|

Yerli otomobil TOGG'dan müjdeli bir haber daha: 'Çalışmalara' başladık diyerek duyuruldu! C Segment sedan geliyor

Türkiye'nin yerli otomobili TOGG ile ilgili son dakika haberi geldi. TOGG Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Gürcan Karakaş, "Yeni bir oyuncu olarak biz beş tane model belirledik kendimize ve bunların üzerinde de adım adım uygulamalarımız olacak. Hatta şimdiden C segmentindeki sedanımızın çalışmalarının da başladığından bahsedebilirim" dedi.

10:50 - 12/11/2021 Cuma
Güncelleme: 12:32 - 12/11/2021 Cuma
Yeni Şafak
TOGG
TOGG

Bursa'nın Gemlik ilçesine kurulacak fabrikada çalışmalar tüm hızıyla devam ederken, yerli otomobil TOGG'dan son dakika müjdesi geldi.

TOGG Üst Yöneticisi Mehmet Gürcan Karakaş, dijital ortamda gerçekleştirilen Uluslararası Otomotiv Mühendisliği Konferansı'nda (IAEC), yaptığı konuşmada, C segment sedan ile ilgili çalışmalara başladıklarını duyurdu.

Karakaş, mobilite ekosisteminde oyunun kurallarının ve müşteri beklentilerinin değiştiğini belirterek, müşteri beklentilerinin değişmesinin temelinde ise teknolojinin gelişmesinin, teknolojinin gelişmesinin temelinde de bağlantılı teknolojilerin, dijital yaklaşımların hızla yayılmasının ve otomobilin, otomotivin bir yaşam alanına dönüşmesinin yattığını dile getirdi.

TOGG olarak yola çıktıklarında stratejik danışmanlarıyla beraber bir araştırma yaptıklarını ve 20’ye yakın şirketi kıyasladıklarını aktaran Karakaş, bu kıyaslamada birkaç noktanın dikkatlerini çektiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Birincisi, gelecekte klasik otomobil alanında büyük şirketlerin çok fazla büyük avantajları olmayacak. Yani gelecekte büyük olmak çok önemli olmayacak. Ama hızlı olmak, yaratıcı olmak, bu hızlı ve yaratıcı olmanın yanında kullanıcı odaklı hareket edebilmek, organizasyonu onun etrafında organize edebilmek ve çevik iş birliği ön planda olacak. Çünkü hızlı hareket edebilmek, hızlı bir şekilde yenilikleri hayata geçirebilmek için bu çerçeve gerekli. O anlamda da yeni şirketlerin, gerçek anlamda bir potansiyelleri olmasının ve oyunun kurallarının değiştirmesinin de önemi var."

"Yurt dışından 27 arkadaşımızı ülkemize geri kazandırabildik"

Temelde bir iş birliği modelinde TOGG’un ekosistemini kurguladıklarını ve kurduklarını belirten Karakaş, projeyi hayata geçirecek ekibin de özenle seçildiğini vurguladı.

Başından itibaren konunun uzmanı, işinin ehli ekibi yavaş yavaş tüm dünyadan topladıklarını dile getiren Karakaş, şunları kaydetti:

"Bulduğumuz yetkinlikleri tabii ki önce ülkemizden, bulamadıklarımızda yurt dışından getirdik. Sadece Türkiye'den değil, sadece otomobil dünyasından, otomotiv dünyasından değil, yurt dışından ve farklı alanlardan ki özellikle altını çizmek istediğim savunma sanayi tecrübesi olan arkadaşlardan oluşturduğumuz ekibimiz var. Temelinde bizim için önemli olduğunu düşündüğümüz birkaç noktaya değinmek istiyorum. Her şeyden önce biz işinin ehlinin olmasının yanında gerçek anlamda küresel tecrübenin de önemine inandığımız için uluslararası tecrübelere sahip arkadaşlarımız var. Çalışanlarımızın yüzde 24’ü şu an kadınlardan oluşuyor. Buradaki hedefimiz yüzde 30 civarında. Bunun yanında yüzde 44’ün üzerinde master ve doktora derecesi olan arkadaşlarımız var. Övündüğümüz konulardan bir tanesi de yurt dışından 27 çalışanımızı, arkadaşımızı ülkemize geri kazandırabildik. Bunun yanında bizimle beraber, bizim için çalışan ve dışarıdan hizmet olarak aldığımız 250'ye yakın mühendis de projelerimizde bize destek veriyor."


"Ülkemizde 18 ay kaldıktan sonra yurt dışına açılmak istiyoruz"

TOGG projesinin 15 yıllık bir proje olduğunu anımsatan Karakaş, şunları aktardı:

"Özellikle seri imalata başlama kısmına kadar oldukça detaylı ve ondan sonra da en önemli kriterleri başta olmak üzere detaylandırdığımız, adım adım neler yapmamızın düşünüldüğü bir plandan bahsediyoruz. 2018 yılında şirketimizi resmen kurduk ve 2022'nin son çeyreğinde seri imalata hazır vaziyette tesislerimizi kurguluyoruz ve 2023 ilk çeyreğinde de C segmentteki SUV aracımızı piyasaya lanse edeceğiz. Burada altını yine çizmek istediğim bir konu var. Yaptığınız araştırmalarda şunu gördük; başarılı olabilmek için, orta-uzun vadede seçim basketine girebilmek için birden fazla modelimizin olması lazım. İdeali 4 ile 6 civarındadır, yeni bir oyuncu olarak biz beş tane model belirledik kendimize ve bunların üzerinde de adım adım uygulamalarımız olacak. Hatta şimdiden C segmentindeki Sedan'ımızın çalışmalarının da başladığından bahsedebilirim. Başarının sürdürülebilir olması için ihracat yeteneğinin, yani rekabet yeteneğinin olabilmesi lazım. O nedenle de önce ülkemizde 18 ay kadar kalarak ve oradaki başarımızı vurgulayarak yurt dışına açılmak istiyoruz."


"Yavaş yavaş fonksiyon testlerine de başladık"

Gürcan Karakaş, mühendislik konusunda gelinen son aşamaya ilişkin ise, "Biz üç boyutlu modellemelerimizi, simülasyonlarımızı tamamladık, analizlerimizi tamamladık ve yavaş yavaş da fonksiyon testlerine başladık. Bunun için hatta tamamıyla Türkiye'de yaptığımız prototiplerimizi de kullanmaya başladık. Bu, bize Kovid-19 döneminde hız kazandırdı, bilgi transferinin oluşmasında bizi destekledi. Yavaş yavaş bu sürecin içerisinde biz çarpışma testlerimizle, kış testlerimizle ilerleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

  • TOGG’un üretim tesisinde gelinen son aşamaya ilişkin de bilgi paylaşan Karakaş, gövde, montaj tesislerinin ve boyahanenin artık üstünün kapandığını ve boyahanenin içerisindeki tesisin de kurulmaya başladığını sözlerine ekledi.

SIRA C-SEDAN MODELİNE GELDİ

TOGG, 2030 yılına kadar 5 farklı elektrikli modelle karşımıza çıkacak. Bunlardan ilki C-SUV modeli olacak.

C-SUV modelinin üretilmesinin ardından, sıra C-Sedan modeline gelecek. TOGG'un bir sonraki hedefi ise C-Hatchback olacak.

  • C Segment TOGG, lansman etkinliğinde gösterilmiş daha sonra ise çoğunlukla SUV modeller basında yer almıştı.

TÜRKİYE'NİN YERLİ ARABA FİYATI NE KADAR?

Konu hakkında değerlendirme sosyal medyada büyük bir takipçi sayısına sahip olan ve yapmış olduğu başarılı tahminler ile adından söz ettiren Nejat Özonay tarafından yapıldı. Yapmış olduğu teknik analiz ile yerli otomobil TOGG için menzil değerlendirmesinde bulunan Özonay "Türkiye'nin elektrikli aracı TOGG'un planlanan menzili 500+km...

  • Günümüzde çok sayıda elektrikli araç arasında 500km menzili aşan sadece Tesla'nın bir kaç modeli var. TOGG'un yollara düşeceği 2022 yılına kadar sektör daha da gelişecek, gene de, iyi bir performans gibi görünüyor" diyerek menzil kriteri açısından aracın son derece tatmin ediği olduğunu söyledi.
Bu araçlar arasında da fiyat karşılaştırması yapan Özonay takipçilerinden gelen yerli otomobilin TOGG fiyatları hakkında yapmış olduğu değerlendirmesinde
"Mevcut elektrikli araçların menzile kıyasla en ucuz olanı, 87.82USD/km. Burada yola çıkar en ucuz maliyet üzerinden gidersek, TOGG 44,000USD olur.. Güncel kurla 336,000TL.. Kıyasladığımız araç ABD fiyatı, bizdeki vergilerin negatif etki oluşturmayacağı varsayımıyla..."
sözleri ile fiyat hakkındaki tahminini 336 bin lira olarak belirtti.Araç bugün satışa sunulursa 44 bin dolar fiyat etiketi ile satışa çıkabilir diyen Özonay negatif vergi uygulanmaması halinde fiyatın bu seviyede yer alacağı ifadelerini kullandı.

SERVİS AĞI NASIL OLACAK

Henüz netleşmemiş bir konu ise Türkiye'nin Otomobili'nin servis ağının nasıl kurulacağı. Bunun bizim kafamızda şekillenmesine en büyük katkı yine yapılan açıklamalardan geldi. Gürcan Karakaş'ın "
TOGG ekosistemi kuracağız"
sözü ve bayi ağının
hibrit
bir ağ olabileceğini belirtmesi soru işaretlerini biraz daha heyecanlandıran şekle dönüştürüyor. Ekosistem içerisinde aracılar olmayacaksa Türkiye'nin Otomobili'nin doğuştan elektrikli araçları için özel ve kalifiye elemanlara da ihtiyacı var. Servis elemanlarını da kendi bünyesinde eğiterek, özel ve yetkin servisler kurması muhtemel. Ekosistem genişledikçe, dahil olacak servis ağındaki elemanlarını eğitebilir ve ülke çapında yaygın bir servis ağına sahip olabilir.

Üretimi ne zaman başlayacak?

Resmi kuruluşu 28 Haziran 2018'de gerçekleşen ve kuruluşundan 18 ay sonra tasarım ve mühendislik çalışmalarının geldiği noktayı gösteren ilk ön gösterim aracını ve sedan konseptini gün ışığına çıkaran TOGG, fabrikanın temelini 18 Temmuz 2020 tarihinde atmıştı. Üretimin 2022 yılında başlaması bekleniyor.

YERLİ ARABAYI KİM YAPTI?

Türkiye'nin Otomobili Projesi Ortak Girişim Grubu (TOGG) yerli araba projesinin üstlenen yapı oldu. Bu grupta bulunan şirketler: Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell Grubu, Zorlu Holding

YERLİ OTOMOBİL NEREDE ÜRETİLECEK?

Yerli otomobille ilgili ayrıntıları içeren Cumhurbaşkanlığı kararı resmi gazetede yayımlandı. Karara göre otomobil Bursa'da üretilecek. Yatırım tutarı 22 milyar lirayı bulacak projede üstlenici firmaya yıllık 30 bin araç alım garantisi verildi. Yatırımın süresi, başlangıç tarihi olan 30 Ekim 2019 tarihinden itibaren 13 yıl olarak belirlendi. Bu süre içerisinde 5 ayrı modelden yılda 175 bin otomobilin üretilmesi öngörülüyor. Belirlenen hedefin süre içerisinde tamamlanamaması halinde ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca sürenin yarısı kadar daha ek süre tanınabilecek. Yatırımın toplan tutarı ise 22 milyar lira olarak tespit edildi. TOGG'un gerçekleştireceği yatırıma, 30 bin otomobillik alım garantisi verildi. Garanti çerçevesinde, Devlet Malzeme Ofisi (DMO) tarafından 31 Aralık 2035 tarihine kadar 30 bin elektrikli otomobil alınacak.


TOGG NEDİR?

TOGG Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin kısaltmasıdır.

Türkiye'de yerli otomobil üretebilmek için birlikte çalışma kararı alan şirket ve kuruluşlar Kasım 2017'de açıklandı. Bu amaçla Anadolu Grubu (%19), BMC (%19), Kök Grubu (%19), Turkcell (%19), Zorlu Holding (%19) ve TOBB (%5) tarafından 25 Haziran 2018'de Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. kuruldu. Eylül 2019'da Kök Grubu'nun projeden çekileceği iddia edildi. Ekim 2019'da şirket merkezi Şişli, İstanbul'dan Gebze, Kocaeli'ne taşındı. Şirketin CEO'su Gürcan Karakaş, tasarımı 2019 yılı içinde tamamlanacak olan otomobilin 2022'de satışa çıkacağını açıkladı. Tanıtılacak otomobilin elektrikli C segment SUV olacağı duyuruldu.

TOGG AÇILIMI NEDİR?

TOGG'u açılımı: Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş.'dir.

TOGG CEO'SU KİMDİR?

Son dönemde gerçekleştirilmesi planlanan Yerli Otomobil'in Ceo'su olacağı iddiaları ile gündeme gelen Mehmet Gürcan Karakaş proje uzmanı olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Dünyanın en önemli 100 yöneticisi arasında gösterilen Gürcan Karakaş İlköğretim, Orta ve Lise eğitimini Almanya'da tamamlamıştır.1965 yılında dünyaya gelen Gürcan Karakaş ODTÜ Makina Mühendisliği bölümü mezunudur. Üniversiteden mezun olduğunun ertesi günü ASELSAN'da mühendis olarak iş hayatına başlamış, 1990 yılından bu yana Bosch Grubu'nda çalışma hayatını sürdürmektedir. Uzun yıllar Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin Genel Müdürlük görevini sürdüren Karakaş 2007 yılında ise Alman markası Bosch'un, Almanya merkezinde Automotive Aftermarket İşkolu'nun kıdemli başkan yardımcılığı görevine atanmıştır.Aslen Antalya Akseki'lidir.






#TOGG
#son dakika
#otomobil
#sedan
#C segment
#Mehmet Gürcan Karakaş
2 yıl önce