|

Kur FED’in sabrına tutundu

Fed’in faiz artırımlarını daha yavaş yapacağı beklentisi ile kur ve faiz düştü. Yurtiçi piyasada 2.6259 seviyesinde olan dolar gün içerisinde 2.57 seviyesini test etti. Borsa İstanbul yüzde 2.48 değer kazandı.

Yeni Şafak
04:00 - 20/03/2015 Cuma
Güncelleme: 23:08 - 19/03/2015 Perşembe
Yeni Şafak

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımlarının beklenenden daha geç başlayacağı ve daha yavaş hızda gerçekleşeceği sinyali vermesi piyasaları rahatlattı. FED kararının etkisiyle yurtiçi piyasalarda kur ve faiz geriledi. TL, dolar karşısında yüzde 2'ye yakın artıya geçerken, Borsa İstanbul yüzde 2.48 değer kazandı. Borsa'da toplam işlem hacmi 4.9 milyar lira oldu. Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 4,69, holding endeksi yüzde 1,63 yükseldi. En fazla kazandıran sektör endeksi, yüzde 6'lık artışla bankacılık olurken, en fazla kaybettiren sektör yüzde 0,30 ile “inşaat” oldu. Kur tarafında ise Fed kararının açıklanmasından önce, önceki akşam 2.62 seviyesinde bulunan dolar/TL, hacimsiz piyasada 2.5610'a kadar geriledi. Dolar karşısındaki kazancını yüzde 2.3'e kadar yükseltti. Dolar/TL, dün sabah güne 2.59'un altında başladıktan sonra gün sonuna doğru 2.5969-2.5974 bandında işlem gördü.



SABIR KELİMESİNİ ÇIKARDIK ANCAK SABIRSIZ OLMAYACAĞIZ


Fed, para politikasına dair aldığı kararla 2006 yılından bu yana yapılacak ilk faiz artırımına bir adım daha yaklaşmasına karşın ekonomik büyüme ve enflasyon tahminlerini aşağı yönlü revize etti. Fed'in 2015 sonu politika faizine yönelik tahminlerinin medyanı Aralık ayındaki yüzde 1.125 düzeyinden yüzde 0.625'e indi.Fed Başkanı Janet Yellen, merkez bankasının yazılı açıklamasının ardından düzenlediği basın toplantısında, “Açıklamadan 'sabırlı' ifadesinin çıkarılması sabırsız olacağımız anlamına gelmiyor” dedi.



KURDA İYİMSERLİK SÜRER


Bankacılar, Merkez Bankası'nın son faiz kararı ve bugün beklenen Fitch açıklamasından olumsuz bir haber gelmeyeceği tahmininde bulundu. Ayrıca, kurda iyimserliğin devam edeceği, ancak bunun geçici olmasını beklediklerini belirttiler.



Abd'nin erken kararını Avrupa nötralize eder


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) kararlarına ilişkin, faiz artışı beklentilerinin Türk ekonomisine negatif etkilerinin olacağını ancak Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişleme ve faiz düşürme yönündeki açıklamalarının olumsuz beklentileri “nötralize ederek pozitife çevireceğini” yorumunu yaptı. Zeybekci, FED'in kararından sonra dolarda yaşanan düşüşün beklenen bir konu olduğunu, kararların Türkiye ekonomisine negatif etkileri olabileceğini belirtti. Avrupa Merkez Bankası'nın açıklamalarının bu konudaki olumsuz beklentileri tersine çevirebileceğini diye getiren Zeybekci, “Avrupa Merkez Bankası'nın tam tersi yöndeki parasal genişleme ve faiz düşürme yönündeki açıklamaları çok daha fazla etkileyecektir. Bunu fazlasıyla nötralize ederek pozitife çevirecektir" dedi.



Haziran'da faiz artırımına başlar FED rahatlar


Standard & Poor's (S&P) ABD Başekonomisti Beth Ann Bovino, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri en erken haziran ayında artıracağını belirterek, "Karar verilere bağlı olacak ancak söz konusu ifadenin kaldırılması bu yaz Fed'e hareket kabiliyeti tanıyacak" dedi. Beth Ann Bovina, Fed'in faiz oranlarını en erken haziran ayında artıracağı öngörüsünde bulundu.





#fed
#kur
#faiz
#Borsa İstanbul
9 yıl önce