|

Bir yılda aktifini yüzde 20 büyüttü

Katılım bankalarının konsolide olmayan toplam aktif büyüklüğü, bir yılda yüzde 20,5 artışla 159 milyar 993 milyon liraya ulaştı. Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Yönetim Kurulu Başkanı Melikşah Utku, “Sektöre giriş iştahı olan kamu kurumları ve özel şirketlerin yanısıra uluslararası oyuncular da var” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/03/2018 Çarşamba
Güncelleme: 01:23 - 14/03/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Katılım bankalarının büyüme potansiyeli yabancı oyuncuların iştahını kabartıyor
Katılım bankalarının büyüme potansiyeli yabancı oyuncuların iştahını kabartıyor

Türkiye’de faaliyet gösteren 5 katılım bankası geçen yıl da büyümesini sürdürdü. Albaraka Türk, Kuveyt Türk, Türkiye Finans Katılım Bankası, Vakıf Katılım ve Ziraat Katılım’ın konsolide olmayan toplam aktif büyüklüğü geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 20,5 artışla 159 milyar 993 milyon liraya ulaştı. Katılım bankalarının net dönem karı da 1 milyar 584 milyon lira oldu. Katılım bankaları 2016’da 888,7 milyon lira kar etmişti. Geçen yıl sonu itibarıyla katılım bankalarının öz kaynak toplamı ise yüzde 18,7’lik artışla 13 milyar 645 milyon liraya çıktı.

Bin 34 şubede 15 bin kişi istihdam ediliyor

Kuveyt Türk, 57,1 milyar TL ile Türkiye’nin en büyük aktif toplamına sahip katılım bankası olurken, bu bankayı 39,1 milyar TL ile Türkiye Finans Katılım Bankası ve 36,2 milyar TL ile Albaraka Türk izledi.

Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım’ın aktif büyüklüğü sırasıyla 14,4 milyar TL ve 13,2 milyar TL olarak gerçekleşti. Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) verilerine göre de geçen yıl sonu itibarıyla sektörde bin 34 şubede 15 bin 31 kişi istihdam ediliyor.


KAYNAK KREDİYE DÖNÜŞÜYOR

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Melikşah Utku, rakamların bir başarıya işaret ettiğini söyledi. Utku, “Mevduat bankaları 2017’nin son çeyreğinde üçüncü çeyreğe göre yüzde 6,7, katılım bankaları ise yüzde 7,9 büyüdü. Mevduat bankalarının kullandırdıkları krediler son çeyrekte yüzde 5,1, katılım bankalarının kullandırdıkları krediler yüzde 7,3 arttı. 2017’nin son çeyrekte ise katılım bankalarının topladıkları fonlar yüzde 7,4, mevduat bankalarının topladığı fonlar yüzde 4,4 seviyesinde arttı. Getiri farkının 400 baz puan olduğu bir dönemde, bu ciddi bir başarı” dedi.

  • Yeni oyuncular gelmek istiyor
  • 2017’nin geneli gibi son çeyreğinin de katılım bankaları için oldukça iyi geçtiğini belirten Utku, yeni oyuncuların da sektöre girmek istediğini söyledi. Kamunun sektöre girmesinin tüm katılım bankalarına pozitif katkılar sağladığına dikkat çeken Utku şöyle konuştu: “Kamunun sektöre girmesiyle sektörümüze getirdiği rekabet müşteri memnuniyeti ve hizmet kalitesi anlamında tüm katılım bankalarına pozitif katkılar sağlarken, kamunun bu alandaki çalışmalarında daha özellikli, niş alanlara odaklanmasının sektördeki penetrasyonu arttırma ve yeni müşterilere ulaşma noktasında katkı sağlayacağını düşünüyorum. Katılım bankalarının gösterdiği yüksek performans hem yurt içinden hem de yurt dışında cazibeyi artırıyor. Sektöre giriş iştahı olan kamu kurumları ve özel şirketlerin yanı sıra uluslararası oyuncular da var.”
#Katılım Bankacılığı
#Bankacılık
#Ekonomik Büyüme
6 yıl önce