|

Erdoğan'dan şehircilik uyarısı: Dikey yok, yatay mimari

Dünya Şehircilik Günü toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan şehircilik noktasında öz eleştiri yaparak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a dikey yerine yatay mimari uyarısında bulundu.

Yeni Şafak
14:11 - 8/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 22:12 - 8/11/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Dünya Şehircilik Günü toplantısında konuştu. ''Binalar yükseldi, araçlar modernleşti fakat gönüllerimiz çoraklaştı, karardı.'' diyerek öz eleştiride bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a dikey yerine yatay mimariye odaklanılmasını işaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle;

'Boşa vakit geçirmek haramdır'

Sıfır atık projesini bir vakfa devrederek güçlü bir sivil toplum kuruluşuna sahip olmak istiyoruz. Kendini AK Partili gören her arkadaşımız çalışmalarını yapmalıdır. AK Partililer koşacak ki Türkiye yürüsün. Türkiye üretmeye gelişmeye kalkınmaya devam etsin.Eğer AK Partiliyim diyorsak bize boşa vakit geçirmek haramdır.

  • 31 Mart mahalli idari seçimlerden de sizlerin gayreti ve milletimizin desteğiyle inşallah alnımızın akıyla çıkacağımıza inanıyorum.

Bazıları göçebe kavramı üzerinden milletimizi iğnelemeye kalkar. Biz yerleştiğimiz her yeri abad etmiş bir toplumuz. Gidin Kafkasya'ya, Balkanlara, Orta Asya'ya ecdadımızın bıraktığı izlere rastlarsınız. Üstelik ecdadımız sadece şehirler yapmakla kalmamış, onlara ruhlar vererek bize ait hale getirmiştir.

'Dikey yok yatay mimari'

Şehirciliği çok önemsiyoruz. Murat ( Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum) buna göre dikkat et. Dikey yok, yatar mimari. bugüne kadar milyonlarca ağacı diktik. Biz Türkiye'de ağaç kesen değil diken iktidar olduk. Şehirlerimize yeterince sahip çıkmamış olmamız en büyük kaybımızdır.

  • Sahip olduğumuz kadim mirasın hala farkında olmadığımızı düşünüyorum.

'Daha fazla çalışacağız'

Binalar yükseldi, araçlar modernleşti fakat gönüllerimiz çoraklaştı, karardı. 16 yılda insanımızın kalitesini arttırmakta yol kat ettik. Ancak bu gönül çoraklaşmasının önüne geçmekte henüz tam anlamıyla başarılı olamadık. Genciyle kadınıyla daha fazla çalışacağız.

Örnek inşaat hamlesi

TOKi vasıtasıyla 837 bin konut inşa ederek özel sektöre de örnek olan bir inşaat hamlesi de başlattık. Sıkıntılı yerlerin yaklaşık yarısının İmar Barışı ile problemleri çözülecek gibi görünüyor. Orman varlığımızı 1.5 milyon hektar arttırdık. 4 milyar fidanı toprakla buluşturduk.

  • AK Parti'nin icraat listesi gerçekten çok geniş. Bu liste yayımlanacak. Bu icraatleri halkımızın gönlüne nakış nakış işliyor olacağız.

'Ben millet kıraathanesi dedim, onlar kumarhane anladı. Fikir, zikir meselesi'

Millet Bahçelerine birer tane de millet kıraathanesi ekleyelim diyoruz. ben millet kıraathanesi dedim onlar kumarhane anladılar. Derviş diyemeyeceğim bunlara zikir fikir meselesi.

'Yalan bunun en büyük sermayesi'

Bay Kemal bunları bilmez. Sınıflardaki öğrenci sayısı 30'a düştü. Ya bunları ona kimse anlatmıyor ya da anlatıyor onun işine gelmiyor. Ev ev dolaşarak bunları anlatacaksınız. Yalan bunun en büyük sermayesidir. Türkiye'de yalanı kim en güzel söyler diye sorduğunuzda hiç düşünmeden cevap verilir.


#Recep Tayyip Erdoğan
#Dünya Şehircilik Günü
#Yatay mimari
#TOKİ
5 yıl önce