|

Anadolu toprakları saleple buluşuyor

Kışın vazgeçilmez içeceği olan ve dondurma, yoğurt, tıbbi-aromatik ve kozmetik alanların yanı sıra eczacılıkta da kullanılan salep bitkisine yönelik Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Salep Eylem Planı yenilendi. Buna göre bu sene Anadolu'da 61 bin hektarlık alan daha saleple buluşacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/01/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:32 - 22/01/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Salep Eylem Planı genişleyecek
Salep Eylem Planı genişleyecek

Bu yıl 61 bin hektar alan daha saleple buluşacak. Kışın vazgeçilmez içeceği olan ve dondurma, yoğurt, içecek karışımları, tıbbi-aromatik ve kozmetik alanların yanı sıra eczacılık alanında da kullanılan saleple ilgili Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 5 yıl önce başlattığı Salep Eylem Planı’nda bu yıl yeni hedefler konuldu.

ENVANTER ÇIKARILACAK

Eylem Planı ile ayrıca daha çok ormanlık, makilik, çayırlık, zeytinlik alanlarda yayılış gösteren salep orkidelerinin envanteri çıkarılacak. Envantere dayalı yapılacak olan koruma planları ile nesli tükenmekte olan salep türlerinin korunmasına dönük tedbirler arttırılacak ve tabii ortamında geliştirilmesine dönük yapılan çalışmalarla geniş alanlarda salebin üretimi mümkün kılınacak.

8 İLDE HAYATA GEÇTİ

Eylem planı ile tabii ortamında çoğaltılacak salep orkidelerinin yayılış alanları genişletilerek bu önemli kaynağın korunmasına katkıda bulunulacak. Salep Eylem Planı Kastamonu, Zonguldak, Elazığ, Kahramanmaraş, Antalya, Isparta, Muğla ve Kayseri’de uygulamaya konuldu. Eylem Planı kapsamında toplam 150 bin hektar alanda salep envanteri yapılması planlandı. Günümüze kadar ise 92 bin hektar alanda envanter çalışması tamamlandı.

SALEP BU YIL 61 BİN HEKTARDA

2016’da 28 bin, 2017’de ise 35 bin hektar salep alanı tamamlandı. Salepte 2018 yılı programı ise 61 bin 500 hektar. Diğer yandan eylem planı çerçevesinde gen kaynağı maksatlı oluşturulacak tohum bahçelerinden elde edilecek yüksek kalitedeki tohumlar fidanlıklarda yetiştirilecek ve doğal yayılış alanlarına transfer edilecek.


‘Örtü altında’ 365 gün üretim

Örtü altı yetiştiriciliği, tarımda üretimi kesintisiz 365 güne çıkardı. Konuya dair Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “2007’de 5 milyon tonu çok az geçen üretim, 2016’da yüzde 41,8 artışla 7 milyon 165 bin ton oldu” ifadesini kullandı. Bayraktar, yazılı açıklamasında alan ve üretim artışında modern seraların kurulması, yayla seracılığının yaygınlaşması ve tarımda teknolojinin kullanılmasının etkili olduğuna işaret ederek, hali hazırda üzüm, kayısı, şeftali, erik gibi türlerin de örtü altında yetişebildiğine dikkati çekti. Bayraktar ayrıca, sektöre verilen teşviklerle üretimde artış sağlandığını, kayıt altına alma ve izlenebilir üretim modeliyle kaliteli ürünler elde edildiğini vurguladı.

#Türkiye
#Tarım
#Salep
6 yıl önce