|

Merkez’den yeni hamle

Merkez Bankası, Türk Lirası'nı teşvik etmek ve bankalara destek olmak için TL zorunlu karşılıklara ödediği faizi yüzde 7'den yüzde 13'e yükseltti. Uzmanlar bu kararla birikte bankaların zorunlu karşılık olarak yabancı para ve altın yerine tercihini TL'den yana yapacağını söyledi.

Haber Merkezi
04:00 - 19/09/2018 Çarşamba
Güncelleme: 01:12 - 19/09/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Zorunlu karşılıklara faizi yüzde 13’e çıkartıldı
Zorunlu karşılıklara faizi yüzde 13’e çıkartıldı

Karar 21 Eylül'den itibaren uygulanacak. Merkez Bankası, önce zorunlu karşılık oranını düşürdü şimdi de Türk Lirası'na talebi artırmak için zorunlu karşılıklara ayrılan TL karşılıklarda faizi yükseltti. Merkezin yeni hamlesiyle zorunlu karşılıklarda TL faizler yüzde 7'den yüzde 13'e yükseldi. Daha önce bankalar topladıkları mevduatlar için ayırmak zorunda oldukları karşılıkları TL'nin yanı sıra yabancı para ve altın olarak tutabiliyorlar. TL tutulan zorunlu karşılıklardan mevduat faizlerinin artmaya başlamasıyla zarar edebileceklerini öngören birçok banka tercihini son dönemde yabancı paradan yana yapar olmuştu.

TL'YE DÖNÜŞ HIZLANIR

Zorunlu karşılık oranları merkez bankaları için para politikası aracı olarak kullanılabilir. Piyasadaki para miktarı bu oranlarla ayarlanır ve bankaların kredi tabanını direkt olarak etkiler. Uzmanlar tam da bu nedenle Merkezin yeni atağıyla yabancı parada tutulan zorunlu karşılıkların TL'ye dönebileceğini söyledi. Bankacılar, bazı bankalarda bu konuda hzırlıkların başladığı da belirtildi.

  • 21 Eylül’de başlıyor
  • Merkez Bankası TL zorunlu karşılıklara ödenen faizi yüzde 7’den yüzde 13’e yükseltti. Yeni faiz oranının 21 Eylül’den itibaren uygulanacağı bildirildi. Karar sonrası bankaların zorunlu karşılıklarda TL tuttukları tutarı artırması bekleniyor.
#Merkez Bankası
#Türk Lirası
6 yıl önce