|

Fitch'ten kötü haber beklenmiyor

Hafta başından bu yana Borsa İstanbul pay piyasalarında güçlü pozitif bir seyir izlenirken, Fed kararlarının ardından gözler haftanın son işlem gününde kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in bugün açıklaması beklenen Türkiye değerlendirmesine çevrildi.​ ​Peki Fitch'ten nasıl bir tepki gelecek?​

Yeni Şafak
14:32 - 20/03/2015 Cuma
Güncelleme: 12:37 - 20/03/2015 Cuma
Yeni Şafak

İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Beste Naz Süllü, "Fitch'in 3 Ekim 2014 tarihli not derecelendirmesinde Türkiye'nin uzun dönem yabancı ve yerli para cinsinden tahvil notlarını BBB- ve BBB olarak değerlendirirken, görünümü de 'Durağan'da bırakmıştı. Fitch, Türkiye'nin notunu 2012'den beri yatırım yapılabilir seviyede koruyor. Bugün açıklanacak rapor ise muhtemelen ABD piyasalarının kapanışından sonra gelecek" dedi.



Süllü, "Son dönemde cari işlemler açığının düşüyor olmasına rağmen büyüme ve istihdam verilerindeki görünüm bozuldu. Cari açıkla düşüşle beraber büyümenin de yavaşlaması ülke ekonomisindeki dinamizmin azaldığına işaret ediyor. TL'deki değer kaybı sene başından bu yana %10'u aştı. Bu hem enflasyonist bir baskı yaratabilir hem de finans dışı kesimin son dönemde artan dış borçlanmasında, kur nedeniyle baskıyı artırabilir. Ekim ayında enflasyon ve çekirdek göstergelerin %9 üzerine yükselmesinden sonra yaşanan dezenflasyonist süreçle enflasyon oranında %7.5 seviyelerine kadar gelindi. Geçtiğimiz yıl Ocak döneminden başlayarak günümüze uzanan ihtiyatlı sıkı para politikası duruşu enflasyonda yaşanan düşüşü desteklese de son dönemde faiz indirimi konusundaki tartışmaların basına ve kamuoyuna yansıması, dezenflasyonist süreci baltaladı. Bu nedenle Fitch hem politik riskin yarattığı kırılganlıklara hem de enflasyonun Merkez Bankasının %5 hedefine uzak olduğuna atıfta bulunabilir" yorumunu yaptı.



"Ekonomi zirvesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı görüşme sonrasında, 'tatlıya bağladık' söylemi Fitch'i tatmin eder mi bilinmez ama politik risklerin yarattığı kırılganlıklar raporda yer alabilir. Son olarak ise, Fitch'in en fazla üzerinde durduğu Merkez Bankası'nın kredibilitesiydi. Son yapılan PPK toplantısında koridor faizlerini sabit bırakması ve Fed'in de piyasaları rahatlatmasıyla beraber, TCMB piyasaların bir adım önüne geçti ve bu adımla beraber kredibilitesini de artırmış oldu" diyen Süllü, "


Fitch'in bugün not ve görünümde bir değişikliğe gitmeyerek piyasaları rahatlatacağını düşünüyorum. TCMB'nin son PPK hareketi, Ocak ayı cari açık verisinde finansman kaleminin güçlü görünmesi ve cari açığın düşüyor olması bu düşüncemizde etkili. Yurtiçi piyasalarda Fitch'e yönelik olumsuz bir fiyatlanma yaşanmadı. Bu nedenle beklentimize paralel açıklama gelirse piyasadaki olumlu hava bozulmayacaktır. Ancak oluşabilecek bir not indirimi fiyatlarda olmadığından piyasalarda sınırlı baskı yaratabilir" dedi.


#Fitch
#Borsa İstanbul
#Fed
9 yıl önce