Otomotiv endüstrisinde 'elektrik' dönüşümü devam ediyor

Yeni Şafak
11:21, 15/09/2017, CumaG: Güncelleme: 11:36, 15/09/2017, Cuma
Diğer
Otomotiv endüstrisinde 'elektrik' dönüşümü devam ediyor
Elektrikli araç satışları 2020'li yıllarda hız kazanacak.

Elektrikli otomobillerle ilgili yol haritasını açıklayan markalara bu kez de Renault eklendi. Renault-Nissan ortaklığı, 2022 yılına kadar sıfır emisyonlu ve elektrikle çalışan 12 modeli piyasaya süreceğini duyurdu. Elektrikli araç yatırımları hız kazanırken, benzin ve dizele karşı da önlemler alınmaya başlandı. Uluslararası Enerji Ajansı, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan Çin, Hindistan, Fransa, İngiltere ve Norveç gibi ülkelerin, farklı tarihlerde benzinli ve dizel araçlara yasak getirmeye hazırlandığını açıkladı.

Otomotiv endüstrisinde yaşanan elektrik çılgınlığı tam gaz devam devam ediyor. Bir taraftan çeşitli ülkeler dizel ve benzinli yakıtlı araçları yasaklayacağını açıklarken, diğer taraftan da markalar elektrikli otomobillerle ilgili üretim planlarını kamuoyuna duyuruyor. Volvo, Land Rover, Volkswagen ve Mercedes'in açıkladığı planlara son katılan marka ise Renault oldu.

Renault-Nissan ortaklığı CEO'su Carlos Ghosn, firmanın Alliance 2022 adını verdikleri 6 yıllık planını açıklarken, 2022'ye kadar sıfır emisyon üreten toplam 12 elektrikli araç üreteceklerini duyurdu.

Plan kapsamında aynı zamanda çeşitli seviyelerde kendi kendine gidebilir 40 farklı modelin tanıtımı da yer alıyor. Bu modellerin önemli bir kısmı ticari araçları kapsayacak.

  • Yeni üretim stratejisi kapsamında Renault, Nissan ve Mitsubishi Motors'un ortak bir platformda çalışacağını ve sinerjinin artacağını kaydeden Ghosn, "yaratılacak sinerji toplam satış hacminin de büyümesini sağlayacak. 2016 sonunda bu üç markanın satış toplamı 10 milyon adet oldu, 2017'de 10.5 milyon adet olmasını bekliyoruz. 2022 sonunda ise 14 milyona çıkacak" diye konuştu.

Elektrikli araçlardaki pil maliyetini de düşürmeyi amaçladıklarını ifade eden Ghosn, aynı zamanda dolum sürelerini azaltma konusunda da çalıştıklarını sözlerine ekledi.


http://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/09/15/11/32/resized_6639f-2017-09-15t060409z_1519255076_rc1e7fd2cf30_rtrmadp_3_electricity-autos-charging.jpg
Kimler planlarını açıkladı

Elektrikli otomobil üretimi ile ilgili planlarını duyuran başka otomobil devleri de var. İlk olarak Volvo 2019 yılından itibaren üretilecek tüm modellerde elektrikli motorun da olacağını ve 2021 yılına kadar sadece elektrikle çalışan 5 yeni modeli piyasaya süreceğini açıklamıştı.

  • Hemen ardından Jaguar, 2020 yılından itibaren tüm yeni Land Rover modellerinin elektrikli ve hibrid olarak da satışa sunulacağını belirtti.

Benzer şekilde Mercedes'ten de tarihi bir adım gelirken, Daimler CEO'su Dieter Zetsche, 2022'ye kadar Mercedes'in tüm modellerinde elektrikli opsiyonun da tüketicilere sunulacağını açıkladı. Ayrıca şirket, Smart markasını da komple elektrikle çalışan bir marka haline dönüştürecek.

  • Volkswagen ise elektrikli dönüşümüne çok daha büyük bir hamle ile katılıyor.

Alman devi, 2030 yılında tüm modelleri için çevreye zarar vermeyen elektrikli versiyonları çıkarmış olacak. Habertürk'ün haberine göre, Volkswagen CEO'su Matthias Müller, Volkswagen çatısı altındaki 12 markanın 300 farklı otomobilinde elektrikli versiyon seçeneği sunacaklarını belirtti. Volkswagen, bu plan için 50 milyar euro elektrikli batarya gideri başta olmak üzere 2030 itibarıyla 70 milyar euro harcama yapacak.


http://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/09/15/11/32/resized_032a5-2017-09-01t112938z_15464462_rc15972af2e0_rtrmadp_3_britain-power-autos.jpg
13 ülkeden yasak geliyor
  • Dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan Çin, Hindistan, Fransa, İngiltere ve Norveç gibi ülkeler, farklı tarihlerde benzinli ve dizel araçlara yasak getirmeye hazırlanıyor. Uluslararası Enerji Ajansı, bu ülkelerin yanında 8 ülkenin daha benzer bir hazırlık içerisinde olduğunu duyurdu.

Avusturya, Danimarka, İrlanda, Portekiz, İspanya, Japonya, Hollanda ve Güney Kore bu konudaki niyetini ortaya koyan ülkeler arasında bulunuyor.

Satışlar 10 ülkede yoğunlaşıyor

Dünyada elektrikli araç satışları son dönemde çok hızlansa da genele fazla yayılamıyor. Sadece 10 ülke toplam satışların yüzde 95'ine ev sahipliği yapıyor. Bu ülkeler ise şöyle:

"Çin, ABD, Japonya, Kanada, Norveç, İngiltere, Fransa, Almanya, Hollanda ve İsveç"

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026