|

İngiltere'de rekor enflasyon: Son 30 yılın zirvesine ulaştı

Koronavirüs salgını sonrası ortaya çıkan yüksek enflasyon tüm dünyanın sorunu haline gelirken gelen son verilerde bunu bir kez daha gözler önüne serdi. Almanya, Kanada, Amerika ve İspanya'dan sonra İngiltere'de de rekor seviyelere ulaşan enflasyon ocak ayında da son 30 yılın zirvesine ulaştı. Gıda ve enerji fiyatlarında yaşanan artışlar enflasyonun rekor seviyelere ulaşmasında etkili oldu. Avrupa İstatistik Ofisi'nin verilerine göre 19 üyeli Euro Bölgesi'nde Aralık'ta yıllık enflasyon ise 1997'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

11:05 - 16/02/2022 Çarşamba
Güncelleme: 11:06 - 16/02/2022 Çarşamba
Yeni Şafak
Foto/arşiv
Foto/arşiv

Ülkede enflasyon Ocak ayında da yüksek seyrini korudu. Bu durum, İngiltere Merkez Bankası'nın daha agresif faiz artıracağı beklentilerini de artırdı.

Yıllık enflasyon yüzde 5.5 olarak 30 yılın zirvesine çıktı. Ekonomistler ve Merkez Bankası enflasyonun değişmeyerek yüzde 5.4'te kalmasını bekliyordu.

Geçen sene yüzde 0.4'te seyreden enflasyon son 4 ayda hedeflerin üzerine çıktı.

ASIL ZİRVE NİSAN AYINDA BEKLENİYOR

Merkez Bankası elektrik faturalarındaki zamlarla birlikte Nisan'da enflasyonun yüzde 7.25'le zirve yapmasını bekliyor. Bu, bankanın yüzde 2'lik hedefinin oldukça üzerinde. Banka hedefi aşan enflasyon nedeniyle 2004'ten beri ilk kez üst üste faiz artışına gitmişti.


#İngiltere
#Enflasyon
#Euro Bölgesi
#Rekor enflasyon
2 yıl önce