|

Özel sektöre arama daveti

Türkiye’nin petrol üretimini bugünkü rakamların en az iki katına çıkarması gerektiğini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Tüm iş insanlarını Türkiye’de petrol ve gaz aramacılığı sektörüne yatırıma davet ediyorum” dedi. Dönmez, petrol ve gaz aramacılığında iki sondaj gemisiyle faaliyetlere hızla devam edeceklerini de vurguladı.

Yeni Şafak
04:00 - 21/12/2018 Cuma
Güncelleme: 00:19 - 21/12/2018 Cuma
Yeni Şafak
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, petrol fiyatlarının ekimde 86 dolar seviyesinden şu anda 56 dolar seviyesine indiğini belirterek, “Petrol fiyatları enerji tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir volatilite dönemine giriyor. Fiyatlardaki oynaklık uzun bir süre daha bizimle birlikte olacak” dedi.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, petrol fiyatlarının ekimde 86 dolar seviyesinden şu anda 56 dolar seviyesine indiğini belirterek, “Petrol fiyatları enerji tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir volatilite dönemine giriyor. Fiyatlardaki oynaklık uzun bir süre daha bizimle birlikte olacak” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin petrol üretimini bugünkü rakamların en az iki katına çıkarması gerektiğini belirterek, "Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında denizlerimizdeki petrol ve gaz aramacılığında iki sondaj gemisiyle hızla yolumuza devam edeceğiz. Hep dediğimiz gibi 'varsa bulacağız'. Bu vesileyle tüm iş insanlarını Türkiye’de petrol ve gaz aramacılığı sektörüne yatırım yapmaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı. Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) ev sahipliğinde düzenlenen IEA Dünya Enerji Görünümü 2018 Raporu’nun (World Energy Outlook 2018) Türkiye tanıtım toplantısında, Bakan Dönmez'in mesajı okundu.

'YENİLENEBİLİR' SEKTÖR İÇİN KRİTİK

Bakan Dönmez mesajında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve beraberindeki heyetle yapılacak görüşmeler sebebiyle toplantıya katılamadığını bildirdi. Enerjide verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının sektör açısından önemli olduğuna işaret eden Dönmez, "Verimlilik, en temiz kaynağımız ve bu konuyla ilgili bazı özel adımlarımız olacak. Petrolde nasıl 'varsa bulacağız' diyorsak, verimlilikte de 'var ve kullanacağız' diyoruz" açıklamasını yaptı.

ENERJİYE YERLİ TEKNOLOJİ

Milli Enerji ve Maden Politikası'nın en önemli ayaklarından birinin de yerlileşme olduğunu vurgulayann Dönmez, mesajında şu ifadeleri kullandı: "Yani teknolojiniz yoksa enerji oyununda sözü geçen bir oyuncu olmanız zor. Büyük bir oyunun oyuncusuysanız, teknolojiniz olmalı ve bu teknoloji başkalarının da işine yaramalı. YEKA projeleri ile Türkiye yenilenebilir enerji teknolojilerinde ve gelecekte depolamada teknoloji merkezlerinde en önemli üretim üslerinden biri olmayı hedefliyor. Fakat daha birçok teknoloji en az bir enerji kaynağı kadar sistemimize etki ediyor. Yapay zeka, akıllı sistemler, gelişmiş veri araçları gündemimizde en üst sıralardadır. Elektrikli arabalar, kayıt zinciri gibi birçok yeni teknolojiyi de araştırarak yol haritası belirliyoruz."

Özel sektör cesaretlendi

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik ise söz konusu toplantıda, “İş dünyası yapısal reformlarla desteklenen ve öngörülebilirliğin arttığı dönemlerde, gerek devletin ihtiyaç duyduğu, gerekse yönlendirdiği alanlarda yatırım yapma yönünde her zaman cesaretle yerini almıştır” şeklide konuştu.


  • 100 milyar doları aşkın yatırım çekti
  • IEA Dünya Enerji Görünümü 2018 Raporu tanıtım toplantısının sektör için önemine dikkat çeken Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Türkiye’deki enerji talebinin karşılanmasına yönelik, büyük bölümü özel sektörden olmak üzere, sadece elektrik ve doğal gazda 100 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştiğini kaydetti. Sabancı, şöyle devam etti: “Enerji sektörümüzü, bütüncül bir yaklaşımla, mali sürdürülebilirlik bakımından daha iyi noktaya taşımamız gerekiyor. Bunun için öncelikle, sektörün sermaye yapısının yeniden yapılandırılmasına ihtiyaç vardır.”


#Fatih Dönmez
#Petrol
#Doğal gaz
#Sondaj
#Arama
#Özel Sektör
5 yıl önce