|

Kıbrıs ile ortak Ticaret Odası Forumu kuruluyor

Türkiye, KKTC ile ticari ilişkilerini ileriye taşıyacak önemli bir adım daha attı. TOBB ile Kıbrıs Türk Ticaret Odası arasında ticari ve ekonomik konularda diyaloğu artırmak da amacıyla bir forum kurulması için protokol imzalandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/07/2018 Çarşamba
Güncelleme: 00:51 - 4/07/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Rifat Hisarcıklıoğlu - Turgay Deniz
Rifat Hisarcıklıoğlu - Turgay Deniz

Türkiye-KKTC arasında Ticaret Odası Forumu kuruluyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) arasında imzalanan protokolle forum kurulmasının yanı sıra ortak menfaatin bulunduğu ticari ve ekonomik konularda diyaloğu artırmak da amaçlanıyor. Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk iş dünyası olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Kıbrıslı Türklerin yanında olacaklarını söyledi.

KARDEŞLİĞİMİZ ÖNEMLİ

Hisarcıklıoğlu, “Ekonomi, ticaret, turizm, eğitim, yatırım elbette çok önemli ama en önemlisi bizim kardeşliğimizdir, sizler bizim her alanda hem ortağımız hem kardeşlerimizsiniz. Kuzey Kıbrıs bizim göz bebeğimiz” dedi. İki ülke arasındaki iktisadi bağları güçlendirecek potansiyelin olduğunu da çok iyi bildiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, Türk iş dünyası olarak Kıbrıslı Türklerin zenginleşmesini istediklerini, Kıbrıslı Türklere haksız yere uygulanan izolasyonların bunu yavaşlattığını da çok iyi bildiklerini vurguladı.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz ise KKTC’nin uzun yıllardan beri haksız ve hukuksuz ambargolar altında tutulduğunu belirtti.

  • Türkiye’ye çok ihtiyaç var
  • KKTC Başbakan Tufan Erhürman ise Kıbrıs Türk halkının sosyal ve ekonomik anlamda arzu ettiği noktaya gelememesinin ve statükonun bir de psikolojik sonuç yarattığını kaydetti. Erhürman, bunun özgüven sorunu olduğunu, bu sorunu hep birlikte aşmakla yükümlü olduklarını, halk olmanın en temel psikolojik birleşeninin “bu işi yapabiliriz” duygusuna sahip olmaları olduğunu kaydetti. Başbakan, “Kıbrıslı Türkler, şunu da yapabilir, bunu da başarabilir” duygusunu halkta yaratmak istediklerini vurguladı. Türkiye’ye çok ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Erhürman, “Türkiye, KKTC’nin dünyaya açılan dev bir penceresidir. Bu KKTC için büyük bir şanstır” dedi.
#Kıbrıs
#Türkiye
#Ticaret
6 yıl önce