|

Dünya devlerine YEP’i anlattık

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Bali’de düzenlenen G-20 Finans Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı’nda Türkiye’nin yeni ekonomik programını anlattı. Albayrak, “Uluslararası yatırımcı ve bankacıya, atacağımız adımları paylaştık. Ekonomi diplomasimiz açısından oldukça verimli geçti” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 13/10/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:05 - 13/10/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Bakan Albayrak’tan dünya finansına sunum
Bakan Albayrak’tan dünya finansına sunum

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Bali’de düzenlenen G-20 Finans Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı hakkında resmi Twitter hesabından açıklamalarda bulundu. Toplantıda Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya da bir sunum yaptı.

YABANCI YATIRIMCIYLA ADIMLAR PAYLAŞILDI

Bali’de düzenlenen G-20 Finans Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı’nın Türkiye’nin ekonomi diplomasisi açısında verimli geçtiğini vurgulayan Bakan Albayrak, “ABD, Avrupa ve Asya merkezli çok sayıda finans kuruluşu, yatırım fonu ve bankası temsilcileri ile birebir gerçekleştirdiğimiz toplantılarda Yeni Ekonomi Programımızı ve küresel yatırımcının ülkemize olan güvenini artıracak politikalarımızı paylaştık” ifadelerine yer verdi. Bakan Albayrak, “Bali’de Bankalar Birliğimiz tarafından düzenlenen resepsiyonda da, çok sayıda uluslararası yatırımcı ve bankacıyla, bankacılık sektörümüzü daha da güçlendirmek için atacağımız adımları paylaştık” dedi.

EMTİALAR YUKARI YÖNLÜ SEYREDİYOR

Portföy akışlarının 2018 yılında zayıfladığını kaydeden Çetinkaya, petrol ve emtia fiyatlarının yukarı yönde trend gösterdiğine dikkat çekti. İç ekonomik faaliyetin ikinci çeyrekte yavaşladığını belirten Çetinkaya, net ihracatın katkısının pozitife döndüğünü ifade etti. Çetinkaya, son verilerin ekonomik faaliyette yavaşlamayı işaret ettiğini ve ekonomik yavaşlamanın iç talep kaynaklı olduğunu belirterek, “Net ihracat ekonomik faaliyete katkıda bulunmaya devam ediyor. Dış talep ihracatın büyümesini destekliyor. Reel kur tarihi düşük seviyelerde” şeklinde konuştu.

TURİZM CARİ AÇIĞA İLAÇ OLDU

Son verilerin dış dengede keskin bir iyileşme trendini gösterdiğini belirten Çetinkaya, “Cari işlemler açığı daralmaya devam edecek. Turizm gelirleri güçlü sıçrama gösterdi. Dış borç çevirme rasyoları istikrarlı seyrini sürdürdü” şeklinde görüş bildirdi. Sunumunda enflasyon ve para politikasına da değinen Çetinkaya, TÜFE enflasyonunun ve çekirdek göstergelerin önemli artışlar gösterdiğini belirtti. TL’deki değer kaybının enflasyonist baskıları artırdığına dikkat çeken Çetinkaya, “Talep koşullarının enflasyonda yukarı yönlü riskleri sınırlaması bekleniyor. Fiyat istikrarını desteklemek için güçlü bir parasal sıkılaştırma uygulandı. Kredi büyümesi yavaşlamaya devam etti” açıklamasında bulundu.

BANKALAR FİKİR ALIŞVERİŞİ YAPTI

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Bali adasındaki Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası yıllık toplantılarında, Türkiye’deki bankacılık sektörünü temsilen bir resepsiyon verdi. TBB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, buraya gelen bankacılarla küresel ekonomi hakkında fikir alışverişi yaptıklarının altını çizdi.

#Berat Albayrak
#Türkiye
#YEP
5 yıl önce