|

Milli ATM'den sonra altın veren ATM geliyor

Türkiye'nin ilk milli ATM'si Birleşik Arap Emirlikleri, Malta, Mısır, İngiltere ve ABD'de kullanılıyor. Türk mühendisleri, milli ATM'den sonra altın veren ATM'yi getirecek.

Yeni Şafak
13:36 - 22/01/2018 Pazartesi
Güncelleme: 13:42 - 22/01/2018 Pazartesi
AA
Altın veren ATM 2020'de geliştirilmiş olacak.
Altın veren ATM 2020'de geliştirilmiş olacak.

Kaptana, Elektronet'i, Kocaeli Üniversitesi'nde Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği bölümünü okurken kurduğunu, gemilerin radar sonar sistemlerini bilgisayar sitemine geçirerek işe koyulduklarını anlattı.

Zaman içinde televizyon kanallarının uydu çıkış sistemlerini yaptıklarını ifade eden Kaptana, son 10 yıldır finans sektörüne yönelik teknoloji çözümleri alanına yöneldiklerini söyledi.

Kaptana, ATM'lerin sadece bankacılık işlemleri için kullanıldığını belirterek, şöyle devam etti:

800'DEN FAZLA MİLLİ ATM

Mehmet Kaptana, Türkiye'nin ilk milli ATM'sini yaptıklarını belirterek, "Yaygınlaştı ama Türkiye'de değil yurt dışında... 800'den fazla ATM'miz Birleşik Arap Emirlikleri, Malta, Mısır, İngiltere ve ABD'de kullanılıyor. Farklı farklı marka ve cihazları bir araya getirerek bunları bankacılığa adapte ediyoruz ve bunlara güvenlik yazılımları yüklüyoruz. Bu işlemi yurt dışında yapan firmalar çok pahalıya yapıyor." dedi.

Milli ATM'yi 3 yıl önce TÜBİTAK'la beraber ürettiklerini anlatan Kaptana, "Şu anda onun güncel sürümleri dünyanın çeşitli yerlerinde kullanımda. Proje zaman içinde gelişti. Şu anda Dubai'de, fotoğrafınızı çektikten sonra ehliyet ve kimlik veren, plakaların üzerindeki tarihleri basan, aynı zamanda oturma izni veren makinemiz faaliyette. Bu cihazlar aynı zamanda para alıyor, para veriyor çeşitli bankalar için... Biz genelde satış yapmıyoruz, gelir paylaşım modeliyle ilerliyoruz." şeklinde konuştu.

ALTIN VEREN ATM GELİYOR

Kaptana, şirket bünyesinde çalışan Türk mühendisler ve yazılımcıların, dünyada ilk kez sertifikalı altının satın alınabildiği "Altın veren ATM" cihazı geliştirdiğini, üretim ve yazılım olarak yerli teknolojiyle üretilen cihazların şu anda "Altınalan ATM"si üzerinde çalışıldığını belirtti. Kaptana, söz konusu cihazı 2020'de geliştirmiş olacaklarını bildirdi.

#Elektronet
#Mehmet Kaptana
#Milli ATM
#Altın veren ATM
6 yıl önce