|

Ekonomiye 15 ton altın kazandırdı

Güvenli bir saklama yöntemi olan altın hesabı hizmeti veren Kuveyt Türk, yurt dışındaki altın piyasasında da faaliyetlerini artırdı. Banka, 2011'den beri gerçekleştirdiği altın kampanyaları ve bu alandaki projelerle 15 tonun üzerinde altını ülke ekonomisine kazandırdı.

Mesude Demirhan
04:00 - 5/02/2019 Salı
Güncelleme: 01:05 - 5/02/2019 Salı
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Ülkemizde yaklaşık 2 bin 200 ton altının yastık altında olduğu tahmin ediliyor. Değeri 100 milyar doları bulan bu altınların yastık altından çıkarılması ülke ekonomisi için büyük önem arz ediyor. Bankacılık sektörünün elinde ise 189 bin ton altın bulunuyor. İstanbul Altın Borsası’nda ilk ve tek katılım bankası olarak gram üzerinden altın satışına 2007 yılında başlayan Kuveyt Türk, altın bankacılığı alanında önemli başarılara imza attı. Konunun detaylarını ve gelecek hedeflerini Yeni Şafak’a anlatan Kuveyt Türk Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Oral, 2011 yılından bu güne kadar 15 tondan fazla hurda altın topladıklarını söyledi. 2018’de bu rakamın 2,1 ton olduğunu belirten Oral, “Hesaplarımızda müşterilerimize ait 24 ton altın var. Bu konuda öncüyüz” dedi.


YÜZDE 11’LİK PAZAR PAYI

Mehmet Oral, yastık altından şu ana kadar 60 ton altın çıktığını ve 15 tonunu Kuveyt Türk’ün topladığını söyledi. Yastık altındaki altını saymanın kolay olmadığını dile getiren Oral, şu bilgileri veriyor: “Kuveyt Türk’ün müşteri nezdinde önemli bir avantajı var. Müşterilerimiz altını yatırıp tekrar altın olarak alabiliyor. Çeyrek yatırılırsa çeyrek, gram olarak yatırılırsa gram olarak geri veriyoruz. Sadece bilezik olarak geri veremiyoruz. Onu da grama çeviriyoruz. ATM’den müşterimiz olmadan dahi gram altın alınabiliyor. Bizdeki altınların hepsi darphanede basılıyor. Müşterilerimiz altın deyince bizi diğerlerinden ayırıyorlar. Altın konusunda tüm bankalar arasındaki yüzde 11’lik pazar payımızı korumaya çalışıyoruz. Hatta biraz daha üzerine çıkmak istiyoruz.”

ALTIN MÜŞTERİSİ DAHA MOBİL

  • “Altın toplamayla ilgili iştahımız devam edecek” diyen Oral, 2019 sonuna kadar 2,5 ton altını daha ekonomiye kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. Gram altını ATM’den verdiklerini hatırlatan Oral, çeyrek altını da ATM’den vermek için çalıştıklarını bildirdi. Altın müşterilerinin daha mobil olduğunu ifade eden Oral, Kuveyt Türk’ün kredi kartıyla yapılan gereksiz harcamaların önüne geçme imkânı sunan ‘Sağlam Kart’ın altın puan kazandırdığına değindi.

450 MİLYON $’LIK İHRACAT

Yurt dışındaki altın piyasasında da faaliyetlerini artırdıklarını kaydeden Oral, “Kuveyt Türk’ün yıllık altın işlem hacminin yaklaşık yüzde 20’sini uluslararası pazarlar oluşturuyor. 2018 yılında 450 milyon dolardan fazla altın ihracatı gerçekleştirildi. Ayrıca, Avrupa, Asya ve Avustralya kıtalarında uluslararası standartlara uyumlu kuruluşlarla işlem yapılıyor. Kuveyt Türk olarak yeni yılla birlikte bir ilke daha imza atarak Çin’in Şangay Altın Borsası’nın 74 uluslararası üyesinden biri olduk. İlk fiziki işlem de 2 Ocak 2019’da gerçekleştirildi. Şanghay Altın Borsası’na üyeliğimiz, uluslararası piyasalardaki işlem hacmimizi daha da genişletmemize olanak tanıyacak” dedi.

  • Frene basmadan finansmana devam
  • Geçen Ağustos'tan sonra iki üç ay bir daralma yaşandığını dile getiren Mehmet Oral, özellikle kredi piyasalarında daralma olduğunu söyledi. Yeni yılla birlikte konut ve araç finansmanında tekrar ciddi bir hacim yakaladıklarını aktaran Oral, şunları kaydetti: “Türbülans öncesi rakamlarımızı yakaladık. Her bankada kaynak var. Türk ekonomisinin geleceğine güveniyoruz. Frene basmadan finansman kullandırmaya devam ediyoruz. Kuveyt Türk olarak geçmişte olduğu gibi yine finansmanda yüzde 25 büyüme hedefliyoruz. Hem yeni şube açacağız hem büyüme hedeflerimiz var. Yaklaşık 6 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Yeni şube açacağız ve istihdama katkı sağlamaya devam edeceğiz. Çoğunluğu XTM Şube olmak üzere 15 yeni şube açmayı planlıyoruz.”

Altına dayalı kira sertifikası

Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen altın günleri, altın hesapları, altın veren ATM gibi birçok ürün ve hizmetle altın bankacılığının öncüsü olan Kuveyt Türk, altına dayalı kira sertifikasına aracılık etmeye de başladı. Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Oral, “Altına dayalı dayalı kira sertifikasına ilk kez 21 Ocak - 1 Şubat tarihleri arasında aracılık ettik. Başarılı bir süreç geçirdik. Müşterilerimiz, yeni bir uygulama olan altına dayalı kira sertifikasıyla altınlarını güvence altına alırken tasarruflarını da kazanca dönüştürme imkânı buluyor. Külçe, cumhuriyet ve darphane altınları ile gerekli şartları sağlayan 22 ve 24 ayar takılarını Kuveyt Türk şubelerine getiren altın sahipleri, altına dayalı kira sertifikası uygulamasından yıllık yüzde 2,40 kâr oranından vergisiz olarak yararlanabiliyor. Kuveyt Türk olarak altına dayalı kira sertifikası ihracına aracılık etmekten dolayı memnuniyet duyuyoruz” dedi.

#Kuveyt Türk
#Altın
#Mehmet Oral
5 yıl önce