|

Merkez, faizi %15’e çıkardı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini 475 baz puan artırarak yüzde 10,25’ten yüzde 15’e çıkardı. MB’den yapılan açıklamada, “Enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için, net ve güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verildi” denildi. Faiz lobisi faizlerin artırılması için baskı yaparken iş adamları artışın yatırım ve üretime darbe olacağı uyarısında bulunuyordu.

Ekonomi Servisi
00:00 - 20/11/2020 Cuma
Güncelleme: 23:46 - 19/11/2020 Perşembe
Yeni Şafak
 Faizcilerin istediğini veren Merkez Bankası, enflasyonu düşürmek için net ve güçlü bir parasal sıkılaştırma yapmaya karar verdiğini duyurdu.
Faizcilerin istediğini veren Merkez Bankası, enflasyonu düşürmek için net ve güçlü bir parasal sıkılaştırma yapmaya karar verdiğini duyurdu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yine başkan Naci Ağbal başkanlığında yaptığı ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında büyük bir faiz indirimi yaptı.
Kurul, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 475 baz puan artırarak yüzde 10,25’ten yüzde 15’e yükseltti.
Faizcilerin istediğini veren Merkez Bankası, enflasyonu düşürmek için net ve güçlü bir parasal sıkılaştırma yapmaya karar verdiğini duyurdu.

"AMAÇ ENFLASYONU DÜŞÜRMEK"

  • Merkez Bankası’ndan tarafından faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda,
    “Enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için, net ve güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verildi. Önümüzdeki dönemde parasal duruşun sıkılığı, enflasyonu etkileyen tüm unsurlar dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar kararlılıkla sürdürülecek”
    denildi.

TOPARLANMA SÜRÜYOR

İktisadi faaliyette toparlanmanın devam ettiği kaydedilen duyuruda, tüm fonlamanın temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılmasına karar verdiği de ifade edildi.
Duyuruda, küresel ekonominin üçüncü çeyrekte kısmi toparlanma gösterdiği, ancak, son dönemde artış gösteren yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakaları nedeniyle önümüzdeki dönemde küresel ekonomiye ilişkin belirsizliklerin yükseldiği ifade edildi.

Dolarda 10 kuruşluk düşüş


  • Merkez Bankası’nın kararı sonrası borsa yükseldi döviz kurları ve altın geriledi.
    Dolar/TL, faiz kararı öncesinde bulunduğu 7,71 seviyesinden sert bir şekilde düşüşe geçerek 7,5160’a kadar geriledi ancak daha sonra bir miktar yükselerek 7,61 seviyesinde dengelendi.
    Avro/TL ise dip yaptığı 8,89 seviyesinden dönüş yaparak 9,15 seviyelerinde dengelendi. Karar öncesinde 1.284 seviyesinde bulunan BIST 100 endeksi, alımların güçlenmesi ile yükselişe geçerek 1.320 puana kadar çıktı. Altının gram fiyatı da TL’deki değerlenmeye paralel gerileyerek, 449 lirayı gördü ancak ardından 453 liradan günü kapattı.

Sadeleşme kararıyla piyasa ve gösterge faizi eşitlendi

Merkez Bankası, düne kadar politika faizini (haftalık repo faizi) 10,25’te tutmasına rağmen piyasayı fonlama maliyeti (yani fiili politika faizi) 14,5-14,8 arasında değişiyordu.

Bunu, şimdiye kadar Geç Likidite Penceresi'ni (GLP) kullanarak gerçekleştiren MB, doğrudan politika faizini kalıcı olarak artırmadan önce böyle bir aracı kullanmayı tercih etti. Dünkü sadeleştirme kararıyla Merkez, politika faizinin fiili olarak uygulanan faize eşitledi.

Fiili faiz ile ilan edilen faiz arasındaki farkın piyasa tarafından belirsizlik olarak yorumlanmasının önüne geçen Merkez Bankası, bu hamleyle hem TL'ye olan güven arttırdı hem de uluslararası sermayenin Türkiye’ye olan ilgisinin yeniden artmasının kapısını araladı.

#Merkez Bankası
#faiz
#dolar
3 yıl önce