Piyasalarda dikkatler merkezlerin kararında

Haber Merkezi
04:00, 08/09/2019, Pazar
Yeni Şafak
Piyasalarda dikkatler merkezlerin kararında
Fotoğraf: Arşiv

Piyasalarda yönü merkez bankaları belirleyecek. TCMB ve Avrupa Merkez Bankası 12 Eylül’de faiz kararını açıklayacak. Fed, 18 Eylül’de toplanacak. İçeride ve dışarıda para ve sermaye piyasaları bu kararlarla şekillenecek.

Mahalli seçimler sonrası sakin geçen yazın ardından Türkiye’de eylül ayıyla gündem yeniden ekonomi oldu. Ayın ilk haftasını yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme verisiyle açtık. Büyüme rakamları beklentilerin bir tık altında geldi. Ekonomistler yüzde 1,8 daralacağını bekliyordu. Gerçekleşme ise yüzde 1,5 oldu. Ardından ağustos ayı enflasyon verileri açıklandı. Burada da genel beklentiden daha iyi bir enflasyon verisi oluştu. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 15,01, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 13,45 oldu. Sırada ise YEP ve merkez bankalarının faiz kararları var.

İLK KARAR TCMB’DAN GELECEK


https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/09/08/02/51/resized_60fc5-b9890ba1merkez2.jpg

Yurt içinde gözler, önce 12 Eylül’de toplanacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çevrilecek. ABD - Çin arasında devam eden ticaret müzakerelerini, Brexit belirsizliğini yakından takip eden piyasalar, daha sonra Avrupa Merkez Bankası (ECB) ile ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz kararlarına odaklanacak. PPK ile aynı gün toplanacak ECB’nin, faiz kararı, parasal genişleme ve Avrupa ekonomisinin genel seyrine ilişkin yapacağı açıklamalar piyasaların gündeminde yer alacak. ABD’de faiz kararını 18 eylülde gerçekleştirilecek Fed toplantısıyla açıklayacak.

  • Enflasyon faize düşüş için yol verdi
  • Analistler, beklentilerden iyi gelen büyüme ve enflasyon verisinin TCMB’nin faiz indirimine devam edeceği beklentilerini arttırdığına dikkat çekiyor. Turkish Yatırım Araştırma Bölüm Başkanı Baki Atılal, faiz indirimi konusunda TCMB’nin elinin güçlendiğini söyledi. Atılal, “Biz de yıl sonu yüzde 13,5’lik enflasyon beklentimiz dahilinde eylül toplantısında TCMB’den 300 baz puanlık indirim beklemekteyiz. Ekimde de faiz indirimlerinin devamı gelecektir” dedi. Atılal, avro bölgesinde ekonomik faaliyetdeki zayıflığın sürdüğünü, bu doğrultuda ECB’nin bu toplantıda faiz indiriminin yanı sıra yeni parasal genişleme adımı atabileceğini de kaydetti.
Başlıklar :PiyasaEnflasyonTCMB
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026