|

İran ile ticaret sürecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “İran’dan yılda yaklaşık 9,5 milyar metreküp doğalgaz alıyoruz. Kontrat hükümlerine dayalı olarak bu ticaretimiz sürecek” dedi. İran ile yapılan enerji ticaretinin meşru bir ticaret olduğunu belirten Dönmez, “Vatandaşlarımızı soğukta bırakmayız” diye konuştu.

Yeni Şafak
04:00 - 9/08/2018 Perşembe
Güncelleme: 01:34 - 9/08/2018 Perşembe
Yeni Şafak
ABD, İran ve İran'la ticaret yapanlara yönelik ambargo uygulayacağını açıklamıştı.
ABD, İran ve İran'la ticaret yapanlara yönelik ambargo uygulayacağını açıklamıştı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, İran ile yapılan enerji ticaretinin meşru bir ticaret olduğunu söyledi. Dönmez, “Yılda yaklaşık 9,5 milyar metreküp doğalgaz alıyoruz. Kontrat hükümlerine dayalı olarak bu ticaretimiz sürecek” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. İran ile çok eski yıllara ve başta petrol ve doğalgaz ithalatına dayanan bir ticaret ilişkisi bulunduğunu belirten Fatih Dönmez, doğalgaz ithalatının uzun dönemli bir kontrata dayalı olarak yapıldığına işaret ederek "Bu kontratın süresi 2026 yılına kadar ve devam edecek. Yıllık yaklaşık biz oradan 9,5 milyar metreküp civarında doğalgaz alıyoruz. Ülkedeki vatandaşlarımızın soğukta bırakma veya elektriksiz karanlıkta bırakma gibi bir durum söz konusu olamayacağına göre, kontrat hükümlerine dayalı olarak bu ticaretimiz sürecek" diye konuştu.


AMBARGO TEK TARAFLI

İran'a yönelik ambargonun ABD'nin tek taraflı uygulaması olduğuna dikkati çeken Dönmez, meşru bir ticaret yaptıklarını ve arz güvenliği açısından bu ticaretin oldukça önemli olduğunu söyledi. İran ile yıllardan bu yana süregelen bir komşuluk hukukuna sahip olunduğunu vurgulayan Enerji Bakanı, ticaretin bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi. Türkiye-ABD arasındaki krize de değinen Fatih Dönmez, bir Türk heyeti şu anda ABD'de olduğunu anımsatarak, "Yaptırımlar da dahil olmak üzere bir seri konu hakkında müzakere yapılıyor. Söz konusu diyalogdan olumlu bir netice çıkması konusunda ümitliyim" değerlendirmesinde bulundu.

SONDAJ BİRKAÇ AYA BAŞLIYOR

Akdeniz’de ilk derin deniz ve sığ deniz sondajının bu yıl başlayacağını aktaran Bakan Dönmez, bu amaçla bir sondaj gemisi temin edildiğini ve geminin bakımlarının yapıldığını belirtti. Önümüzdeki 1-2 ay içerisinde ilk sondaja başlanacağını ifade eden Dönmez, “Biz bu gemimizle Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon rezervlerimizin fetihlerini bekliyoruz. Doğu Akdeniz'deki komşu ülkelerin birçoğu doğalgaza eriştiler.

Bizim verilerimiz de son derece iyi ve olumlu” dedi. İlk sondajın Antalya açıklarında yapılacağını söyleyen Fatih Dönmez, diğer çalışmanın ise Mersin’de yapılcak olan sığ deniz sondaj çalışması olduğunu açıkladı. Türkiye’nin petrol ve gazda dışa bağımlılığına vurgu yapan Dönmez, “Oyunun kaderini değiştirecek hamle, eğer bulabilirsek, bütün milletimizden de bu arada dualarını bekliyoruz, bu doğalgaz veya petrolü karada veya denizde nerede varsa arayıp bulmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Üçüncü santral Çinlilerle

Bakan Dönmez, nükleer enerjide de üçüncü santral için yer tespit çalışmalarında sona yaklaşıldığını belirterek, “Çok sayıda kriter söz konusu, hepsini inceliyoruz. Elektrik ihtiyacının fazla olduğu sanayi bölgelerine yakınlığı düşünülünce, üçüncü nükleer santrali Trakya’da düşünüyoruz, burada Çinlilerle ilerleyeceğiz.” dedi. Enerji verimliliğinin önemine değinen Dönmez, “Verimlilikte 2023 yılına kadar 10 milyar dolar yatırım yapabilirsek, bunun 2033 yılına kadar sağlayacağı tasarruf 30 milyar doları bulur” değerlendirmesinde bulundu.

ZAM FATURALARA YANSIMAZ

Enerjide yakın geçmişte elektrik ve doğalgaza gelen zammın hatırlatılması üzerine de Bakan Dönmez, şu değerlendirmeyi yaptı: "Özellikle son bir yılda petrol fiyatları neredeyse 50 dolarlardan 70 dolarlara geldi. Keza birçok ürünü dışarıdan ithal ediyoruz. Kurdaki artışları dikkate aldığınızda aslında bu zam oranlarının çok makul olduğunu görüyoruz. Ama benim aslında vurgulamak istediğim husus, vatandaşlarımız, girişimcilerimiz verimliliği artırıcı işlere yatırım yaparlarsa, faturalarında bu zammın etkisini görmezler.”

Dev ihaleler gerçekleşti

Fatih Dönmez, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihaleleri ile yerli kaynaklara yönelirken, bir taraftan da yerli teknolojileri artırmayı amaçladıklarını belirterek, “Daha önce rüzgarda kule ve kanat gibi bazı yerli ekipmanları yaparken asıl jeneratörün üretildiği aksamı Türkiye’de yapabilir hale geldik. Dünya markası bir üretici İzmir Aliağa’da fabrikayı kuracak. Yenilenebilir enerjide yeni yatırımlarımız ve ihaleler sürecek.” dedi. Dönmez, iki yılda hem güneş enerjisinde hem rüzgarda iki büyük ihale gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

#Fatih Dönmez
#İran
6 yıl önce