Kırsala 20 milyar liralık yeni yatırım geliyor: 30 bin kişiye iş kapısı açılacak

11:51, 09/05/2023, SalıG: Güncelleme: 12:07, 09/05/2023, Salı
AA
Kırsala 20 milyar liralık yeni yatırım geliyor: 30 bin kişiye iş kapısı açılacak
Foto/arşiv

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından yürütülen Avrupa Birliği (AB) Katkılı Kırsal Kalkınma Destekleri Programı'nın katkısıyla kırsalda üretimi artırmak amacıyla 20 milyar liralık yeni yatırımın desteklenmesi ve 30 bin yeni istihdam sağlanması hedefleniyor.

Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, AB tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek amacıyla oluşturulan "Katılım Öncesi Yardım Aracı"nın kırsal kalkınma bileşeni olan IPARD, Birliğin ortak tarım ve kırsal kalkınma politikalarına uyum hazırlıklarını ve bu kapsamda politika geliştirilmesini desteklemeyi hedefliyor.


Rekabetçi bir tarım sektörünün oluşturulması, fiziki potansiyelin geliştirilmesi, kırsaldaki ekonomik kapasitenin ve çeşitliliğin iyileştirilmesi için uygulanan ve 2016'da sona eren IPARD I kapsamında 10 bin 653 projeye, 1 milyar 46 milyon avro destek sağlandı. Ardından uygulamaya alınan IPARD II ile 11 bin 22 proje için toplam 676 milyon avro ödeme yapıldı.


- IPARD III Programı yılın ikinci yarısında başlayacak

Yılın ikinci yarısında başlayacak ve 2027'ye kadar sürecek IPARD III Programı'nın hazırlık çalışmaları 2020'den bu yana Bakanlık tarafından yürütülüyor. Bu süreçte sektör analizleri yapılarak tüm paydaşların görüşleri alındı.


Avrupa Komisyonu ile karşılıklı mutabakata varılarak imzalanacak Finansman Anlaşması'nın yürürlüğe girmesiyle IPARD III Programı uygulamaları başlayacak.

IPARD III Programı'nda AB katkısı 430 milyon avro olarak belirlendi. Tarım ve Orman Bakanlığının katkılarıyla toplam bütçe 555 milyon avroya çıkıyor. Program, yüzde 50 ile yüzde 75 arasındaki yüksek hibe oranları ve yatırımlara sağlanan vergi muafiyetiyle daha cazip hale getiriliyor.


IPARD III Programı'nda LEADER Projesi (Kırsalda Yerel Kalkınma Stratejilerinin Uygulanması) tedbiri için toplam kamu katkısı 50 milyon avroya çıkarılarak yerel eylem gruplarını memnun edecek bir artış sağlanması hedeflendi. Tarım ve çevre bütçesinde de ayrıca artış yapıldı.


Ayrıca, ilk defa kırsal alanda kamu altyapı yatırımları ve danışmanlık hizmetlerine programdan bütçe ayrıldı.

IPARD III Programı katkısı ve Bakanlığın ayıracağı ek bütçeyle yaklaşık 11 milyar lirası hibe olmak üzere 20 milyar liralık yeni yatırım yapılması ve 30 bin yeni istihdam sağlanması hedefleniyor. Halen 42 ilde uygulanan IPARD Programı'nın 81 kente yaygınlaştırılması da planlanıyor.





Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026