|

Uluslararası Adalet Divanı 'İsrail' kararını açıkladı: Refah için ek tedbirler alındı

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Uluslararası Adalet Divanından (UAD) İsrail aleyhine talep ettiği yeni tedbirlere ilişkin karar açıklandı. Divan, ''İsrail, Gazze'de çok fazla insanın ölümüne neden oldu. Refah saldırısından sonra milyonlarca insan yerinden edildi. Refah'taki durum felaket seviyesinde. İsrail sorumluluklarını yerine getirmeli, derhal saldırılarını durdurmalı'' açıklamasında bulundu. Yeni tedbirler kapsamında 'İsrail UAD'ye rapor sunmalı, tedbir raporunu 1 ay içinde sunmalı'' ifadelerine yer verildi.

16:15 - 24/05/2024 Cuma
Güncelleme: 18:25 - 24/05/2024 Cuma
Yeni Şafak
Uluslararası Adalet Divanı, Refah için 'Acil tedbir' kararı aldı.
Uluslararası Adalet Divanı, Refah için 'Acil tedbir' kararı aldı.

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), bugün Güney Afrika'nın İsrail aleyhine talep ettiği “ek geçici tedbirlerin belirtilmesi ve davadaki önceki geçici tedbirlerin değiştirilmesi” başvurusunda kararını açıkladı. UAD, Refah'taki insani durumun son mahkeme kararından bu yana "daha da kötüleştiğini" vurgulayıp Filistin halkına yönelik acil riski gerekçe göstererek İsrail'in Gazze'nin Refah kentine yönelik askeri saldırısını derhal durdurmasına karar verdi. UAD ayrıca İsrail'e bir ay içerisinde alınan tedbirlere ilişkin bir rapor sunması gerektiğini bildirdi.



UAD'nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

Mahkeme öncelikle herhangi bir durum değişikliği olup olmadığını değerlendirdi. Ocak ayında alınan kararda İsrail askeri operasyonun çok sayıda insanın ölümüne sebep olduğu belirtilmişti. Süre gelen gıda ve temel ihtiyaçların yoksunluğu nedeni ile Filistinlilerin yaşamının kötüye gittiği gözlemlendi. Gazze'de insani koşulların daha kötüye gitme riski var. İsrail sorumluluklarını yerine getirmeli.



Refah'ta durum felaket seviyesinde


Refah bölgesindeki durumun kötüye gittiği ve durumun felaket seviyesinde olduğu gözlemlendi. Ve İsrail'in buradaki askeri operasyonu sürüyor. Mahkeme yeniden gözlemleme ihtiyacı hissetmemektedir. Mahkeme temel haklar kapsamında bunların herhangi bir tahribata yol açması halinde geri dönülemez bir durum teşkil edeceğini belirtmiştir. 800 bin Filistinli Refah'taki yerlerinden edildi.


Mahkeme tahliye çabalarının ve İsrail'in almış olduğunu söylediği önlemlerin yeterli olmadığını değerlendirmektedir. Gazze’de yeni tedbir kararlarına ihtiyaç duyuluyor.


İsrail yeterli önlem almadı


İsrail Refah'ı haftalarca bombaladı, altyapı yok olmak üzere. Refah'ta içilebilir su yok. Mahkeme İsrail'in yeterince önlem almadığını görüyor. Mahkeme mevcut durumun geri dönülemez riskler getirdiğini görüyor. Sahada bir aciliyetin ve tahribatın olduğunu görüyoruz.


Mahkeme İsrail'in askeri operasyonunu derhal durdurmak zorunda olduğuna karar vermiştir. İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'na bir ay içinde rapor sunmalı. İsrail, (Gazze'de) acilen ihtiyaç duyulan hizmetlerin ve insani yardımın engelsiz bir şekilde sağlanabilmesi için Refah sınır kapısını açık tutmalı.


Filistin yönetimi ve Hamas'tan ilk mesaj

Filistin Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Nabil Abu Rudeina, Filistin Yönetiminin Uluslararası Adalet Divanı'nın kararını memnuniyetle karşıladığını ve bunun Gazze Şeridi'ndeki savaşı sona erdirmeye yönelik uluslararası bir fikir birliğini temsil ettiğini söyledi.


Hamas da kararın memnuniyetle karşılandığını ancak yeterli olmadığını ve Gazze'ye yönelik saldırıların tümüne son verilmesi gerektiğini söyledi.


Netanyahu kurmaylarıyla görüşecek

İsrail basınında yer alan haberde, Netanyahu'nun kurmaylarıyla yerel saatle 17.00'de bir araya geleceği belirtildi. Görüşmede, UAD'nin bugün açıkladığı kararlara verilecek yanıtın ele alınacağı ifade edildi.



#Uluslararası Adalet Divanı
#Gazze
#İsrail
23 gün önce