|

İş uyuşmazlıkları 1 saate çözülebilecek

İşçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıkları 1 saat gibi kısa sürede çözüme kavuşturacak olan zorunlu arabuluculuk tasarısı Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Yeni dönemde başvurular kısa sürede sonuçlandırılacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/06/2017 Çarşamba
Güncelleme: 07:22 - 21/06/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
​İş uyuşmazlıkları 1 saate çözülebilecek
​İş uyuşmazlıkları 1 saate çözülebilecek

İşçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıkları 1 saat gibi kısa sürede çözüme kavuşturacak olan zorunlu arabuluculuk tasarısı Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Komisyonda kabul edilen tasarıya göre, işçi-işveren uyuşmazlıklarında arabulucu, görevlendirildiği tarihten itibaren üç hafta içinde başvuruyu sonuçlandıracak. Bu süre zorunlu hallerde arabulucu tarafından bir hafta daha uzatılabilecek. Arabuluculuk ücreti de aksi kararlaştırılmadıkça taraflarca eşit şekilde karşılanacak. Kabul edilen tasarıyla, 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanunda düzenlenen gazeteci ile 20/4/1967 tarihli ve 854 sayılı Deniz İş Kanunu'nda düzenlenen gemi adamı işçi olarak kabul edilecek.

İşler hızlanacak

Düzenleme ile ilgili bilgi veren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, arabulucuya giden iş uyuşmazlıklarının yaklaşık yüzde 94’ünün bir gün veya bir günden daha az süren müzakerelerle sonuçlandırıldığını söyledi. İşçinin alacağına daha çabuk kavuşacağını, uygulamanın işvereni de rahatlatacağını aktaran Bozdağ, tasarıyla getirilen arabuluculuk sisteminin kişilerin hakkını ortadan kaldırıcı nitelikte olmadığına da vurgu yaptı.

YARGININ İŞ YÜKÜ AZALACAK

Düzenleme ile yargının iş yükünün azalacağına da dikkat çekildi. İstatistiklere göre 2016 yılında Yargıtay'daki toplam hukuk uyuşmazlığının yüzde 30’unun iş uyuşmazlığı olduğunu belirten Bozdağ, “Yeni dönemde iş uyuşmazlıkları yargıtaya gitmeden çözüme kavuşabilecek. Bu da yargının iş yükünü azaltacak” şeklinde konuştu.

#İşçi
#işveren
#Adalet Komisyonu
7 yıl önce