|

Panda piyasasına tahvil ihracı için geri sayım

Bank of China Turkey Genel Müdürü Ruojie Li, Türkiye tarafından ilk defa gerçekleştirilmesi planlanan Çin Yuanı üzerinden tahvil ihracı hazırlıklarını bu yıl tamamlayacaklarını söyledi. Li, “Bu iş için bankamız görevlendirildi. İşlemin bu yıl başarıyla tamamlanabilmesi için çalışmalar yoğun şekilde sürdürülüyor” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 10/08/2018 Cuma
Güncelleme: 00:39 - 10/08/2018 Cuma
Yeni Şafak
​Türkiye’nin finansman pazarlarını çeşitlendirmek için açılacağı pazarlardan bire de Çin pazarı olacak.
​Türkiye’nin finansman pazarlarını çeşitlendirmek için açılacağı pazarlardan bire de Çin pazarı olacak.

Türkiye’nin finansman pazarlarını çeşitlendirmek için açılacağı pazarlardan bire de Çin pazarı olacak. Bank of China'nın Türkiye iştirakinin (Bank of China Turkey AŞ) Genel Müdürü Ruojie Li?, Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Programı'nda yer alan "Dış borçlanmada Çin piyasasına açılım yapılması" hedefini değerlendirdi.

Ruojie Li, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ilk defa gerçekleştirilmesi planlanan Çin yuanı üzerinden tahvil ihracı için lider düzenleyici ve eş lider yüklenicilerden biri olarak Bank of China'nın görevlendirildiğini hatırlattı.

RUOJE Lİ: HAZIRLIKLARI BU YIL TAMAMLARIZ

Ruojie Li, "İşlemin 2018 yılı içerisinde başarıyla tamamlanabilmesi için çalışmalar, bankamız ve diğer eş lider yükleniciler tarafından Türkiye ve Çin arasındaki karşılıklı ilişki ve finansal iş birliğinin geliştirilmesini sağlamak üzere yoğun bir şekilde sürdürülmektedir" değerlendirmesinde bulundu. Hazine, Panda piyasasında tahvil ihracı olanaklarını araştırmak için şubat ayında harekete geçmişti. Bu kapsamda, 2018 yılı dış finansman programı çerçevesinde, bu tahvil ihracı olanaklarının araştırılması için Bank of China, HSBC ve ICBC yetkilendirilmişti.

PAZARIN BÜYÜKLÜĞÜ 12 TRİLYON DOLAR

Yabancı kurumların finansman ihtiyaçlarını gidermek için Çin'de yuan cinsinden ihraç ettikleri varlıklara 'Panda Tahvilleri' adı veriliyor. Özellikle Çin para birimi yuanın uluslararası piyasada bilinirliliğinin artması ve devlet başkanı Şi Cinping'in 2013 yılında ortaya attığı İpek Yolu projesinden sonra söz konusu tahvillere ilgi artmaya başladı. Panda Tahvillerin büyüklüğü bu yılın mayıs ayı itibariyle 24 milyar dolara ulaştı. Öte yandan Çin, dünyanın üçüncü büyük tahvil pazarına sahip ve hızla büyümeye devam ediyor. Pazarın büyüklüğü ise 12 trilyon dolara ulaşmış durumda.

Turizmde 3 milyar dolarlık Çin pastası

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) raporuna göre, sektör oyuncularının telaffuz ettiği, “2023 yılında 1 milyon Çinli turist” hedefinin gerçekleşmesi, yaklaşık 3 milyar dolarlık bir turizm ekonomisinin oluşması anlamına geliyor. 2012 yılından bu yana en fazla turizm harcaması yapan ülke konumunda bulunan Çin’den geçen yıl yurt dışına çıkan ziyaretçi sayısı 135 milyon kişi. Günümüz küresel turizm harcamasının yüzde 20’si Çin tarafından gerçekleştiriliyor.

Fuara Türkiye de katılacak

Çin’in 2 trilyon doları bulan ithalat pazarı için ilk kez düzenleyeceği fuara, Türkiye’den 41 firma milli katılım gösterecek. Çin Uluslararası İthalat Fuarı, 5-10 Kasım 2018’de Şanghay’da düzenlenecek. Çin tarihinde ilk defa düzenlenecek ithalat fuarı, tüketici elektroniği/cihazları, elektronik ev eşyaları, mutfak eşyaları, gıda ve tarım ürünleri, oyuncaklar, cilt bakımı, saç ve kişisel bakım ürünleri, kıyafet, aksesuar ve günlük tüketici ürünleri, sağlık ürünleri, yeni teknoloji ve akıllı cihazlara yönelik olacak.

#Ruojie Li
#Türkiye
#İstanbul
6 yıl önce