|

Türkiye ikincisini almak için düğmeye bastı

Türkiye'nin ilk sondaj gemisi 'Fatih'in göreve başlamasının ardından ikinci sondaj gemisi için de harekete geçildi. Sağlam bir ekonomi ve bağımsız politikalar için dışa bağımlı olunan kaynaklarda kontrol edilebilir bir seviyeye gelinmesi gerektiğine dikkati çeken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ikinci sondaj gemisinin alımı için de çalışmalara başlanıldığının müjdesini verdi.

Yeni Şafak
14:25 - 20/09/2018 Perşembe
Güncelleme: 14:37 - 20/09/2018 Perşembe
IHA
Türkiye'nin ilk sondaj gemisi 'Fatih'
Türkiye'nin ilk sondaj gemisi 'Fatih'

Petrol ve Doğalgaz Arama - Üretim Sektörü İstişare Toplantısı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Başkent Ankara’da bir araya gelen yerli ve yabancı firma temsilcilerine hitaben açılış konuşmasını gerçekleştiren Bakan Dönmez, Türkiye’nin petrol ve doğal gaz kaynak zengini bir ülkede olduğunu ifade etti.

Enerjide bağımsızlık vurgusu

Dünyadaki jeopolitik gerilimler ve ekonomik gelgitlerden dolayı etkilenen bu sektörün konjonktürel gelişmelere göre hareket edemeyeceğini dile getiren
Bakan Dönmez, "Petrol ve doğalgaz bugün enerji ithalatımızın büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Sağlam bir ekonomi ve bağımsız politikalar için enerjide yerli üretimi artırarak, dışa bağımlı olduğumuz kaynaklarda kontrol edilebilir bir seviyeye gelmek durumundayız. Bütün gayretimiz yerli üretimi arttırmak, cari açığı mümkün olduğunca en aşağı çekmek şekilde olacaktır. Enerjinin gelecek vizyonu olan milli enerji ve maden politikası bu anlayışla doludur. Her zaman şu hususu dile getirdik, enerjide bağımsızlık güçlü bir ekonominin temeli demektir. Enerjide bağımsızlık, güçlü bir diplomasi ve ulusal güvenlik politikalarının anahtarı demektir" şeklinde konuştu.

"İkinci sondaj gemisi alımı için çalışmalara başladık"

"
Biz hep şunu dedik varsa bulacağız" diyen Dönmez, daha fazla arama ve sondaj yapmak zorunda olunduğunu belirtti.

Hidrokarbon arama ve üretiminin artırılması için son dönemde önemli adımlar atıldığını ifade eden Dönmez, "Bu oyunun rengini, geleceğini değiştirmek için çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Bu yıl içerisinde kuzey ve güney sınır bölgelerimizde 35 yıl aradan sonra ilk defa petrol arama çalışmalarına yeniden başladık. Bölgenin jeolojik haritasının güncellenmesi için kayaç numuneleri topladık. Denizlerimizdeki varlığımızı Barbaros, Oruç Reis, Fatih sondaj gemilerimizle daha da güçlendirdik. Daha önce finansman ve insan kaynağı eksikliği nedeniyle bu operasyonları kendi imkanlarımızla yapamıyorduk. Aradan geçen süre zarfında bu alanda önemli adımlar attık, bu noktadaki yerli dönüşümün karşılığı olarak bu işleri artık kendi sondaj gemimiz, kendi mühendislerimiz ve işçilerimizle yapacağız. Fatih gemimiz önümüzdeki birkaç ay içerisinde ilk sondajını gerçekleştirmek için Akdeniz’de göreve başlayacak. İkinci sondaj gemimizin alımı için de çalışmalara başladık, onu da inşallah en kısa sürede envanterimize katarak milletimizin hizmetine sunmuş olacağız" bilgisini verdi.



#Sondaj gemisi
#Fatih dönmez
#Petrol ve Doğalgaz Arama
5 yıl önce
default-profile-img