|

GAP KOBİ’leri seraya döndü

Son zamanlarda yeni yatırımlarla adından sıkça söz ettiren Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde; tarım işletmeleri yeni bir üretim modeline yöneliyor. GAP'ın sunduğu sulama imkanlarını teşviklerle birleştiren küçük ve orta boy işletmeler, seracılığa yatırım yapıyor. Seracılığın yoğunlaştığı bölge Harran Ovası'ndaki Karaali bölgesi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/12/2017 Salı
Güncelleme: 00:06 - 5/12/2017 Salı
Yeni Şafak
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, jeotermal enerji sayesinde seracılık da yaygınlaşıyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, jeotermal enerji sayesinde seracılık da yaygınlaşıyor.

Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) hayata geçirilmesiyle her alanda değişim ve gelişimin yaşandığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, jeotermal enerji sayesinde seracılık da yaygınlaşıyor. GAP'ın sunduğu sulama imkanı ile hükümetin son yıllarda verdiği teşvikler sayesinde Küçük ve Orta Boş İşletmeler (KOBİ), yoğun faaliyet gösterdikleri tarım sektöründe yeni üretim yöntemlerine yöneliyor. Yapılan girişimler sayesinde bölgede kurulan sera sayısı günden güne artıyor. Harran Ovası’ndaki Karaali bölgesinde bir köylünün arazisinde jeotermal su kaynağı bulunmasının ardından başlattığı seracılık faaliyetlerini örnek gösteren GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ), bu üretim modelini diğer kentlerde de yaygınlaştırmayı amaçlıyor.

YÜKSEK KATMA DEĞER

Karaali bölgesinde yeni kuyularla iki bin dönümlük yeni sera alanı açılmasının yanısıra Adıyaman, Batman ve Şırnak’ta da yürütülecek çalışmalarla Güneydoğu’nun önemli bir sera bölgesi yapılması hedefleniyor. GAP BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil, GAP’ın merkezi konumundaki Şanlıurfa’nın Karaali bölgesinde çıkartılan jeotermal su kaynağının seracılıkta değerlendirildiğini söyledi. Seracılığın katma değeri çok yüksek olduğunu vurgulayan Karahocagil, bu anlamda bölgenin potansiyelini tespit etmek adına proje geliştirdiklerini ve bölgedeki hemen her alanı incelediklerini anlattı.

HEDEF 2 BİN SERA

Karaali bölgesinde jeotermal kaynakları analiz ettiklerini dile getiren Karahocagil, “Burada daha çok sera kurulmasını istiyoruz. Bu anlamda Şanlıurfa Valiliği ve ilgili kurumlarla yeni kuyuların açılması çalışmamız oldu. Bu projeyi gerçekleştirmek için ödenek arayışı içerisindeyiz. Ödeneği bulur bulmaz bu çalışmayı paydaşlarımızla birlikte yapacağız” ifadelerini kullandı. Karahocagil, Karaali’nin bu konuda etkin ve verimli olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: “Seralarımızda sıcak suyu kullanarak ucuz bir sistemle dereceyi 15’in üzerinde tutma imkânımız var.” Kömürle ya da diğer yöntemlerle bunu yapmanın çok zor ve çok pahalı olduğuna dikkati çeken Karahocagil, “Yeni kuyular açılarak yeni seraların kurulması sağlanacak. İki bin dönüm civarında yeni sera oluşturmayı amaçlıyoruz” dedi.

  • BÖLGEYE CİDDİ KATKI
  • Böylece bölgedeki hem jeotermal kaynak hem de çeşitli işlemler sonucu yan ürün olarak çıkan sıcak suyu kullanarak bu anlamda bölgeye seracılık çerçevesinde ciddi bir katkı yapmayı planladıklarını anlatan Karahocagil, “Seraların bir diğer güzelliği de istihdama katkısının yüksek olması. Özellikle de kadın istihdamına katkısının olması. Bu açıdan biz seraları bir sosyal araç olarak görüyoruz” diye konuştu.
#GAP
#KOBİ
#Sera
6 yıl önce