Trump’ın görevlendirmeleri tartışma başlattı

Yeni Şafak
20:55, 14/11/2016, PazartesiG: Güncelleme: 21:46, 14/11/2016, Pazartesi
AA
Trump’ın görevlendirmeleri tartışma başlattı

ABD'nin 45. başkanı seçilen Donald Trump'ın yönetim kadrosunda kilit noktalar için yaptığı tercihler tartışma konusu oldu. Trump'ın baş strateji danışmanı olarak atadığı Stephen Bannon, yabancı düşmanlığı yaptığı eleştirilerinin odağındaki bir yayın kuruluşunu yönetiyordu. Özel Kalem Müdürü olan Reince Priebus ise Trump'ın Müslümanlarla ilgili sözlerine sıkı destek veriyordu.

Donald Trump'ın, başkan seçildikten sonra ilk üst düzey görevlendirmeleri geçiş ekibi tarafından duyuruldu. Beyaz Saray Özel Kalem Müdürlüğü'ne Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komite Başkanı Reince Priebus'u getirmeyi kararlaştıran Trump, baş strateji danışmanı olarak ise kampanya menajeri Stephen Bannon'u belirledi.



Donald Trump, kampanyasını birlikte yürüttükleri Priebus ve Bannon'ı “nitelikli liderler" olarak tanımladı.



Priebus, Washington'ın işleyişini yakından bilen tecrübeli bir isim olarak dikkati çekiyor. Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan'ın yanı sıra partinin önde gelen diğer isimleriyle iyi bir ilişki içinde olduğu bilinen Priebus, yaklaşık 5 yıldır partinin sözcülüğünü yapıyor. Priebus, Trump yönetiminin idari kadrosunu yönetecek, Beyaz Saray ile Kongre arasında iletişimi düzenleyecek.







Özel Kalem Müdürü tercihi özellikle partililer tarafından olumlu karşılansa da Priebus'un, Trump'ın Müslümanlar ve göçmenlerle ilgili kampanya sürecindeki sözlerine sıkı destek vermesi ülkedeki bu kesimlerde tedirginliğe neden oldu.



Trump'ın baş stratejist tercihi ise Cumhuriyetçi Parti içinde dahi tartışmalara sebep oldu. Trump'ın kıdemli danışmanı olarak belirdiği Stephen Bannon, partililerin “ırkçı ve aşırı sağcı" görüşleriyle mesafeli yaklaştığı bir isim.



Bannon, Trump'ın seçim kampanyası menajeri olmadan önce, yabancı düşmanlığı ve nefret söylemi yaptığı eleştirilerinin odağındaki Breitbart adlı yayın kuruluşunu yönetiyordu. Cumhuriyetçi Parti'nin çizgisi dışındaki açıklamalarıyla zaman zaman tepki toplayan Bannon'ın bu göreve getirilmesi ülkedeki birçok kesim tarafından “endişe verici" olarak yorumlandı.







Müslümanlardan kınama: Bannon'ın atanması tedirgin edici


Bannon'ın yönetimde kritik bir pozisyonda yer bulmasına karşı çıkanların arasında Amerikalı Müslümanlar da var. ABD'nin en büyük Müslüman sivil toplum kuruluşu olan Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), Bannon'ın üst düzey görevlendirilmesini kınadı.



CAIR Başkanı Nihad Awad, yazılı açıklamasında, “Stephen Bannon'ın Trump yönetiminin en üst strateji danışmanı olarak atanması, Müslümanlık karşıtı komplo teorilerinin ve Beyaz ırkçı ideolojinin memnuniyetle karşılanacağına ilişkin tedirgin edici mesaj gönderiyor. Başkan seçilen Trump, eğer Amerikalıları gerçekten birleştirmek istiyorsa bu sakıncalı tercihini gözden geçirmesi çağrısında bulunuyoruz." ifadesini kullandı.



Awad, Bannon'ın atanmasının, ABD'deki giderek büyüyen ırkçı ve etnik nefret ile bölünmeyi körüklediğini vurguladı.






Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026