|

Dolar gece yarısı 5,87'yi gördü

Dolar kuru dün gece Asya piyasalarında yaşanan satış atağı nedeniyle 5,87788 seviyesini test ederek 15 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesini test etti.

Yeni Şafak
08:20 - 3/01/2019 الخميس
Güncelleme: 11:19 - 3/01/2019 الخميس
Yeni Şafak
Dolar
Dolar

Dolar/TL kuru dün gece Asya piyasalarından satış atağı yedi, Japonya piyasalarının tatil olması nedeniyle kapalı kalmasi hacimsiz işlemlerde dolar kurunu 5.8788 seviyesine kadar çıkarak 15 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

NEDEN YÜKSELDİ?

Daha sonra hızlı bir şekilde gerileyen kur 5.40 seviyesinin üzerinde denge bulmaya çalışıyor.

Dolar/TL'de bu yükselişin, uluslararası piyasalarda görülen volatiliteden dolayı riskten kaçış ve Asya'daki hacimsiz işlemlerde algoritmaların tetiklenmesi olarak gösteriliyor.

Saat 07.48 itibariyle euro 6,1549 lira, sterlin ise 6,7849 liradan işlem görüyor.

FLASH CRASH YAŞANDI

2019'un ikinci işlem günü uluslararası piyasalarda sert bir dolar türbülansı yaşandı. Bunun nedeni olarak da "Flash Crash" denilen ani algoritmik dalga olarak gösteriliyor.

FLASH CRASH (ANİ KIRILMA) NEDİR?

Piyasalarda "Flash crash" denilen ani algoritmik satış hareketi başta Avusturalya Doları ve Türk Lirası olmak üzere piyasalarda türbülansa neden oldu. Flash Crash kısaca fiyat hareketlerinde sıkça yaşanan Karakutu Alımsatımları (Black Box Trading) veya Yüksek Frekanslı Alımsatım (High Frequency Trading) ve benzeri bilgisayarlı Algoritmik Alımsatım (Alghoritmic Trading) teknikleriyle ilişkilendirilmiş bir borsa kavramı. bir yükseliş ya da düşüş anında algoritmaların ani tetiklenmesini ifade ediyor.

Yaşanan bu Flash Crash sonrası dolar bir anda Avustralya Doları'na karşı yüzde 8, Türk Lirası'na karşı da yüzde 8 değer kazandı.

  • Daha sonra hızlı bir şekilde gerileyen TL kur 5.43 seviyesinin üzerinde denge bulmaya çalışıyor.
  • Euro/TL de 6,15 civarında seyrediyor.

Dolar/TL'de bu yükselişin, uluslararası piyasalarda görülen volatiliteden dolayı riskten kaçış ve Asya'daki hacimsiz işlemlerde algoritmaların tetiklenmesi olarak gösteriliyor.

ASYA PİYASALARI KURU TETİKLEDİ

Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Serhan Gök, “Hisse piyasası, yurtdışında yılbaşı öncesinde gözlenen satış baskısına nispeten iyi direnmişti, şimdi küresel satışlara paralel bu seviyelerden bir miktar geri geliyor” diyerek satışların piyasa genelinde görüldüğünü belirtti.

Bankacılar, Asya piyasası kaynaklı işlemlerin günlük işlem hacmi “birkaç milyar dolar olan bir piyasada birkaç milyon dolar hacim” ile gerçekleştiğini belirttiler.

  • Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Dün gece saatlerine baktığımızda 6 seviyesi üzerinden birkaç milyon dolar hacimle birkaç işlem gerçekleştiğini görüyoruz. Apple’ın kâr uyarısı ve Asya piyasalarındaki sert satışlar yen TL işlemlerinde stop loss emirlerini tetiklemiş görünüyor. Günlük işlem hacimlerine bakıldığında birkaç milyar dolarlık bir piyasa gece saatlerinde geçen işlemler ise birkaç milyon dolar ile sınırlı” diye konuştu.

Küresel piyasalarda ABD borsası vadeli işlemleri, Apple’dan gelen kâr uyarısının yavaşlayan küresel büyümeye ve zayıf bilançolara yönelik endişeleri artırmasıyla gerilerken, Asya borsaları da dalgalı seyir izliyor.

#dolar
#piyasalar
٪d سنوات قبل