Birleşik Krallık'ta konut fiyatları düştü: Kiralar yükseldi

12:55, 05/01/2024, Cuma
AA
Birleşik Krallık'ta konut fiyatları düştü: Kiralar yükseldi
Foto: Arşiv.

Birleşik Krallık'ta ortalama konut fiyatları Aralık 2023'te yüzde 1,1 artarak yükselişini üçüncü aya taşıdı. Halifax Mortgage Direktörü Kim Kinnaird, "Fiyatlardaki artış, alıcı talebinden ziyade piyasada konut arzındaki kısıttan kaynaklanıyor" açıklamasında bulundu.

Halifax Konut Fiyat Endeksi'ne göre, konut fiyatları 2023'te yüzde 1,7 artış kaydetti.


Geçen ay konut fiyatlarındaki yüzde 1,1 yükselişin ardından, Birleşik Krallık'ta ortalama konut fiyatı 287 bin 105 sterline çıktı ve bir önceki aya göre 3 bin sterlin arttı. Böylece Mart 2023'ten beri görülen en yüksek seviyeye ulaşılmış oldu.


Bu artışla, ülkede konut fiyatları yükselişini üst üste üçüncü aya taşıdı.


Ortalama konut fiyatının 528 bin 798 sterlin olarak hesaplandığı Londra, en yüksek fiyatların görüldüğü şehir olarak ilk sırada yer aldı. Başkentte ortalama konut fiyatları yıllık bazda yüzde 2,3 gerilemesine rağmen, Londra'nın sıralaması değişmedi.


Konut fiyatlarında yıllık bazda en sert yükseliş yüzde 4,1 ile Kuzey İrlanda'da görüldü ve ortalama konut fiyatı 7 bin 595 sterlin artışla 192 bin 153 sterline çıktı. İskoçya'da da ortalama konut fiyatı yıllık bazda 5 bin 277 sterlinle rekor artış göstererek 205 bin 170 sterline ulaştı.


Ekonomik belirsizlik nedeniyle alıcı ve satıcılar temkinli


Halifax Mortgage Direktörü Kim Kinnaird, fiyatlara ilişkin değerlendirmesinde, Birleşik Krallık konut piyasasının 2023'te beklentileri aştığını, fiyatların yıllık bazda yüzde 1,7 arttığını belirtti.


Kinnaird, "Şu an ortalama konut fiyatı Aralık 2022'ye göre 4 bin 800 sterlin daha yüksek. Son üç aydır fiyatlarda üst üste yükseliş görmemize rağmen bu, Nisan-Eylül 2023 arasındaki 6 aylık gerilemenin ardından geldi. Fiyatlardaki artış, alıcı talebinden ziyade piyasada konut arzındaki kısıttan kaynaklanıyor" ifadelerini kullandı.


Birleşik Krallık konut piyasasının 2024'te ekonomideki belirsizlikleri yansıtacağına işaret eden Kinnaird, şunları kaydetti:


"Satıcılar ve alıcılar, büyük ihtimalle ve doğal olarak hareket ederken temkinli davranacak. Şu an maaşlardaki artış enflasyonun üzerine ve hayat pahalılığı krizi bazı kesimler için hafiflemeye başlamış olsa da İngiltere Merkez Bankasının enflasyon hedefine ulaşana kadar faizlerin yüksek kalması bekleniyor. Son öngörülerimize göre, konut fiyatlarının bu yıl yüzde 2 ile yüzde 4 arasında düşeceğini tahmin ediyoruz ancak bu öngörülerin yüksek bir ekonomik belirsizlik ortamında yapıldığını unutmamak gerekir."


Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026