|

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bugün gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası faizlerde değişikliğe gitmeyerek sabit tuttuğunu açıkladı. Merkez'den yapılan açıklamada enflasyon hedefleri için para politikasındaki sıkı duruşun da devam edeceği mesajı verildi.

Yeni Şafak
14:00 - 7/03/2018 Çarşamba
Güncelleme: 14:21 - 7/03/2018 Çarşamba
AA
Merkez Bankası piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı.
Merkez Bankası piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısının ardından faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası marjinal fonlama oranı yüzde 9,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını ise yüzde 8

oranında sabit tuttuğunu açıkladı.
Merkez Bankası'ndan yapılan açıklama şöyle;

Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi sabit tutulmasına karar vermiştir:

Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 9,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8. Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 12,75.

'SIKI DURUŞ' MESAJI

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.
Enflasyon görünümünde baz etkisi ve geçici faktörlerden bağımsız, belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir.
Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.

DEĞİŞİKLİK BEKLENMİYORDU

AA Finans'ın PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketine katılan 22 ekonomistin tamamı bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı (politika faizi), borçlanma faiz oranı (faiz koridorunun alt bandı), marjinal fonlama oranı (faiz koridorunun üst bandı) ve geç likidite penceresi (GLP) borç verme
faiz oranında değişiklik beklemiyordu.

OCAK AYINDA DA DEĞİŞTİRMEDİ

TCMB, PPK'nın ocak ayı toplantısında politika faizini yüzde 8'de, faiz koridorunun alt ve üst bandını sırasıyla yüzde 7,25 ve yüzde 9,25 düzeyinde, GLP borç verme faiz oranını da yüzde 12,75'te sabit tutmuştu.

#BIST
#Piyasalar
#TCMB
#Faiz
6 yıl önce