|

Ekonomide yeni resim

Ekonomiyle ilgili kurum ve kuruluşun hangi bakanlıklarla çalışacağı netleşti. Merkez Bankası, kamu bankaları ile BDDK, SPK, TÜİK, Gelir İdaresi Başkanlığı Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlandı. PTT’nin sermayesi Hazine’ye, alt yapısı Ulaştırma’ya bağlı olacak. Kalkınma ajansları da bölgeler esas alınarak Cumhurbaşkanı kararı ile kurulacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/07/2018 понедельник
Güncelleme: 01:37 - 16/07/2018 понедельник
Yeni Şafak
BDDK, SPK, TÜİK, Gelir İdaresi Başkanlığı Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlandı.
BDDK, SPK, TÜİK, Gelir İdaresi Başkanlığı Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlandı.

Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle bazı kurum ve kuruluşların ilgili oldukları bakanlıklar belirlendi. Yeni döneme ilişkin ilk Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle yapılan düzenlemeye göre; finans piyasalarına ilişkin kurumlar ile merkez bankası başta olmak üzere kamu bankaları Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlandı.

HAZİNE VE MALİYE’NİN YÜKÜ HAYLİ AĞIR

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ilişkilendirilen kurumların çokluğu nedeniyle yükü en ağır olan bakanlık olarak dikkat çekti. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı bağlanan kurumlar şunlar: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu(SPK) Başkanlığı, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Türkiye Kalkınma Bankası, Merkezi Finans ve İhale Birimi, Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), PTT, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü ve Milli Piyango İdaresi (MPİ).

PTT’DE YENİ MODEL

Kararname ile TÜİK, Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlandı. PTT AŞ’nin sermayesinin tamamı da Hazine’ye ait olacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda kalmak kaydıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın PTT'deki pay sahipliğine dayanan oy, yönetim, temsil, denetim gibi hak ve yetkileri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca kullanılacak. Bu hak ve yetkilerin kullanımına ilişkin her türlü mali ve hukuki sorumluluk Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına ait olacak.

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan söz konusu listeye göre Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Cumhurbaşkanlığı ile ilgilendirildi. Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. (Eximbank) Ticaret Bakanlığı’na bağlı olarak çalışacak. Türkiye Emlak Bankası ise ilgili bakanlık olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlandı.

AĞIR İŞLERE SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKACAK

Türk Standardları Enstitüsü (TSE), Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT), Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olarak çalışacak. Bu dört kurumun teşkilat ve görevlerine ilişkin esaslarda da önemli düzenlemeye gidildi. TSE'nin şirket kurmasına veya iştirak etmesine, Genel Kurulun kararı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanının teklifi üzerine Cumhurbaşkanınca karar verilecek. TÜRKPATENT'in yönetim kurulu 7 üyeden oluşacak. TÜBA toplumda bilimsel yaklaşım ve düşüncenin yayılması sağlayacak. TÜBİTAK, bilim ve teknoloji kültürünün geliştirilmesine öncülük edecek

KALKINMA AJANSLARINDA YENİLİK

Kalkınma Ajansları da bölgeler esas alınarak Cumhurbaşkanı kararı ile kurulacak. Ajans merkezinin bulunacağı il, Cumhurbaşkanı kararında belirtilecek. Belirtilen bölgelerin yeniden düzenlenmesine ve kurulan ajansın kaldırılmasında Cumhurbaşkanı yetkili olacak. Ajansların ulusal düzeyde koordinasyonundan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumlu olacak. Yatırım destek ofislerinde yatırımcılara sunulan hizmetler tamamen ücretsiz olacak.

  • TEAK yönetimi 5 kişilik olacak
  • Nükleer Düzenleme Kurumu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı olarak görev yapacak. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun (TAEK)’ın da görev, yetki ve sorumlulukları belirlendi. Nükleer enerji, iyonlaştırıcı radyasyon ve hızlandırıcı teknolojilerinin barışçıl amaçlarla ülke yararına kullanılması için teknik çalışmaları yapmak, yaptırmak ve koordine etmek üzere çalışan TAEK, bu kapsamda izlenecek ulusal politika ve strateji önerilerini hazırlayarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanına sunacak. TAEK’in yürütme kurulu Cumhurbaşkanınca atanacak başkan ve dört üyeden oluşacak.

Araştırma talepleri BOREN’de toplanacak

Ulusal Bor Araştırma Enstitüsünün (BOREN) görev, yetki ve sorumlulukları de belirlendi. BOREN, Türkiye’de ve dünyada bor ürün ve teknolojilerinin geniş bir şekilde kullanımını, yeni bor ürünlerinin üretimini ve geliştirilmesini teminen, değişik alanlarda kullanıcıların araştırmaları için gerekli bilimsel ortamı sağlamakla görevli olacak. BOREN, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ile gerçek ve tüzel kişilerin bor ürünlerinin üretimi ve geliştirilmesi hakkında araştırma isteklerini değerlendirecek, Ar-Ge sonuçlarını paylaşacak. Enstitü başkanlığı, başkan ve üç grup koordinatöründen oluşacak.

#Maliye Bakanlığı
#Ekonomi
#BDDK
6 лет назад