|

Yeni Zelanda cami saldırganının manifestosundan 15 başlık

Yeni Zelanda'da camiye saldıran teröristin kendi YouTube sayfasından 74 sayfalık bir manifesto yayınlandığı ortaya çıktı. Manifestonun bir bölümünde soruları cevaplayan katil, kim olduğunu, saldırıyı neden düzenlediğini ve ne istediğini anlatıyor. Kan donduran ifadeler kullanan terörist, hapisten çıkacağına da inanıyor.

Yeni Şafak
13:55 - 15/03/2019 Cuma
Güncelleme: 16:45 - 15/03/2019 Cuma
Diğer
Irkçı saldırgan Brenton Tarrant.
Irkçı saldırgan Brenton Tarrant.

Yeni Zelanda’nın Christchurch şehrindeki iki camiye düzenlenen silahlı saldırıda çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Saldırganlardan biri, cemaate ateş ederken sosyal medyadan canlı yayın yaptı. Polis, 1’i kadın 4 saldırganın yakalandığını açıkladı.

  • 74 sayfalık manifestoda soruları cevapladı

Yeni Zelanda'daki teröristin katliamdan önce manifesto yayınladığı belirlendi. 74 sayfalık manifestoda kim olduğunu, eylemi neden yaptığını, ne istediğini, kimi temsil ettiğini anlattığı görülüyor.

İşte manifestoda yer alan sorular ve teröristin verdiği yanıtlar...


1. Kimsin?

28 yaşında sıradan bir beyazım. Avustralya'da bir işçi sınıfı, düşük gelirli bir ailede doğdum. Üniversitelerde ders çalışmak için sunulan hiçbir şeye büyük ilgi duymadığım için üniversiteye gitmedim. Ben sadece normal bir ailede büyüyen beyaz bir adamım.


2. Saldırıyı neden gerçekleştirdin?

"İşgalcilere, topraklarımızın asla kendi toprakları olmayacağını, anavatanlarımızın bizim olduğunu ve beyaz bir adam yaşadığı sürece, topraklarımızı asla ele geçirmeyeceklerini ve halkımızı asla değiştirmeyeceklerini göstermek için yaptım. İstilacılardan kaynaklanan yüz binlerce ölümün intikamını almak için yaptım."


3. Ne istiyorsun?

"
Halkımızın varlığı ve çocuklar için geleceği inşa etmeliyiz
"


4. Saldırıya karar vermene neden olan bir olay oldu mu?

"Saldırıdan 2 yıl önce görüşlerimi çarpıcı biçimde değiştiren bir süre oldu. 2017'nin başından, 2017 yılının mayıs ayına kadar sürdü. Bu süre zarfında bir dizi olay benim gerçekleri görmeme neden oldu. Siyasi izlenimlerim bana çözümün açık bir şiddet gerektirdiğini gösterdi."


5. Kimi temsil ediyorsun?

"Kendi halkları arasında barış içinde yaşamak, kendi topraklarında yaşamak, kendi geleneklerini uygulamak ve kendi türlerinin geleceğine karar vermek isteyen milyonlarca Avrupalı ve diğer etnik milliyetçi insanları temsil ediyorum."

6. Herhangi bir siyasi grubun veya hareketin bir parçası mısın


"
Birçok milliyetçi gruba bağış yaptım ve birçoğuyla etkileşim halinde olmama rağmen hiçbir örgüt veya grubun doğrudan üyesi değilim.

7. Bu insanları neden hedef aldın?

"İnsanlar, topraklarımı işgal etmeye ve etnik olarak kendi halkımı değiştirmeye çalışıyordu. Doğurganlık oranlarının yüksek olduğu bir kültürden geliyorlar. Daha yüksek sosyal güven ve güçlü, sağlam geleneklerden oluşan açık, görünür ve büyük bir işgalci grubuydular."

8. Saldırıyı ne zaman planladın?

"Yaklaşık iki yıl önce planladım. Saldırı için en iyi zaman ise dündü, bir sonraki en iyi zaman ise bugündü."

9. Neden saldırmak için Yeni Zelanda'yı seçtin?

"Sadece Yeni Zelanda'da geçici yaşadığım için seçtim. İkincisi, Yeni Zelanda’ya yapılan bir saldırı, uygarlığımıza yapılan saldırının gerçeğini, dünyadaki hiçbir yerde güvenli olmadıklarını, işgalcilerin tüm topraklarımızda, dünyanın en ücra bölgelerinde bile bulunmamaları gerektiğini anlamaları için."

10. Bunun terörist bir saldırı olduğunu düşünüyor musunuz?

"
Tanım gereği, evet. Bu bir terörist saldırı. Ama bunun bir partizanlık olduğuna inanıyorum. İşgal karşısında bir aksiyon göstermek gibi.
"

11. Saldırı için herhangi bir pişmanlık hissediyor musun?

"Yok hayır, işgalciler benden daha fazla öldürdüler."

12. Kişisel olarak Müslümanlardan nefret mi ediyorsun?

"Topraklarımızı istila etmeyi seçen bir Müslüman erkek ya da kadın topraklarımızda yaşayıp halkımızı değiştirir mi? Evet, onlardan hoşlanmıyorum."

13. Saldırdıklarının masum olduğuna inanıyor musun?

"Onlar masum değil çünkü işgalciler. Bu topraklarda yaşıyorlarsa suçludurlar."

14. Hapishaneden çıkacağını düşünüyor musun?

"Ben Nobel ödülü kazanmayı beklemiyorum. Terörist Nelson Mandela bir zamanlar kendi halkı zafer kazanıp iktidara geldi. Hapsedildikten 27 yıl sonra, Mandela gibi aynı sebepten kurtulmayı bekliyorum."

15. Diğer saldırganlardan etkilendin mi?

"Dylan Roof ve diğerlerinin yazdıklarını okudum, ancak Knight Justiciar Breivik'ten gerçekten ilham aldım."

#Yeni Zelanda
#Saldırı
#Terör
5 yıl önce