|

Bireysel Emeklilik Sistemi ve tüm detayları

45 yaş altı çalışanların otomatik olarak katılacakları Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), 1 Ocak 2017 ile birlikte başladı. Sisteme katılım ile tasarruf oranlarında artış hedeflenirken çalışanların sahip oldukları refah seviyelerinin emeklilik dönemlerinde de sürmesi amaçlanıyor. Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) ne olduğu ve sisteme dair tüm detaylar haberimizde...

Yeni Şafak
13:20 - 7/02/2018 Çarşamba
Güncelleme: 13:24 - 7/02/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
BES ile ekonomiye kaynak oluşturma hedeflenirken, çalışanların sahip oldukları refah seviyelerinin emeklilik dönemlerinde de sürmesi amaçlanıyor.
BES ile ekonomiye kaynak oluşturma hedeflenirken, çalışanların sahip oldukları refah seviyelerinin emeklilik dönemlerinde de sürmesi amaçlanıyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), yeni yılla birlikte yürürlüğe girdi. 45 yaş altı tüm çalışanların zorunlu olarak katılacağı sistemle devlet tasarruf oranlarında artış sağlamayı hedeflerken, hem bireylerin emeklilik dönemindeki refah düzeyi yükseltecek, hem de oluşan uzun vadeli emeklilik fonları ile ekonomiye ciddi bir kaynak oluşturma hedefleniyor.

  • Bireysel Emeklilik Sistemine katılım 45 yaşın altındaki (1972 ve yukarı yıllarda doğanlar) tüm çalışanlar otomatik olarak sisteme girecek.

Kanun tasarısında ücret karışılığı tüm çalışanların (kamu görevlileri ve işçiler) sisteme otomatik olarak dahil edilmesi ve bu şekilde sisteme dahil edilen çalışanlara iki ay içinde cayma hakkı öngörülüyor.

Kademeli geçiş olacak

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, kamu ve özel sektör çalışanlarının BES'te otomatik katılımda kademeli geçişi öngören Bakanlar Kurulu kararının imzaya açıldığını ifade ederek, yeni düzenleme hakkında şu bilgileri verdi: “Düzenlemeye göre ilk aşamada bin ve üzeri çalışanı olan özel sektör 1 Ocak 2017'de, memurlar (genel ve özel bütçeli idareler) ve 250-1000 çalışanı bulunan özel sektör 1 Nisan 2017'de sisteme geçecek. 100 ile 249 çalışanı olan özel sektör, 1 Temmuz 2017'de, mahalli idareler ve KİT'ler ise 1 Ocak 2018'den itibaren sisteme dâhil olacak. Öte yandan özel sektörde faaliyet gösteren, 10-49 çalışanı olanlar işverenler aracılığıyla 1 Temmuz 2018'den itibaren, 5-9 çalışanı olanlar da 1 Ocak 2019'dan itibaren sisteme girebilecek.
Bu şekilde mevcut durumda 14 milyonun üzerinde çalışanımız sisteme dâhil olacak" dedi.


Tasarruf oranları

Ülkemizdeki tasarruf oranları Dünyadaki tasarruf oranları ile karşılaştırıldığında, tasarruf konusunda ülkemizin kat edebileceği önemli bir mesafe olduğu görülmekte.


Sisteme katılım ile tasarruf oranlarında artış hedeflenirken, otomatik katılım uygulaması ile yurtiçi tasarruf oranlarının artması ve çalışanların sahip oldukları refah seviyelerinin emeklilik dönemlerinde de sürmesi amaçlanmaktadır.


45 yaş altı 13 milyon çalışanın dahil edilmesi bekleniyor

İşverenler BES için Hazine Müsteşarlığı tarafından yetkilendirilmiş 18 emeklilik şirketinden en az biri ile emeklilik sözleşmesi imzalamak zorunda olacak. BES'e otomatik katılım ile 45 yaş altı 13 milyon çalışanın dahil edilmesi bekleniyor. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverenlere ilgili kanun uyarınca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından idari para cezası uygulanacak. Emeklilik şirketi olarak faaliyet gösterecek tüm şirketler, T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, Sermaye Piyasası Kurulu, Bağımsız dış denetim ve şirket iç denetim unsurları tarafından denetim sürekli ve gözetim altında tutulacak.


Yönetmelik ile kapsamı belirlenen iş yerlerinde 45 yaşını doldurmamış çalışanların otomatik BES'e dahil edilmelerine ilişkin esaslar belirlendi. 1 Ocakta 2017'de başlayan sistem 1 Ocak 2019 tarihinde tamamlanması bekleniyor.

  • Bu çerçevede, çalışan sayısı;
  • 1,000'in üzerindeki işyerleri 1 Ocak 2017'den itibaren,
  • 250 ve üzeri ancak 1,000'den az olan işyerleri 1 Nisan 2017'den itibaren,
  • 100 ve üzeri ancak 250'den az olan işyerleri 1 Temmuz 2017'den itibaren,
  • 50'nin üzerinde ancak 100'den az olan işyerleri 1 Ocak 2018'den itibaren,
  • 10'un üzerinde ancak 50'den az olan işyerleri 1 Temmuz 2018'den itibaren,
  • 5'in üzerinde ancak 10'dan az olan işyerleri ise 1 Ocak 2019'dan itibaren
  • Otomatik BES kapsamına katılacak.

Katılımcı, bireysel emeklilik sistemine giriş tarihinden itibaren en az on yıl sistemde bulunmak koşuluyla 56 yaşını tamamladıktan sonra emekliliğe hak kazanacak.

#Bireysel Emeklilik Sistemi
#BES
#Türkiye
6 yıl önce