|

Klima kullanırken tasarruf etmenin püf noktaları

İklimlendirme Soğutma ve Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD), enerji verimliliğinin ülkenin sürdürülebilir çevre ve kalkınma hedeflerini gerçekleştirme yolunda en önemli kilometre taşlarından biri olduğunu belirtti. İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Cem Savcı, sadece klima kullanımlarında yapılacak birkaç tasarruf yöntemiyle enerji verimliğinin artırılabileceğini belirtti.

Yeni Şafak
11:50 - 15/01/2017 Pazar
Güncelleme: 12:15 - 15/01/2017 Pazar
Yeni Şafak
Klima kullanımında birkaç tasarruf yöntemi klima verimliğini arttıracaktır.
Klima kullanımında birkaç tasarruf yöntemi klima verimliğini arttıracaktır.

İSKİD, Enerji Verimliliği Haftası kapsamında enerji verimliliğinin ülkenin sürdürülebilir çevre ve kalkınma hedeflerini gerçekleştirme yolunda en önemli kilometre taşlarından biri olduğunu belirterek, klima kullanırken nasıl tasarruf edileceğinin püf noktalarını paylaştı. İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Cem Savcı, sadece klima kullanımlarında yapılacak birkaç tasarruf yöntemiyle enerji verimliğinin artırılabileceğinin altını çizdi.



"Değiştirdiğiniz her bir derece klimanızın elektrik kullanımını yüzde on artırır"


Satın alınacak cihazın enerji verimliliğinin A+++, A++ gibi olması gerektiği konusunda bilgi veren Savcı, “Klimalarda enerji tüketimini en aza indirmeyi hedefleyen Avrupa Birliği Yönetmelikleri 1 Ocak 2014 itibariyle Türkiye'de de yürürlüğe girdi. Sezonsal verimlilik olarak adlandırılan yeni kriterlere göre klimaların enerji sınıfları A+, A++ ve A+++ olmak üzere üç yeni sınıfı içerecek şekilde genişletildi. Bu tip cihazlarda ilk yatırım maliyeti daha yüksek gibi görünse de bu cihazların enerji tüketimleri çok daha düşüktür. Öncelikle doğru kapasitenin seçilmesi gerekli" dedi.



  • Özellikle klima kullanımında yapılan hataların vatandaşın cebini yaktığına dikkat çeken Savcı, bu konuda alınacak önlemleri ise şöyle sıraladı, “Amacınız bir an önce ısınmak ya da serinlemekse klimanızı çok düşük ya da çok yüksek sıcaklığa ayarlamayınız. Sizin istediğiniz serinlik ya da sıcaklık bir anda oluşamaz. Değiştirdiğiniz her bir derece klimanızın elektrik kullanımını yüzde on civarında artırır. Bu da fazla para ödemeniz anlamına gelir. Bunun yerine uygun ortam sıcaklığına yani 24-26°C ayarlamanız elektrik tüketimini azaltacak ve aynı sürede odanız istenilen serinliğe ulaşacaktır."




"Yalıtım iyi değilse performans etkilenir"


Klimanın filtrelerinin gerekli zamanlarda temizlenmesi gerektiği konusunda da uyarıda bulunan Savcı, klima kullanırken tasarruf etmenin diğer püf noktaları hakkında ise şu bilgileri verdi:



"Eğer binanızın yalıtımı iyi değilse klimanızın performansını etkileyecektir. Bir an önce yalıtım işinizi halletmelisiniz. Tasarruf etmenin diğer bir yolu da zamanlayıcı özelliği olan klimalar kullanmaktır istediğiniz zamana klimanızı ayarlayarak sıcak ya da soğuk bir eve kavuşabilirsiniz. Öte yandan İhtiyacınızdan büyük bir cihaz enerji tüketimi anlamına gelirken, tasarruf amaçlı olarak düşük kapasite alınan bir cihaz da konfor kaybına yol açacaktır. Bu nedenle klima satın almadan önce tüm firmaların ücretsiz olarak sundukları keşif hizmetinden faydalanmakta yarar var."






#İSKİD
#Cem Savcı
7 yıl önce