi
Güncelleme: 01:00 - 9/07/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
İşgalci İsrail askerleri, Büyük Dönüş Yürüyüşü protestoları kapsamında Gazze'nin İsrail sınırında Türk bayrağı taşıyan Filistinli bir genci de ayağından vurmuştu.
İşgalci İsrail askerleri, Büyük Dönüş Yürüyüşü protestoları kapsamında Gazze'nin İsrail sınırında Türk bayrağı taşıyan Filistinli bir genci de ayağından vurmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Türkiye’nin her platformda Filistin davasına desteğinden ve Kudüs’ün özgürlüğünü savunmasından rahatsız olan İsrail, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) Filistin’deki faaliyetlerine kısıtlama getirmeye hazırlanıyor.

İbranice yayın yapan Hadashot’un haberine göre, İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, Filistin’deki ofislerinde İslami direniş hareketi Hamas’ın üyelerini barındırdığı, desteklediği ve harekete maddi kaynak sağladığı iddiasıyla TİKA’ya bazı kısıtlamalar ve yaptırımlar getirmesi planlanan bir taslak rapor hzırladı. İddialara göre TİKA, bundan sonra her projesi için İsrail hükümetinden ayrı ayrı izin almak zorunda kalacak.

Türkiye’nin artan etkisi korkuttu

Türk vakıfların, son zamanlarda Kudüs’teki pek çok programa ve ziyaretlere sponsor olduğunu belirten İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, bu faaliyetlerin Mescid-i Aksa etrafındaki İsrail karşıtı protestoların artmasında önemli bir etkisi olduğunu iddia ediyor. İşgalci İsrail yönetimi, geçtiğimiz aylarda, Filistin’deki TİKA yöneticisi Muhammet Mürteca’yı, “Hamas’a destek olduğu” gerekçesiyle Gazze’de hukuksuzca tutuklamıştı. Türkiye’nin dünya üzerinde zulme uğrayan Müslümanlara kol kanat germesinden tek rahatsız olan İsrail değil. Suudi Arabistan ve Ürdün’ün de, Türkiye’nin Filistin genelinde ve özelikle Kudüs’te artan nüfuzundan rahatsızlık duyduğuna ve bu rahatsızlıklarını İsrail yönetimine ilettiklerine ilişkin haberler daha önce medyaya yansımıştı.

Akşener de ‘kapatacağım’ demişti

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener de, seçim kampanyaları döneminde TİKA’yı hedef alarak ajansı kapatmayı vadetmişti. 15 Temmuz kanlı darbe girişiminin arkasındaki FETÖ’nün de hedefinde olan TİKA, terör örgütünün yurt dışındaki sömürü kaynaklarını tıkayarak, yeni yardım, destek ve iş birliği projeleri yürütüyor.

Aksa’da bakanlı provokasyon

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun milletvekillerinin Mescid-i Aksa’ya girmelerine izin vermesinin ardından İsrail Tarım Bakanı Uri Ariel dün sabah Aksa’ya girdi. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Yahudi Evi Partisi milletvekili Ariel, İsrail güçleri eşliğinde bir grup radikal Yahudi yerleşimciyle Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi. Ariel, Netanyahu’nun izni üzerine iki buçuk yıl sonra Harem-i Şerif’in avlusuna giren ilk İsrailli bakan oldu. Ariel’in, Mescid-i Aksa’nın girişinde “Heykel’in yakında inşa edilmesini umduğunu” söylediği belirtildi.

#Gazze
#İsrail
#Filsitin
#Türkiye
#TİKA
6 yıl önce