Türkiye’nin otomobiline CEO aranıyor

Yeni Şafak
09:58, 23/12/2017, CumartesiG: Güncelleme: 11:38, 23/12/2017, Cumartesi
Diğer
Türkiye’nin otomobiline CEO aranıyor
​​Türkiye’nin otomobiline CEO aranıyor

Türkiye’nin otomobili projesini iki fazlı olarak modellediklerini ifade eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, kurulacak şirket için ise uluslararası deneyimi ve başarısı olan CEO aradıklarını söyledi.

Yerli otomobil projesinde küresel bir başarı hedeflediklerini belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü , yerli otomobille hedeflerinin dünyanın bütün yollarına çıkmak olduğunu söyledi.

Gazete Habertürk'te yer alan habere göre; 131. Bab-ı Ali Toplantıları’nda yaptığı konuşmada Bakan Özlü, Türkiye’nin otomobili projesini iki fazlı olarak modellediklerini ifade ederek, şunları söyledi:

CEO ARANIYOR

“Birinci fazda ortak girişim grubundaki 5 şirketin eşit payla bulunduğu ortak bir şirket oluşturulması, ayrıca teknik ve mali analiz yapılması yer alıyor. İstanbul’da bir proje yönetim ofisi kurduk. Burada sürekli çalışan bir grup var. Bu grup 5 firmayı temsil eden kişilerden oluşuyor.
Bakanlığımızdan ve TOBB’dan da 2’şer kişi var. Bu çalışmaya şirketin ana sözleşmesinin oluşturulması da dahil. Şirket için bir CEO bakıyoruz. Burada da uluslararası deneyimi ve başarısı olan kişilere bakıyoruz.
https://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/12/23/10/01/resized_4d8be-19b58282bilimsanayiveteknolojibakanifarukozlu.jpg

"4 MODELLE ÇIKACAK"

Projenin birinci fazının, şirketleşme sürecinin tamamlanması ve prototiplerin ortaya çıkmasına kadar geçecek olan süreyi kapsadığı bilgisini veren Bakan Özlü, “Tek modelle değil 4 modelle piyasaya girmenin doğru olacağı söyleniyor. Buna dikkat edeceğiz. İkinci faz seri üretim için üretim yerinin belirlenmesi, üretim tesislerinin oluşturulması ve dağıtım ve bayi sisteminin kurulmasını kapsıyor” diye konuştu.

EN ÖNEMLİ AYAĞI BATARYA VE İSTASYON

Özlü; enerji depolama, batarya ve şarj istasyonlarının da bu projenin en önemli ayakları olduğunu belirterek, “Şarj istasyonları da bizim çalışmamız kapsamında olacak. Bununla ilgili Bakanlar Kurulu kararı çıkarıyoruz” dedi.

Elektrikli araç kullanımının yaygınlaştırılması için tüketicilere yönelik bir teşvik mekanizması tasarımı üzerinde çalıştıklarını bildiren Özlü, elektrik dağıtım sistemi altyapısını da değiştirecek bir sürecin başında olunduğunu ifade etti.


https://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/12/23/10/02/resized_8598e-c59b48c7yerliotomobilicinccd0a382969fd8ea6911.jpg

ÖNGÖRÜLEN TOPLAM SÜRE 48 AY

1. ve 2. faz için 24’er ay, toplam 48 aylık bir süre öngördüklerini belirten Özlü, “Şu anda şirketleşme, teknik ve mali analiz yapma ve bir CEO atama sürecindeyiz. Ortaklar çok istekli ve uyumlu” dedi.

"MARKA OLUŞTURMAK İÇİN 1’E 5 HARCAMA YAPMAK ŞART"

Bir otomobil yapmanın teknik olarak çok sorun olmadığını aktaran Özlü, şunları aktardı:

“Esas sorun ticarileştirmede. ‘Bir otomobilin tasarımı için 1 milyar dolar harcıyorsanız, bunu markalaştırmak için en az 5 milyar dolar harcamanız gerekir’ diyen analizler var. Yani minimum 1’e 5. Amacımız Türkiye’nin bir markasını oluşturmak. Nasıl Fransa deyince akla Renault, Peugeot geliyorsa; Almanya deyince akla Volkswagen, Audi geliyorsa; Türkiye deyince de akla bir otomobil markasının gelmesini amaçlıyoruz. Bu kolay değil ama bunu yapacağız. İnşallah bunu başardığımızda, Türkiye’ye fabrika kuran Toyota gibi belki biz de Cezayir’e, Kazakistan’a, Orta Afrika’ya fabrikalar kuracağız. O bakımdan markalaşmak bu işin en zor tarafı. Dolayısıyla marka konusunun öneminin farkındayız. Buna çalışacağız ve Türkiye’nin adıyla anılacak bir markası olacak.”

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026