|

İkinci sondaj gemisi perşembe günü yola çıkıyor

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin ikinci sondaj gemisi Yavuz'u Perşembe günü uğurlayacaklarını ve Temmuz başı gibi KKTC'den alınan ruhsat sahası üzerinde ilk sondaja başlanacağını söyledi.

14:30 - 18/06/2019 Salı
Güncelleme: 14:47 - 18/06/2019 Salı
Reuters
Sondaj gemisi.
Sondaj gemisi.

Güney Kıbrıs Rum yönetimi Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades ise Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'ye ada civarında doğalgaz sondaj faaliyetleri konusunda daha güçlü bir mesaj vermesini beklediğini belirtti.

Yunanistan Başbakan Aleksis Çipras Avrupa Birliği Konseyi'nin Türkiye'nin Kıbrıs açıklarında kanunsuz faaliyetlerini 'koşulsuzca kınanması' gerektiğini söyledi.

Türkiye ve uluslararası alanda tanınan Kıbrıs Rum hükümetinin doğal gaz bakımından zengin olduğu düşünülen bir bölge olan Doğu Akdeniz'deki açık deniz petrol ve gaz aramaları için yetki alanı konusunda iddiaları birbiriyle çelişiyor.

  • Türkiye tarafından desteklenen KKTC, 1960'ta Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulmasında ortak konumda olduğunu ve herhangi bir açık deniz kaynağında payı olduğunu iddia ediyor.

Kıbrıs adası, Yunan darbesinin ardından Türkiye'nin düzenlediği harekettan sonra 1974'te bölündü. Çok sayıda barış çabası başarısızla sonuçlandı ve açık deniz kaynaklarının keşfi barış görüşmelerini giderek daha karmaşık hale getirdi.

#Fatih Dönmez
#KKTC
#Sondaj
#Fatih Sondaj Gemisi
#Finike-1
5 yıl önce