|

Tek taraflı dayatmayı kabul etmiyoruz

ABD; İran ile petrol ticareti konusunda Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ülkelere tanıdığı muafiyeti 2 Mayısta kaldırıldığını duyurdu. Bu adıma tepki gösteren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Tek taraflı dayatmaları kabul etmiyoruz” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 23/04/2019 Salı
Güncelleme: 00:58 - 23/04/2019 Salı
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

ABD yönetimi, daha önce İran petrol yaptırımlarından muaf tutulan 8 ülkeye yeni muafiyet hakkı verilmeyeceğini açıkladı. Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Tayvan, Türkiye, İtalya ve Yunanistan’ın muafiyetleri 2 Mayıs’ta sona ermiş olacak. Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, “ABD Başkanı Donald Trump, mayıs başında süresi dolan muafiyetleri uzatmama kararı verdi. Bu karar, İran’ın petrol ihracatını sıfırlamayı ve rejimin ana gelir kaynağını sınırlamayı hedeflemektedir” denildi.


TEK TARAFLI DAYATMALARI KABUL ETMİYORUZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD yönetiminin daha önce İran petrol yaptırımlarından muaf tutulan 8 ülkeye yeni muafiyet hakkı verilmeyeceğini açıklamasına tepki gösterdi. Twitter hesabından paylaşımda bulunan Çavuşoğlu “ABD’nin İran’dan petrol ithali yasağına getirilen muafiyetlere son vermesi bölgesel barış ve istikrara hizmet etmeyecek ve İran halkına zarar verecek. Tek taraflı yaptırımları ve komşularımızla nasıl ilişki kuracağımız konusundaki dayatmaları kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

PETROL 74 DOLARI AŞTI

ABD’nin bu tek taraflı adımı petrol fiyatlarını zıplattı. Vadeli petrol kontratları Londra’da yüzde 3,3 kadar yükselerek Kasım başından bu yana gün içi en yüksek seviyesine çıktı. Dün gün içerisinde 74,31 dolara tırmanan brent petrol, gün sonu kapanışı 73,92 dolardan yaptı.

#​ABD
#İran
#Mevlüt Çavuşoğlu
5 yıl önce